Critica

El millor de la setmana (6-12 de març): alguna cosa passa amb Beethoven

12-03-2017

Que Bach, Beethoven i Mozart formen la tríada dels millors compositors de la història és un fet en el que coincideix tota la crítica i, molt probablement, també el públic. No obstant això, les estadístiques de la programació a Barcelona durant l’any 2016 que vam registrar a Barcelona Clàssica ens adverteixen que alguna cosa passa amb Beethoven.

Foto: Frank Avitia. Sota llicència Creative Commons
Mentre J.S. Bach i Mozart ocupen, respectivament, el primer i el tercer lloc en el rànquing dels compositors més programats a Barcelona, Beethoven no apareix fins al vuitè lloc. El superen Albéniz, Sor, Granados, Tàrrega i Verdi. Les causes són molt diverses: efecte dels cicles de guitarra, amb concerts gairebé diaris; la celebració de l'Any Granados; la popularitat de l'òpera italiana …
 
Potser els programadors s'han adonat d'això i aquest any semblen disposats a canviar les coses, especialment aquest mes de març. Sense que hi hagi cap centenari ni commemoració de per mig, al Palau de la Música ha promogut una històrica sèrie de concerts, que arrenquen el diumenge 12 de març, amb la interpretació de les nou simfonies de Beethoven en una setmana, sota la direcció de Gustavo Dudamel i la participació dels cors de la casa.
 
Això és el més destacat de la programació dels pròxims dies, que conté suficients atractius com per a tenir més d'un concert interessant per dia.
 
Dilluns, 6 de març (i dimarts, 7 de març): L'Associació pel Foment de la Música Clàssica presenta en una única sessió els sis concerts per a quintet de flautes del compositor barroc Joseph Bodin i Boismortier, en un recital que promet, segons els organitzadors, “un component èpic de gran coherència i espectacularitat”. Com a novetat respecte a les activitats habituals de l'AFM, el concert es programa dues vegades: el dilluns 6, a les 21 hores, al Palau Dalmases (entrada de 15€ amb consumició inclosa) i el dimarts 7, a les 20 hores, a la Reial Acadèmia de Belles Arts (entrada de 15€ a taquilla i 1 € anticipada).
 
Dimarts, 7 de març: Fa poc més d'un mes, el tenor Piotr Beczala arrasava al Gran Teatre del Liceu amb la seva interpretació a Werther. Per a la història del teatre va quedar el dia de l'estrena, quan va arribar a bisar el fragment més famós de l'obra, Pourquoi me révéiller. Ara torna a Barcelona per actuar en companyia del pianista Helmut Deutsch amb un programa que barreja lied i òpera i que, per descomptat, inclou la cèlebre ària de Werther. (Palau de la Música Catalana, 20.30 hores. Entrada: 25-70 €)
 
Dimecres, 8 de març (i dijous 9 de març): Nombrosos concerts commemoren al llarg de la setmana el Dia de la Dona. Per exemple, les pianistes Mercè Molero, Cristina Morales i Mireia Torras; la violoncel·lista Bea Andrés i la cantant Eulàlia Ara ofereixen un recital amb obres de grans compositores nord-americanes (El Born Centre Cultural: 8 març, 20 hores. Conservatori Municipal: 9 de març, 20 hores. Entrada gratuïta a tots dos). Així mateix, el dia 8, la soprano Laia Camps ofereix l'ópera-collage Clau de lluna a partir de peces de Mozart, Bellini i Puccini sobre l'univers femení (Centre Cívic La Teixonera, 19 hores. Entrada gratuïta)
 
Dijous, 9 de març: El cicle de masterclasses i concerts Liceu Cambra assoleix un dels seus punts culminants amb la participació del Quartet Casals. La formació oferirà durant tot el matí una classe magistral i, a la tarda, farà un concert a l'auditori del centre. Els dos esdeveniments estan oberts al públic general. (Conservatori del Liceu. Masterclass: 9.00 hores. Concert: 20.00 hores. Entrada -cada esdeveniment per separat-: 10 €)
 
Divendres, 10 de març: El pianista Arcadi Volodos -un dels nostres favorits del mes- torna a Barcelona per interpretar, al costat de l'OBC, una de les grans obres del repertori per a piano, com és el Concert per a piano i orquestra número 3 de Beethoven. El programa es completa, com és habitual, amb obres que contrasten per l'època i pel tema: Hèctor Parra, Schreker i Bártok. (L'Auditori. Divendres, 10 de març: 20.30 hores. Dissabte, 11 de març: 19 hores. Diumenge, 13 de març: 11 hores. Entrada: 10-56 €)
 
Dissabte, 11 de març (i diumenge, 12 de març): Els Amics de l’Òpera de Sarrià posen en escena el seu primer Rossini de la temporada, amb Le comte d'Ory, un vodevil que el compositor va escriure ja al final de la seva carrera, poc abans de compondre Guillem Tell, la seva última òpera. Per al primer acte, va utilitzar música d'Il viaggio a Reims; per al segon, va utilitzar un recurs en aquells dies molt nou en l'òpera italiana, com és la intervenció d'una mezzosoprano (fins llavors, Rossini utilitzava contralts per als papers femenins amb veus greus). (Teatre de Sarrià. Dissabte, març 11: 20 hores. Diumenge, març 12: 18 hores. Entrada: 12-20 €)
 
Diumenge, 12 de març: Arriba un dels “dies grans” de la temporada musical a Barcelona. La celebrity mundial Gustavo Dudamel aterra a Barcelona al costat de l'Orquestra Simón Bolívar per oferir totes les simfonies de Beethoven al llarg de la setmana. En el projecte participa també l'Orfeó Català, formació que els acompanyarà posteriorment a Madrid per interpretar la Novena a l'Auditori Nacional. L'afartament de Beethoven comença el diumenge 12, amb la interpretació en un sol dia, de les quatre primeres simfonies. (Palau de la Música de Beethoven. Diumenge, 12 mar. 12.00 hores (1a i 2a Simfonies. Entrada: 20-60 €) i 19.00 hores (3a i 4a Simfonies. Entrada: 20-125 €)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *