Nens

La Riborquestra o com la música pot ajudar a millorar la vida de les persones

Dimecres 7 Juny 2017

Són molt conegudes diverses experiències internacionals on la música serveix per a la integració social, com les orquestres juvenils de Veneçuela. No obstant això, són menys els que saben que a casa nostra també tenim projectes creats amb el mateix objectiu: buscar la cohesió social i desenvolupament personal a través de l'art.

Una de les iniciatives més consolidades és el de la Riborquestra, una orquestra amb més de 120 membres constituïda al barri de la Ribera de Ciutat Vella. Però n'hi ha d'altres, com l'orquestra infantil 4Cordes, al Col·legi Germanes Bertomeu de Mataró.Tots dos han participat aquest curs en el projecte participatiu Et toca a tu, impulsat per l'Auditori i que culmina el proper divendres 9 de juny amb un gran concert al costat de l'OBC, dirigida per Alfons Reverté.

La Riborquestra i 4 Cordes són iniciatives pioneres a Catalunya en la utilització de la pedagogia musical com a eina de transformació social dins de comunitats amb un alt risc d'exclusió. A Barcelona Clàssica les vam conèixer fa un any, en ocasió de l'estrena del documental Música, territori i cohesió social, dirigit per Dèlia Serra, que recull els testimonis personals de membres de tots dos projectes. Les dues comparteixen la mateixa filosofia: democratitzar la pràctica musical i fer que qualsevol persona, tingui o no coneixements musicals, pugui tocar en una orquestra. Tothom en pot formar part.

La Riborquestra disposa d'un banc d'instruments per cedir a cada músic el seu. Aquest fet també suposa la seva principal limitació, ja que només es poden incorporar nous membres quan hi ha instruments disponibles. El resultat és que persones de totes les edats, nens i adults, comparteixen vivències amb l'aprenentatge del seu instrument i amb els projectes musicals que desenvolupa l'orquestra. Els concerts són, per a aquests músics, molt més que un repte. Com diu un dels testimonis recollits en el documental, "fer un concert és com anar a un parc d'atraccions".

 

 

El proper 9 de juny, les dues formacions interpretaran a l'Auditori, al costat de l'OBC, la peça La panera dels tresors, composta per a l'ocasió pel músic Vicent Pérez 'Coleta'. Es tracta d'una suite d'11 moviments per a orquestra, orquestra infantil i cor infantil que tracta temes com els drets humans dels infants. L'entrada només costa 3 euros.

Més, sobre...: obc
Últimes Notícies