Coral

Compte enrere per acollir a Barcelona el major esdeveniment coral del món

03-09-2017

En unes setmanes, s’inaugurarà a Barcelona el que molt probablement serà l’esdeveniment coral més multitudinari i internacional mai vist a la ciutat.

Al voltant de 1.500 persones, entre cantaires, directors de cors, compositors, editors i amants de la música coral d’arreu el món participaran durant una setmana, del 22 al 29 de juliol, als diversos actes del Simposi Mundial de Música Coral, organitzat conjuntament per la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) i la International Federation of Choral Music (IFCM). L’organització espera que els més de 80 concerts programats atreguin a més de 30.000 persones.

Es tracta de l’onzena edició d’un esdeveniment que es porta organitzant des del 1987 i que mai fins ara havia visitat Catalunya. De fet, només altres quatre ciutats europees l’han acollit al llarg de la seva història: Viena, Rotterdam, Helsinki i Copenhagen. L’últim Simposi es va celebrar el 2014 a la capital de Corea del Sud, Seül.

El nucli de la programació del Simposi són els concerts de cors d’alt nivell seleccionats a través d’una convocatòria internacional. En total, han estat 24 les agrupacions de música coral escollides, de les quals només dues són catalanes: el Cor Vivaldi i el Cor Infantil Amics de la Unió.Com ens explica la presidenta de la FCEC, Montserrat Cadevall, els cors s’inscriuen als simposis internacionals “per poder-se presentar al públic de tot el món”. L’organització els ajuda amb l’allotjament, però el viatge a Barcelona va a càrrec dels mateixos cors.

En la selecció s’ha cuidat, segons ens comenta Josep Antonio, coordinador del Simposi,  la diversitat geogràfica, amb representació de països tan llunyans com ara Canadà, Filipines o Sudàfrica, entre d’ altres, i l’artística. La formació més petita té cinc components; la més gran, fins a 80.

Una àmplia programació de concerts diaris

Els concerts oficials del Simposi de Barcelona se celebraran al Palau de la Música Catalana i a L’Auditori. Cada dia tindrà lloc un o dos d’aquests concerts, on hi participen diversos cors internacionals i sempre s’estrena una obra de nova creació, encarregada expressament per l’organització del Simposi a compositors d’arreu el món (tres d’ells, catalans).
 
Protagonistes de les masterclasses del Simposi 
Però, de forma complementària a la celebració de l’esdeveniment oficial, la FCEC ha volgut ampliar la iniciativa i portar-la a altres indrets del país: “Hem fet coincidir el Festival Internacional que cada any organitzava la Federació al juliol i així podem acabar de completar la geografia i donar cabuda a països que no hi eren”, assegura Cadevall. A més, altres espais de Barcelona, d’esglésies a auditoris com ara el Conservatori del Liceu o el CaixaForum, i també altres ciutats catalanes (Girona, Lleida, Tortosa, Matadepera, Viladecans, Terrassa, Sabadell…), es sumen al Simposi. 

En aquesta programació paral·lela s’hi inclouen els cors “oficials”, però també altres formacions internacionals expressament convidades per la FCEC i, especialment, molta participació local, amb unes 50 corals catalanes involucrades i 500 nens del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya. https://www.facebook.com/coralsinfantils.cat/
Pràcticament tots els concerts estan oberts al públic general amb entrades fins als 15 euros.
 
Molt més que concerts

El Simposi, en realitat, és molt més que concerts. L’organització ha programat un intens programa de conferències i masterclasses, reservades als directors i membres dels cor inscrits, amb especialistes com ara Simon Halsey, Elisenda Carrasco, Helmut Rilling i Eric Whitacre, compositor guanyador de premis Grammy i creador del Virtual Choir, on persones de més de 100 països canten juntes gràcies  a les noves tecnologies.

El Simposi és també una exposició, aquesta oberta també al públic general, on poder conèixer les novetats de les editorials més importants del món de la música coral. L’exposició es podrà veure al Foyer de L’Auditori durant els dies de l’esdeveniment.

I sobre tot, el Simposi vol ser un gran regal a les corals catalanes: “Volem fer un salt de qualitat al cant coral català, incrementant el repertori, fent que la gent conegui noves peces i també donant a conèixer el nostre propi patrimoni musical”, explica Montserrat Cadevall. Josep Antonio destaca l’oportunitat que suposa poder veure en una setmana “cors que són un autèntic espectacle, des de la forma de cantar a la manera d’adreçar-s’hi al públic”.

Amb aquest vídeo l'organització dóna la benvinguda als cors participants i al públic interessat.

 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *