Piano

L'agenda de novembre: el piano (i companyia)

Dimecres 1 Novembre 2017

Tots imaginem un concert de piano sol quan parlem d'anar a un recital pianístic, però la veritat és que, la majoria de les vegades, el piano apareix en la programació formant part d'un conjunt d'instruments o com a acompanyant d'una veu. Aquest mes de novembre és particularment ric a Barcelona en experiències musicals en què el piano apareix en formacions poc habituals.

Aquesta és la nostra particular selecció de concerts de piano (i companyia):

  • Clarinet, cordes i piano: És una fórmula que apareix diverses vegades en l'agenda del mes, tot i que, sens dubte, la cita més destacada és la que presenta a l'Auditori el clarinetista Martin Frost, una de les estrelles mundials d'aquest instrument, el pròxim dia 8 de novembre. Aquest dia, estarà acompanyat per dos components del quartet de corda suec Armida Quarttet i pel pianista Henrik Mawe per interpretar obres de Debussy, Brahms i Messiaen. Martin Frost repeteix actuació el dia 9, però, aquest cop, amb un programa diferent que no inclou piano.
     
  • Violoncel, percussió i piano: El pianista, compositor i improvisador Marco Mezquida presenta de nou a l'Auditori el 16 de novembre "Els somnis de Ravel", un recorregut per l'imaginari musical i personal del músic francès. Com és habitual en els projectes de Mezquida, l'obra, difícilment classificable, se situa a mig fer entre la música clàssica, l'experimentació i el jazz. Al costat del pianista, hi haurà el percussionista Aleix Tobías i el violoncel·lista Martín Meléndez. 
 

 
  • Violí, contrabaix i piano: La violinista Anne-Sophie Mutter, una de les grans del seu instrument en l'actualitat, torna a visitar Barcelona i es presenta el 17 de novembre al Palau de la Música al costat del pianista Lambert Orkis, que l'ha acompanyat en nombroses ocasions en les seves famoses interpretacions de les sonates de Brahms, i el contrabaixista Roman Patkoló. Brahms, per descomptat, no falta en el programa, al qual també s'ha sumat una obra cabdal de la història de la música com és la Partita núm. 2 de J.S.Bach i dues peces en homenatge al compositor polonès Penderecki.
 
  • Pianos de joguina: Aquest curiós concert se celebrarà el 19 de novembre al Museu de la Música, de la mà del compositor i multiinstrumentista Pascal Comelade, qui va donar un dels seus pianets a la institució i ara explicarà idees bàsiques del seu univers creatiu.
 
  • Guitarra i piano:  Per si sols, la guitarra i el piano són els instruments més habituals en la programació (al costat de la veu humana, és clar). No obstant això, junts són una combinació rara de trobar. Aquest 19 de novembre tenim l'oportunitat de veure-ho de la mà d'Izan Rubio, protagonista de les Residències Musicals de la Pedrera, que ha volgut aprofitar la seva estada anual com a músic resident a l'emblemàtica institució per presentar nous punts de vista per als recitals de guitarra.

  • Trombó, bombardí i piano: El Duo Eufolknium, format per dos joves intèrprets formats a l'ESMUC, Guillem Lluís i Laia González, actua al Centre Cívic Urgell el 23 de novembre per presentar un programa tradicional de música espanyola, que va de les cançons de Falla, Granados i Villalobos als tangos de Gardel. Com és habitual en el cicle de música dels centres cívics, l'entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia
 
  • Veu i piano: No és en absolut una combinació estranya en la programació, però aquest mes de novembre destaca per l'abundància i la qualitat de concerts de veu i piano. Hi contribueix la celebració de Festival LIFE Victòria, dedicat precisament al gènere de la cançó. Aquí tenim, ni més ni menys, que a Albert Guinovart com a pianista acompanyant del tenor David Alegret en un concert al Recinte Modernista de Sant Pau el 23 de novembre, o al britànic Sholto Kynoch, que tant ens va impressionar en el concert inaugural de l'edició actual del Festival, aquesta vegada actuant el 27 de novembre al costat de Benjamin Appl, una emergent estrella europea. El fermall al Festival LIFE Victòria ho posaran la impressionant soprano Iréne Theorin, acompanyada del pianista Magnus Svensson, el dijous 30 de novembre.
 
  • Piano sol: I encara que els "acompanyants" del piano siguin protagonistes aquest mes de novembre, per descomptat no podem deixar de citar interessants concerts de piano sol, com el recital de Piotr Anderszewski el dia 8 de novembre, Jordi Romero el dia 12 de novembre, Marc Heredia el 17 de novembre o Abraham Tena el 24 de novembre.

Foto: Duo Eufolknium

Més, sobre...: piano
Últimes Notícies