Piano

José Menor descobreix la cara desconeguda d'Enric Granados

Dimarts 7 Novembre 2017

El pianista de Sabadell José Menor presenta el disc "Goyescas", dedicat, evidentment, a Enric Granados. El treball recull, d'una banda, l'experiència de l'intèrpret amb l'obra, a la qual va dedicar tota una gira mundial l'any 2016. Però, a més, el disc reflecteix també una intensa tasca d'investigació, realitzada pel mateix pianista, que revela una nova cara de Granados.

"El disc està dedicat a totes les obres de Granados influïdes per Goya", explica José. Això suposa que, a més de les conegudes "Goyescas", s'han inclòs també algunes rareses, com el primer enregistrament mundial de la peça  Crepúsculo.
 

"La investigació va sorgir per casualitat", explica José, qui detalla com, preparant un altre projecte discogràfic que mai va arribar a fer-se realitat, es va adonar de les moltes diferències i "errors" que hi havia entre les edicions publicades amb l'obra de Granados i els manuscrits que es conserven al Museu de la Música de Barcelona.

D'aquesta manera, Menor va començar a indagar i a descobrir nous aspectes de l'obra d'Enric Granados: "Quan es parla de la influència de la música popular a aquest compositor, tothom posa exemples de coses òbvies, com l'ús de la tonadilla. Però, per exemple, arran d'estudiar molt Goyescas i de peces com La maja y el ruiseñor, he pogut veure com Granados unifica influències de Wagner amb el mode frigi, tan característic de la música espanyola. Les últimes notes d'aquesta obra són, en realitat, l'acord del principi de Tristany i Isolda compost sobre una cadència espanyola. Però ningú sol comentar això, perquè són aspectes interessen als compositors i no als pianistes ".

 

En la mateixa obra, José Menor explica com els errors de les diverses edicions han afectat la música original: "L'obra La maja y el ruiseñor es va publicar en tonalitat de Fa #, però en realitat, Granados la va escriure sense armadura. Qui la va editar va cometre errors en la transcripció i els ornaments no quadren ". Així mateix, altres problemes de les diverses edicions han canviat aspectes bàsics de les obres, segons l'opinió de Menor: "L'obra Epílogo és important perquè, en ella, Granados es surt de la tonalitat clàssica. El compositor busca acords que donin una tonalitat fosca, amb variacions molt fortes, però els enregistraments que hi havia fins la data tenen aquests acords alterats i, per tant, sonen descafeïnats ".

A més del disc, el resultat de la investigació de Menor es recull en diversos articles especialitzats, publicats en mitjans tècnics internacionals. El pianista promet una tesi acadèmica en el futur, tot i que, a curt termini, l'agenda està plena d'altres compromisos relacionats, fonamentalment, amb la música contemporània i la música d'Hèctor Parra i Messiaen. Així mateix, Menor es troba component obra pròpia i està a punt d'acabar el seu doctorat a Nova York.

 

Més, sobre...: enric granados
Últimes Notícies