I Puritani
Concerts

El ressorgiment de la música de nova creació a Barcelona

Dimarts 21 Novembre 2017

"Des de fa 5 o 6 anys, les coses estan començant a canviar en el panorama de la música contemporània a Barcelona". Ho diu Demian Lluna, compositor argentí molt vinculat a la capital catalana al llarg de tota la seva trajectòria. Evidentment, la distància respecte als grans centres europees en aquest àmbit, com París o Berlín, és encara molt important, però, segons explica aquest músic, hi ha senyals positives que presagien un ressorgir a Barcelona de la música de nova creació, quelcom lligat a la història cultural de la ciutat, encara que, en les últimes dècades, havia decaigut notablement.

En la seva opinió, això es deu a la coincidència de diverses formacions i iniciatives centrades en impulsar la música de nova creació: és a dir, l'aparició de formacions com Crossing Lines o Barcelona Modern Project Ensemble, la programació de cicles com les Sampler Sèries de l'Auditori, l'out.side de Lluís Codera ii el Festival Mixtur o l'organització, amb el suport de l'Institut Français, del Curs Internacional de Composició, una idea del mateix Demian Luna que enguany arriba a la quarta edició.

I ho fa convertit en una iniciativa que ja atrau músics de tot el món, ja que, al llarg dels mesos vinents, el curs formarà una quinzena de joves compositors procedents d'una desena de països diferents, "escollits després d'un procés de selecció bastant dur ", segons explica Demian Luna.

Els participants en el curs es reuniran presencialment a Barcelona tres vegades a l'any. L'objectiu és desenvolupar un projecte propi sota la supervisió del compositor convidat (enguany és el madrileny José Manuel López) i en estret contacte amb els músics que s'encarregaran de la seva interpretació, els ensembles col·laboradors amb el curs Barcelona Modern Project Ensemble i Bcn216 i el pianista Ricardo Descalzo. "Això és una oportunitat, perquè els compositors gairebé mai podem treballar en contacte amb els intèrprets. Normalment, l'obra s'envia quan s'acaba ", explica Luna..

L' activitat del curs ha arrencat aquest novembre, amb la primera trobada presencial dels participants, i culminarà al mes de maig, amb l'estrena de les obres en una sèrie de concerts oberts al públic general.

Paral·lelament, el projecte ha incorporat noves iniciatives que han enriquit el programa amb noves activitats, més enllà de la composició. D'una banda, el pianista Ricardo Descalzo oferirà un workshop sobre piano experimental, dirigit a pianistes. I, d'altra, l'organització del curs de composició ha impulsat la celebració del festival Barcelona Modern, íntegrament dedicat a la promoció de la música contemporània i de nova creació, amb una dotzena de concerts programats.

"El públic respon a la música contemporània: és una qüestió de formació", opina Demián Luna. En qualsevol cas, considera que el panorama, en tot just uns anys, ha canviat notablement: "Abans no hi havia on anar a escoltar música contemporània; ara, el panorama és molt més encoratjador".
 
 

Més, sobre...: música contemporània
Últimes Notícies