opera

Romeu i Julieta a la Guerra de Secessió

Dilluns 12 Febrer 2018

Com a estratègia de màrketing, cal dir que està ben trobada. Justament el Dia de Sant Valentí, el Gran Teatre del Liceu estrena òpera sobre el mite romàntic per excel·lència: Romeu i Julieta. Ho fa presentant la versió de Charles Gounod, que no es veia al Liceu des de 1985, i amb una producció que situa els enamorats en el context de la Guerra Civil dels Estats Units, històricament contemporània de la primera representació de l'obra. 

Perquè resulta que al mateix temps que Charles Gounod estrenava la seva versió del clàssic de Shakespeare, el 1867 al Théâtre Lirique de Paris, els EUA tot just sortien d'un conflicte bèl·lic entre els estats del Nord i del Sud. El director britànic Stephen Lawless va veure en la coincidència temporal la possibilitat de fer una nova lectura de l'obra i així és com va sorgir la idea de situar Romeu i Julieta en el marc de la guerra civil nord-americana, en coproducció entre el Gran Teatre del Liceu i The Santa Fe Opera, a Nou Mèxic. L'obra ja es va veure a Santa Fe el 2016 i ara arriba el torn de Barcelona.

Cal destacar el repartiment, amb un grup de noms joves, però coneguts. Al capdavant de tots ells, encarnant Julieta, està la soprano russa Aida Garifullina, debutant al Liceu, qui s'alternarà amb la també russa Katerina Tretyakova. Com a Romeu, trobem el tenor albanès Saimir Pirgu. El 'cast' es completa amb cantants com ara Tara Erraught i Susanna Resmark, totes dues igualment debutants al teatre barcelonès.

Pel que fa a la direcció musical, Josep Pons torna a dirigir l'Orquestra del Liceu en una òpera després de l'èxit aconseguit amb Tristan und Isolde. Aquesta vegada, i juntament amb el Cor dirigit per Conxita Garcia, s'enfronten a un compositor que el mateix Josep Pons qualifica de "grans inquietuds harmòniques i de gran orquestra i amb un gust enorme per la melodia", . L'òpera reflecteix la maduresa de Gounod, la qual Pons descriu com a "música amable però alhora profunda, feta des del sentiment artístic, no només per entretenir o per al lluïment dels músics".

Coincidint amb la programació de Roméo et Juliette, la Fundació Setba i Photogènic Festival porten al Balcó Foyer del Gran Teatre del Liceu l'exposició De l'ombra a la llum, un treball de Maria Espeus creat amb la complicitat d'un grup de 15 dones que han patit la violència masclista en pròpia pell i ara donen la cara.

Més, sobre...: ópera
Últimes Notícies