Recomanacions

Així és un concert per a embarassades: el poder de la música abans de néixer

30-05-2018

A Barcelona, els concerts familiars estan tan consolidats que ja pràcticament es poden considerar com una temporada musical paral·lela a la programació oficial. Avui dia, totes les grans sales dissenyen una oferta específica per tot l’any i l’èxit de públic és un fet (que ningú no deixi per demà comprar l’entrada si té decidit anar a un determinat esdeveniment!).

L’atractiu dels concerts familiars radica en una bona combinació d’espectacle, música i educació, convenientment adaptats a diferents franges d’edat. Solen ser formats diferents de l’habitual: més curts, més participatius, més divertits… Tot està pensat per aconseguir el dificilíssim repte de captar l’atenció d’un nen durant una bona estona.

La prova de la consolidació del fenomen dels concerts familiars és l’existència d’un itinerari que cobreix totes les etapes dels infants, fins i tot abans de néixer. Per exemple, el Palau de la Música programa, diversos cops a l’any, les sessions “Abans de néixer al Palau”, adreçades a dones embarassades.

Podem veure aquests concerts com l’inici del recorregut per tota l’oferta musical per a nens que la família vol emprendre pròximament. Però, en realitat, aquestes sessions no són un concert, sinó que s’apropen més al concepte d’un taller basat en les tècniques de la musicoteràpia, on la participació dels espectadors és bàsica.

En el cas de la sessió al Palau de la Música, Gemma Baños i Marta Fiol dirigeixen un seguit d’exercicis de relaxació i concentració on la música té més un paper de connexió amb les emocions internes que un sentit estètic. La fórmula es completa amb una escenografia suggerent, a mitges entre el món dels somnis i la realitat; la incorporació d’instruments exòtics i una selecció musical heterogènia, capaç d’integrar des del Greensleaves a Brahms.

Les interessades a assistir faran bé en anar acompanyades de les seves parelles, amb un rol crucial en la dinàmica de la sessió: perquè la música no només beneficia a les futures mares i els seus nadons, sinó que permet a tothom reforçar els vincles amb allò que més estimem.

En finalitzar el taller, les cares del públic (homes i dones, embarassades i no embarassades) mostren com, efectivament, la música ens fa viure les experiències més emocionals. I la bona quota de públic indica també que ja hi ha noves promocions de famílies preparades per a fer l’itinerari complet dels concerts familiars a Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *