Concerts

Liceu a la Fresca internacional

Dimecres 13 Juny 2018

El passat dilluns dia 11 es va celebrar, a l’escenari del Gran Teatre del Liceu, la roda de premsa per a presentar una nova edició del projecte “Liceu a la fresca”, que enguany arriba a 300 municipis i retransmet a Catalunya, Espanya, Andorra, Portugal, França i Itàlia amb el títol Manon Lescaut, de Puccini.

L’acte es va fer amb la presència de Salvador Alemany, president de la Fundació, i Valentí Oviedo, director general del Liceu, Vicent Sanchis, director del TV3, Juan Manuel Hidalgo, director de La 2 de TVE, Elisa Duran, directora General Adjunta de la Fundació Bancària La Caixa i Isabel Buesa, directora General d’Endesa a Catalunya.
A banda d’aquestes personalitats, que representaven la part més institucional, també cal remarcar la presència de la directora artística Christina Scheppelmann i els dos principals protagonistes d’aquest Manon Lescaut: Gregory Kunde (Renato des Grieux) i Liudmyla Monastryska (Manon Lescaut). A més, també hi eren presents diversos alcaldes dels municipis participants.

La retransmissió de Manon Lescaut de Puccini, que s’estrenà el dia 7 de juny al Gran Teatre del Liceu, tindrà lloc el proper dissabte dia 16 en un fals directe, amb aproximadament dos hores de lapse temporal, amb la qual cosa, quan comenci l’emissió per televisió, els artistes encara seran a l’escenari interpretant l’últim acte de la funció, cosa que els permetrà estar en persona a l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona on es situa la pantalla principal de la ciutat. Es tracta de la 4ª edició de Liceu a la Fresca, que va començar el 2015 amb La traviata i van continuar amb La bohème el 2016 i Il trovatore el 2017, amb una evolució espectacular ja que s’ha passat de 14 municipis el 2015 fins als 300 en aquesta edició.

Es compta amb el suport i la participació d’Endesa, companyia que ha cregut en el projecte des dels seus inicis i també amb la participació activa de l´Obra Social “La Caixa” que ha estat l’encarregada de l’extensió per diverses ciutats de l’Estat a través de les pantalles dels principals Caixaforum situats a Madrid, Saragossa, Sevilla, Palma i Tarragona.
Aquesta quarta edició creix un 81% respecte al 2017 amb 167 municipis més, que s’incorporen per primer cop al projecte. S’estima que més de 100.000 persones gaudiran d’aquesta producció de Manon Lescaut dirigida escènicament per Davide Livermore. Es podrà veure en llocs tan emblemàtics com l’ Arc de Triomf de Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, l’amfiteatre de la Fundació Gulbenkian de Lisboa, la plaça Gambetta de Perpinyà o Lo Quarter de l’Alguer, entre molts altres escenaris, que aproparan l’òpera a molts espectadors de 5 països diferents. És el primer cop que “Liceu a la Fresca” traspassa fronteres mes enllà d’Espanya i Andorra que són els territoris on es va projectar Il trovatore el 2017 i, aquesta any, s’incorporen 6 municipis de la Catalunya Nord, dos de Portugal (Porto i Lisboa) i un d’italià (L’Alguer).

La retransmissió d’aquesta producció del Gran Teatre del Liceu, Teatro di San Carlo       (Nàpols) i del Palau de les Arts Reina Sofia (València) la farà Televisió de Catalunya,  que s’encarrega de la distribució a Catalunya (270 pantalles), França (Perpinyà, Arles, Cotlliure, Morellàs, Pesillà, i Prats de Molló) amb subtítols amb català, francès i Itàlia (L’Alguer). D’altra banda, RTVE proporcionarà la senyal a les 25 pantalles a la resta d’Espanya amb subtítols en castellà. Finalment, Rádio e Televisao de Portugal donarà senyal a Lisboa i Porto amb subtítols en portuguès. La màxima difusió, com és normal, serà a Catalunya amb 266 municipis adherits al projecte (1 de cada 3), incloses, per primer cop les 4 capitals i 41 comarques (38 en el 2017). A la resta de l’Estat s’incrementa la projecció i es passa de 16 a 24 municipis. Tant Televisió de Catalunya com TVE faran un programa especial amb motiu d’aquesta retransmissió. La del canal 33 serà presentat per Carolina Rosich i Toni Puntí des de l’espai ubicat a l’Arc de Triomf, on estarà situada una de les pantalles de Barcelona. En el cas de La 2 de TVE, la presentació anirà a càrrec d’Eva Sandoval de Radio Clásica des de la Plaza Mayor.
 
Al final de la roda de premsa, Gregory Kunde va manifestar que mai havia participat en una retransmissió d’aquest tipus, tot i que ho havia fet en directe o via streaming. Li semblava una molt bona idea i que era un honor poder emocionar a tantes persones amb aquest Manon Lescaut tant dramàtic i emotiu. Per la seva part, Liudmyla Monastyrska va destacar que aquest era el seu debut en paper de Manon i que es sentia feliç i era una sort col·laborar en aquesta novedosa proposta.

Fotos 1 i 2: Roda de premsa Liceu a la Fresca| Christian Machío

Més, sobre...: ópera , Liceu a la fresca
Últimes Notícies