Concerts

El Bachcelona torna a la ciutat!

Dilluns 16 Juliol 2018

Aquest 19 de juliol s’estrena el Festival BACHCELONA, un festival que ocuparà poc menys d’una setmana i oferirà concerts, conferències i recitals relacionats amb la figura de Johann Sebastian Bach dins de la ciutat de Barcelona.

El festival Bachcelona s’emmarca dins del cicle Bach Zum Mitsingen, que des de l’any 2011 es dedica a divulgar la integral de cantantes de Johann Sebastian Bach a Catalunya i en format participatiu. Aquesta iniciativa inèdita a Catalunya està dirigida a cantaires amb formació musical i experiència coral, i es caracteritza per a resseguir molt fidelment els criteris històrico-musicals que delineen els muntatges de cada cantanta, unes cantates que es programen respectant les dates litúrgiques per les quals van ser escrites i que s’interpreten en espais emblemàtics com la Basílica de Santa Maria del Mar o la Catedral de Girona. El projecte Bach Zum Mitsingen, fundat i dirigit per Pau Jorquera i Daniel Tarrida, està format per músics i cantants professionals que s’organitzen dins del Cor de Cambra BZM i la BZM Ensemble, que està formada per intèrprets especialitzats en música barroca i que compten, per tant, amb instruments barrocs.

El programa inclou l’organització del festival Bachcelona i un seguit de projectes paral·lels que van des de la presència anual d’intèrprets de gran renom dins del món de la música barroca, passant per la creació de la figura de l’artista BZM (un artista plàstic de renom que s’encarrega de dissenyar la gràfica anual del projecte BZM) fins arribar a la creació de la Beca Bach, que dóta d’ajudes econòmiques joves cantants i els dóna un espai on créixer i conèixer més a fons la música vocal de J.S. Bach, concretament les cantates per a solistes. Aquest 2018, el festival Bachcelona es durà a terme durant els dies 19 al 24 de juliol i ocuparà recintes ben carismàtics, com ara el Recinte Modernista de Sant Pau, el Palau Güell, el Palau de la Música o la Casa Vicens. Enguany, i seguint amb la filosofia de Bach Zum Mitsingen, es pretén sobrepassar els límits de les experiències musicals, dotant de més força les vivències personals, la interacció entre l’auditori i els intèrprets i sobretot la divulgació de la figura de J.S. Bach.

La cinquena edició del festival ofereix un ventall d’esdeveniments d’allò més divers i variat. Partint de la música barroca i en especial de la música de Bach, el festival estrenarà aquesta edició amb un concert al Palau de la Música, on l’Ensemble i el Cor BZM oferirà, juntament amb els solistes de la Beca Bach (Baiba Urka, soprano; Eulàlia Fantova, contralt; Ferran Mitjans, tenor; Arthur Canguçu, baríton), les cantates BWV 52, 174 i 207. Un cop inaugurat el festival, el divendres dia 20 ens apareix a l’agenda amb tres esdeveniments ben diferents. La primera proposta es troba a la Filmoteca de Catalunya i tomba cap al cinema mut. La pel.lícula The Crowd, de King Vidor, es projectarà amb l’acompanyament musical de DJ Köthen, Cels Campos i Àlex Rodríguez. La segona proposta, ubicada al Recinte Modernista de Sant Pau, s’acull al cicle temàtic que tracta de confrontar Bach amb compositors que van estar llargament influenciats per la seva figura; en aquest cas els protagonistes seran Mozart i l’Ensemble Baroque de Toulouse. La tercera proposta es troba als jardins del mateix recinte modernista, però queda a les antípodes de l’anterior. Es tracta del Swing Bach!, una proposta que uneix la música jazz amb les composicions de Bach, convertint-les en material idoni per a una jam session de swing.

El dissabte 21 tornem a trobar tres esdeveniments; el primer d’aquests és una interessant conferència de Ton Koopman al Palau Baró de Quadras. Aquest expert mundial en la figura de Bach compartirà les seves experiències professionals i personals en una conferència que pretén donar encara més llum sobre la figura del compositor. Després d’aquesta xerrada, l’espai modernista de la Casa Vicens obrirà les seves portes per rebre-hi Clara Povreau, una jove violoncel.lista, guanyadora del concurs Bach de Leipzig, que oferirà un recital amb les famoses Suites per a violoncel del compositor. Per últim, aquells qui vulguin gaudir d’un tast de vins al Museu Frederic Marès ho podran fer després de les Bachmosferes, un itinerari musical de la mà d’alguns intèrprets de l’Ensemble Baroque de Toulouse.

Diumenge al matí s’ofereix un itinerari dirigit per Joan Vives, un conegut divulgador musical, per dins del Museu de la Música; aquest itinerari pretén dotar de context històric i musicològic la figura del compositor. A la tarda i altre cop a la Filmoteca, es projectarà el documental Bach Cantata Pilgrimage, de Manfred Waffender; el documental tracta la proesa musical que dugué a terme el director Sir Eliot Gardiner juntament amb el Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists quan interpretaren, durant un any, el cicle sencer de cantates de Bach, respectant l’any litúrgic i en una gira arreu del món. La tarda de diumenge serà amenitzada per Ton Koopman al Petit Palau, en un espectacle que acostarà la música barroca als més menuts, creant una adaptació del Don Quixot musical amb peces i danses barroques en les que podràn participar corals infantils del SCIC.

El dilluns 23 comptarà amb tres propostes també de característiques ben diferents. A l’espai Riquer de la Casa Catedral, Joaquim Alabau (violoncel), Joan Garrobé (guitarra) i Berta Vidal (actriu) contraposaran la figura de Bach amb la d’Heitor Villa-Lobos, partint de la partitura de les famoses Bachianes. D’altra banda el Palau Güell oferirà un recital d’orgue i cant protagonitzat per Carine Tinney (soprano) i Michael Harris (orgue); i per últim el violinista Shunske Sato, concertino del Concerto Köln, interpretarà un recital anomenat Bach de Cambra al Recinte de Sant Pau.

L’última etapa del festival retorna a la Filmoteca per a presentar All of Bach, un projecte liderat per Willemijn Mooij, directora general de la Nederlandse Bachvereiniging, i Shunske Sato, director artístic del projecte, que pretén filmar tota la música de J.S. Bach. Al vespre del mateix dimarts podrem veure el fantàstic Trio Fortuny a la Pedrera. El conjunt format per Joel Bardolet (violí), Pau Codina (violoncel) i Marc Heredia (piano) oferirà un programa anomenat Hommage à Johann Sebastian Bach, que barreja obres per a solista d’una marcada intensitat interpretativa amb obres per a conjunt i que finalitzarà amb el Trio per a piano nº1 en Re menor de Mendelssohn, un dels responsables de la recuperació de la figura de Bach. La clausura del festival d’enguany vindrà de la mà de Philippe Turiot, que ens proposa un recital d’acordió a la Fundació Enric Miralles i que inclourà improvisacions d’allò més diverses sobre temes de Bach.

El festival Bachcelona d’enguany, doncs, es diversifica per a poder estendre la figura del mestre Bach fins als racons més inesperats, passant pel sedàs del jazz i el swing, transformant-se en música per a cinema mut i convertint-se en material de filmació. De ben segur que l’edició d’aquest 2018 no deixarà ningú indiferent.Fotos (en sentit horari): Swing Bach! d'edicions passades; Ton Koopman; Clara Pouvreau. Extretes del web de Bachcelona. 

Últimes Notícies