Concerts

El Forn de les Arts, el nou espai musical de Barcelona

Dijous 2 Agost 2018

El barri del Raval de Barcelona acull, des del mes de juny, un projecte ambiciós i molt necessari, El Forn de les Arts. La soprano Ana Belén Gómez, creadora del projecte, ens ha rebut per a explicar-nos tot allò relacionat amb l'espai i la programació musical que s'hi durà a terme. 


L’antic forn i obrador del Carrer Sant Gil del barri del Raval, desatès des de feia 21 anys, va ser recuperat per la soprano Ana Belén Gómez, que va decidir remodelar-lo i col·locar-hi el seu projecte personal: el Forn de les Arts.

El Forn de les Arts és un forn de creació interdisciplinària que pretén fer de marc físic de projectes musicals, gastronòmics, visuals i, en definitiva, de totes les arts imaginables. L’espai compta amb mobiliari recuperat que li dóna un caràcter semblant als antics salons musicals, com si es tractés d’un “saló” a l’antiga. Un cop dins la mirada xoca contínuament amb làmpades, tapissos medievals, biombos asiàtics i objectes d’allò més curiosos, tots ells col.locats amb una elegància i delicadesa que doten l’espai d’un caràcter ben especial.

És en aquest espai on ens trobem amb la creadora d’aquest, que ens explica com va sorgir la idea de crear un espai d’aquestes característiques. L’Ana Belén, que ja havia organitzat soirées musicals i recitals anteriorment, agafà el local del Forn de les Arts i, després d’un any i mig de remodelacions i transformacions, obrí el passat mes de juny.

Des d’aleshores el Forn de les Arts dóta d’un marc ben peculiar els diferents concerts que s’hi programen, ja siguin de lírica, acompanyats sovint del piano de cua que es troba al local, o concerts de caire cambrístic com ara recitals de piano a quatre mans.

Ana Belén ens explica que a partir del mes d’octubre s’està preparant un cicle de concerts duts a terme per joves intèrprets de la ciutat i rodalies, que podràn fer ús de l’espai per a fer recitals, classes magistrals i audicions. A banda d’aquest cicle dedicat a la joventut també s’estàn cuinant un seguit d’activitats més allunyades del món de la música clàssica. Ens explica que li agradaria programar trobades com ara vermuts musicals amb bossa-nova o jazz de fons, sempre amb la música com a co-protagonista.

Actualment, el Forn de les Arts ha acollit activitats ben diverses, totes elles relacionades amb la música. A banda de la programació de recitals i concerts de cambra, també ha estat marc de celebracions privades, la gran majoria d’elles amb un xef que hi aportat la part gastronòmica i que, juntament amb la part musical en directe, han creat una experiència d’exploració sensorial que, segons Ana Belén, és de gran importància per al projecte.


La creació d’aquest projecte pretén ser un focus d’atracció per a públic melòman però també per a nous públics. L’Ana Belén comenta la falta de públic que coneix la lírica fora dels espais habituals, ja siguin al Gran Teatre del Liceu o al Palau de la Música.

La creadora del projecte creu molt necessari dotar la ciutat d’un espai menys sumptuós, més recollit i íntim, per a poder acostar la lírica i la música de cambra al públic novell, a una audiència que potser no s’atreveix a escoltar una òpera sencera però que escoltarien de gust un recital d’àries escollides acompanyades de piano.

La soprano Ana Belén, que a banda de gestionar i programar vetllades musicals per al Forn de les Arts també canta de manera professional, ens explica que és partidària d’introduir petits bocins d’informació ens els seus recitals de lírica, com a guia per al públic més novell, i que d’aquesta manera creu que desperta l’interès d’aquelles persones que no tenen el bagatge líric del públic expert.

Un cop acabat l'estiu el Forn de les Arts reprendrà la programació musical, una programació eclèctica, ben escollida i de caràcter cambrístic que de ben segur ajudarà a omplir el barri de música. 

Fotos: Barcelona Clàssica

Més, sobre...: recital , cambra , forn de les arts , saló
Últimes Notícies