Concerts

IBstage o com estimar la dansa clàssica

Dijous 16 Agost 2018

Aquesta setmana, aprofitant que la ciutat s’omple de futures ballarines i ballarins, hem tingut la sort de parlar amb Marina Quera, una de les fundadores del Ballet de Catalunya i responsable d’una part important del projecte IBstage.
  Compra d'entrades

A l’arribar a l’Institut del Teatre ens rep Marina Quera, una apassionada del ballet que fa uns anys va començar a involucrar-se amb el projecte d’IBstage i els seus creadors.

Ens explica que “IBstage” o Il Balletto Stage fou un projecte creat a la península Itàlica pels ballarins i professors Leo Sorribes i Elías Garcia l’any 2008 i que fa sis anys va traslladar-se a la península per acabar assentant-se a la rodalia de Barcelona.

El projecte inicial constà de la creació d’un curs internacional adreçat a ballarins joves i futurs professionals de la dansa que tindrien l’oportunitat de rebre classes magistrals de grans figures de renom internacional i que, al final de l’estada podrien compartir-hi escenari. L’edició d’enguany, que té la característica de ser la desena, començà el passat 13 d’agost i s’allargarà fins al dia 30 del mateix mes.

La direcció artística al darrere del projecte compta amb els seus dos fundadors però també amb Xiomara Reyes, directora de la Washington Ballet School entre d’altres, així com de professors i ballarins de gran renom internacional com ara Samira Saidi, Piotr Nardelli, Larissa Lezhnina o Yumiko Takeshima, entre molts d’altres.

Marina Quera ens explica com l’objectiu d’IBstage ha estat sempre el de construir i consolidar un espai per al ballet, tant clàssic com modern, a Catalunya, creant així espais on els talents del país puguin establir-se i atraure figures internacionals per a crear una xarxa que englobi també la península.

És arran d’aquesta filosofia que l’any passat va engegar un projecte molt ambiciós, la fundació del Ballet de Catalunya, que té seu actual a Terrassa. El Ballet de Catalunya, producte directe i íntimament lligat amb IBstage, ret honor al projecte mare compartint escenari amb els estudiants de l’edició d’enguany i oferint un recital al Liceu amb coreògrafs de gran renom.

En aquesta desena edició d’IBstage les Gales que es presentaran al Liceu oferiran una mostra de les millors coreografies del repertori presentat en edicions anteriors: La Bayadère, El Corsari, Paquita i La Bella Dorment, i també ompliran l’escenari del Liceu amb fins a 12 artistes convidats.

Un cop dins de l’Institut del Teatre, on tenen lloc les classes magistrals durant les 3 setmanes que dura el curs, ens conviden a assistir a dos dels nombrosos assajos oberts que hi ha. A l’entrar a la primera aula ens reben les mirades encuriosides de les joves ballarines que assisteixen a una de les classes magistrals de Samira Saidi, antiga Directora de Dansa de la English National Ballet School i fidel col·laboradora del projecte.

La segona classe magistral a la que assistim està dirigida per un dels creadors del projecte, Elías Garcia, que s’adreça apassionadament als seus alumnes, nois en plena adolescència arribats d’arreu del món.

 
En ambdues ocasions veiem que hi ha públic dins de les aules, i és que una de les característiques més lloables de la filosofia de IBstage és que el projecte obre les portes al públic general amb l'objectiu de crear nous públics, fomentar un esperit crític i oferir una experiència molt curiosa per a aquelles persones que no coneixen el món del ballet clàssic o que, pel contrari, el coneixen amb profunditat i volen aprofitar l'ocasió de veure grans figures de la dansa en primera persona.

IBstage, un cop més, ens regala unes jornades plenes de dansa i moviment que omplen la ciutat comtal de futurs professionals plens d'energia ansiosos per conèixer i aprendre de les ballarines i ballarins que s'estableixen temporalment a Barcelona per construir conjuntament aquest projecte que , tot i haver xocat amb nombroses dificultats i de formar part d'aquesta època que tant sovint dilapida la cultura, sembla renéixer de les edicions anteriors encara amb més força.

Fotos: Mar Medinyà per Barcelona Clàssica. 

 

Més, sobre...: ibstage , dansa , ballet , curs internacional
Últimes Notícies