Concerts

L'OSV en una temporada clàssica però moderna

Divendres 14 Setembre 2018

El passat dia 13 de setembre, el Palau de la Música Catalana acollí la presentació de la temporada de Simfònics al Palau, la temporada protagonitzada per la Orquestra Simfònica del Vallès sota el lema “som clàssics, som moderns”. Els actors Fermí Reixach, Joan i Roger Pera, la ballarina Berta Pons, el saxofonista David Salleras i molts altres ens presentaren els diferents projectes que conformen aquesta temporada tan especial. 

Després de la calorosa benvinguda del director artístic del Palau Joan Ollé, es va anar descaragolant la temporada amb un seguit de personatges convidats d’allò més diversos; abans d’acomiadar-se però, el director artístic destacà dos concerts de la temporada que segons ell potser no serien els preferits de la majoria del públic. Aquests foren el concert del dia 17 de novembre anomenat “Una galàxia de músiques”, que comptarà amb un repertori d’allò més variat sempre dins de l’espectre de les bandes sonores per a films de ciència-ficció; i el segon concert que destacà fou l’anomenat Tchaikovsky contra Napoleó, del 19 de gener; d’aquest en destacà la suite de Zoltán Kodály Háry János i el fet que sovint, queda fora dels programes de les sales de concert locals.

Joan Ollé donà pas al president de l’OSV, Jordi Cos; fou ell qui anuncià el nom de la nova concertino de l’orquestra, Marta Cardona, i del nou director titular, Xavier Puig. Seguidament s’anunciaren ràpidament els noms dels col·laboradors i solistes de la temporada que comença aquesta tardor, posant l’accent en l’origen local de la majoria d’aquests i demostrant la interdisciplinarietat de la temporada, que compta amb gent de teatre, amb músics i fins i tot amb artistes audiovisuals.

Un cop desplegats els noms dels primers protagonistes de la temporada, aparegué Fermí Reixach, conegudíssim actor que ens oferí la seva opinió sobre el projecte que estrena al Palau i que estrena al mateix temps la temporada de Simfònics al Palau: el concert del dia 22 de setembre i que ens oferirà la 9a simfonia de Beethoven i la peça Un supervivent de Varsòvia, d’Arnold Schönberg. Aquesta última peça fou escrita com un homenatge a les víctimes de l’holocaust i compta amb la veu d’un narrador, en aquest cas, Fermí Reixach. Pel que fa als concerts de Tchaikovsky contra Napoleó i la Simfonia Fantàstica de Berlioz, l’OSV col·laborarà els artistes visuals Dough Fitch i Morgan Crea que han creat un seguit de projeccions especials per a l’ocasió.

Seguidament, Rubén Gimeno, anterior director titular de l’OSV parlà sobre el concert “Una galàxia de músiques” precisant que tot i que les bandes sonores que podrem sentir seran ben conegudes, tenen la particularitat de ser peces musicals que funcionen per se i que tenen estament propi. Per la seva banda, el saxofonista David Salleras parlà del concert de l’1 de desembre anomenat “West Side Story”, d’allò més eclèctic amb un repertori que homenatjarà el compositor Leonard Bernstein en el centenari del seu naixement, però que també comptarà amb obres de Rodgers, Dvorák i Yoshimatsu, un compositor japonès del qual n’interpretarà el seu Cyberbird saxophone concerto. Segons Salleras, Yoshimatsu tindrà uns sons molt familiars per al públic del palau, tot i provenir del llunyà orient. El concert de Setmana Santa no podia ser altre que un rèquiem, en aquest cas el de Gabriel Fauré, que compartirà vetllada amb el de John Rutter. El concert del dia 13 d’abril fou descrit per Rubén Gimeno com un dels rèquiems més espirituals.

Aleshores fou el torn de Xavier Puig, el nou director titular de l’OSV. Puig afirmà que aprecia la diferència de l’OSV respecte d’altres orquestres per la manera com s’organitza, essent com és una cooperativa de músics. Segons el nou director, tothom és responsable de quelcom dins de l’orquestra, fet que es nota moltíssim a sobre l’escenari i durant els mesos de treball fora d’aquest.

Per a parlar sobre el cicle “Simfònics a escena” s’entaularen Berta Pons, ballarina del grup de dansa urbana Brodas Bros, Jordi Torrents dels Amics de l’Òpera de Sabadell i els actors Joan i Roger Pera. Primerament, Berta Pons parlà sobre el "Carnaval dels animals”, un projecte dirigit al públic familiar que comptarà amb Iván Morales com a dramaturg i amb el cos de dansa Brodas Bros. Berta Pons en destacà la frescor del projecte, que combina una peça clàssica amb la dansa més mediterrània, energètica i càlida al mateix temps, tot sota el paraigua de la direcció d’Iván Morales. Jordi Torrents, representant dels Amics de l’Òpera de Sabadell, parlà sobre La bohème, que s’interpretarà en versió concert el dia 18 de maig. Segons Torrents la Bohème s’ha de fer de tant en tant, tot i que segons el seu parer preferiria posar en escena òperes menys conegudes.

Finalment, Joan i Roger Pera presentaren “Papà Mozart”, un projecte de l’OSV juntament amb el dramaturg Sergi Belbel i el duo Pera, tots ells sota la direcció de Rubén Gimeno. Roger Pera fou qui explicà que mentre interpretava “Amadeus” en la seva versió teatral, trobà i llegí les cartes de Wolfgang Amadeus Mozart al seu pare Leopold, i que en llegir-les s’hi sentí tan reflectit que les ensenyà al seu pare, Joan Pera. Fou aleshores que ambdós començaren a pensar en aquest projecte anomenat “Papà Mozart”, que s’ha fet realitat amb la dramatúrgia de Sergi Belbel i la col·laboració de l’OSV, que interpretarà un seguit de peces cèlebres de l’autor de Viena. Segons Joan Pera, a casa els passa el mateix que els passava als famosos músics vienesos; és la història de molts pares i molts fills i per tant no se’ls va fer gens anacrònic pensar a dur-ho a escena.

Fotos: Palau de la música catalana. 

Últimes Notícies