Concerts

Els millors concerts de la setmana a Barcelona (15-21 octubre): Bernstein, Bayle, Gubaidulina

Diumenge 14 Octubre 2018

Aquests dies tenim cites importants amb compositors clau dels segles XX i XXI, com Leonard Bernstein, François Bayle o Sofia Gubaidulina, representants de tres estètiques diverses: un revulsiu colorista per a les harmonies modernes i properes a gèneres populars (Bernstein, amb Candide al Gran Teatre del Liceu), el gran teòric de la música electroacúsica i gran inspirador per al la nova creació actual (Bayle, al CCCB) i el poder de la dona que fa poesia amb els sons i que reivindica un camí proper a l’espiritualitat en la clàssica actual (Gubaidulina, combinada amb La novena de Bruckner, a L’Auditori). Tot, en una setmana en què celebrem, divendres i dissabte, el Festival Zeppelin al CCCB amb l’Orquestra del Caos i el Màster d’Art Sonor de la UB. Sentirem obres de Laurent Redolfi, Joan Bagès, Lina Bautista, Núria Nia, Medín Peirón o Francisco Colasanto. Però, a més, al Palau de la Música Catalana, l’Orfeó Català interpretarà, a banda d’Elgar, una alta quota contemporània catalana: Vivancos, Toldrà, Guinovart i Millet. I, a L’Auditori, continuarem amb Brotons, a banda d’André Waignein i Txaikovski. Sense oblidar el recital de La Pedrera de la pianista resident Marta Puig, que interpretarà, amb el violninista Federico Piccotti obres de Cassadó, Olm i Stravinski, a banda de Pergolesi. Però Puig serà reincident al RACBA, que continua la seva temporada de tardor amb la pianista i el tenor Eduard Mas, i junts oferiran peces de Rodolfo Halffter, Frederic Mompou i Albert Ginastera acompanyades de Francis Poulenc i Richard Strauss. Una bona setmana per la música contemporània.


Però la setmana presenta molts més al.licients. Al Liceu encara hi haurà les darreres funcions de I Puritani, de Bellini, que s’acaben diumenge; el Palau de la Música acull la tercera vetllada d’El Primer Palau, amb Roger Morelló, violoncel, acompanyat de Fuko Ishii, piano, i MazikDuo, amb Tolo Genestar, clarinet i Marc Sumsi, piano. Dimecres, gran cita a L’Auditori amb Jordi Savall i la Juditha triumphans de Vivaldi i diumenge, en el mateix espai, el cicle de Cambra continua amb Schubert Lied I, amb Marie Seidler i el pianista Joseph Middleton


Però en espais més petits com la Casa Elizalde gaudirem de “Duetto Concertante”, els xilens Carla Garcia, piano, Luis Carrillo, guitarra, que interpretaran Bach, Carulli, Boccherini i Juan Mendoza dins del marc del XIV Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet. Dijous 18, El Forn de les Arts acull la veu de Clara Sunyent i la guitarra de Daniel García, que oferiran jazz, soul i blues. Enfilant el cap de setmana arribem a divendres i, al Petit Palau ens trobem la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la batuta de Marcel Sabaté, per celebrar el 100 aniversari del naixement de Ricard Vilarasau, al mateix temps que al Jardí dels tarongers el baríton Carles Pachón, el tenor César Cortés i el pianista Soojeng Joo interetaran Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti i Georges Bizet. I l’OSV, dissabte, a la Catedral de Santa Eulàlia celebra la cloenda Festival de Música Polonesa amb obres de J.M.K. Poniatowski. Anirà acompanyada del Cor de la Ràdio Nacional de Polònia, el Cor de Cambra Ars Animae i un quartet de solistes destacats liderats per la soprano polonesa Iwona Sobotka.


Com a resum, Barcelona Clàssica us deixa recomanacions de dilluns a diumenge:

Concerts destacats de la setmana (15-21 octubre)

El Primer Palau: Roger Morelló i MazikDuo

Dilluns 15 octubre. Palau de la Música Catalana. 20:00h. Entrada: 12€
 
Tercera jornada del cicle-concurs El Primer Palau amb un concert on hi participaran Roger Morelló, violoncel, acompanyat de Fuko Ishii per interpretar Cassadó i Brahms; i MazikDuo, format per Tolo Genestar, clarinet, i Marc Sumsi, piano, que ens oferiran Weinberg, Bloch i Schoenfield. Novament, oportunitats per les joves promeses de l’Estat que debuten al temple modernista.

http://www.palaumusica.cat/ca/el-primer-palau-2018_601701  Més informació → 

Eduard Mas, tenor, Marta Puig, piano

Dimarts 16 octubre. Reial Acadèmia de les Arts de Sant Jordi. 20.00. Entrada:15€
 

El programa de tardor "Clàssica a la Reial Acadèmia" continua. En aquesta ocasió, Marta Puig i Eduard Mas ens ofereixen un recital de cant amb obres de Richard Strauss, Rodolfo Halffter, Frederic Mompou, Albert Ginastera i Francis Poulenc. Més informació →
https://www.racba.org/agenda_index.php

 

Jordi Savall. Juditha Triumphans

Dimecres 17 octubre. L’Auditori. 20:00h. Entrada: 10-84€
 
La Juditha triumphans, l’únic dels quatre oratoris de Vivaldi que ha perviscut fins als nostres dies, ens colpeix per l’extraordinària bellesa de les àries i les intenses intervencions corals, el dramatisme dels recitatius i la sorprenent varietat de combinacions tímbriques del conjunt orquestral (a les cordes habituals, si afegeixen 5 violes de gamba, la viola d’amore, 4 tiorbes, mandolino, flautí, sachalumeau, oboès, trompetes, clarini i timpani). Serà amb el mestre Jordi Savall en la temporada de Música Antiga de L’Auditori.

https://www.auditori.cat/ca/juditha-triumphans--de-vivaldi Més informació →
 

Candide, de Bernstein

Dijous 18, dissabte 20 octubre. Gran Teatre del Liceu. 20:00h. Entrada: 11-223€
 
Amb motiu del centenari del naixement de Leonard Bernstein, el Liceu presenta per primera vegada al seu escenari l’opereta còmica Candide, inspirada en la cèlebre novel·la de Voltaire. L'òpera de Bernstein es presenta en versió concert sota la batuta de John DeMain. 

https://www.liceubarcelona.cat/ Més informació → 
 

Festival Zeppelin

Divendres 19, dissabte 20 octubre. CCCB. 17:00h-22:00h. Entrada: gratis
 
Comença el Festival Zeppelin, un projecte de l'Orquestra del Caos, que proposa dues noves jornades de concerts i activitats al voltant de les músiques electroacústiques. Aquesta activitat és a càrrec de l'alumnat del màster en Art Sonor de la UB. Sentirem obres de Laurent Redolfi, Joan Bagès, Lina Bautista, Núria Nia, Medín Peirón o Francisco Colasanto. 

http://www.cccb.org/es/actividades/ficha/zeppelin-2018-de-magnetofonos-y-computadores/229820 Més informació →


 
 

La novena de Bruckner i Gubaidulina

Dissabte 20 i diumenge 21 octubre. L’Auditori. Diversos horaris. Entrada: 10-58€
 
Robert Treviño, nou titular de l’Orquestra d’Euskadi, en la seva presentació a Barcelona ens proposa una de les obres més impactants de Gubaidúlina on la compositora reflexiona sobre el so natural que emeten els instruments i el so “afinat i ordenat” de les dotze notes occidentals. El xoc entre les dues sonoritats ens transmet sensacions completament noves i intenses. Bruckner va treballar en la Novena fins als últims dies, però només va completar-ne tres moviments que combinen la “mística gòtica” (en paraules del gran director Furtwängler) i l’alegria de la música profana, amb un colpidor Adagio final.

https://www.auditori.cat/ca/la-novena-de-bruckner Més informació → 


 
 

Schubert Lied I: Marie Seidler

Diumenge 21 octubre. L’Auditori. 19:00h. Entrada: 20€
 
El cicle dedicat als lieder de Schubert ens permetrà, durant tres temporades, descobrir gran part de l’obra del compositor en les veus de joves talents estatals i internacionals que representen el futur del gènere. Schubert Lied està organitzat per L’Auditori de Barcelona en coproducció amb l’Associació Franz Schubert i el Centro Nacional de Difusión Musical. El primer concert anirà a càrrec de la mezzosoprano Marie Seidler i el pianista Joseph Middleton. 

https://www.auditori.cat/ca/schubert-lied-i--marie-seidler--malcolm-martineau Més informació →

 


Foto de portada: I Puritani (© Kåre Viemose)
 

Més, sobre...: recomanacions
Últimes Notícies