Concerts

L'OFF Concurs Maria Canals en fa 10!

Dimecres 3 Octubre 2018

El passat mes de setembre es presentà, en una roda de premsa ben original, la desena edició del programa l’OFF Concurs Maria Canals 2018/19 amb les cares visibles de la seva organització però també amb gent diversa que s'ha involucrat amb el projecte com ara finalistes del concurs, alumnes becats o pianistes amateurs. 

La cita amb la premsa començà, com no podia ser d’altra manera, al Palau de la Música Catalana, on un autocar acollí als presents per a començar una ruta d’allò més original i encisadora per la ciutat de Barcelona.

La ruta fou llargament comentada per Jordi Vivancos, gerent i cap visible de la Junta de l’Associació Maria Canals i antic alumne de la pianista que li donà el nom, i ens dugué des de la Plaça Catalunya, pujant pel Passeig de Gràcia i fent una llarga volta fins a arribar a dalt de tot del Tibidabo. La ruta planejada com a tret de sortida de la roda de premsa serví per a resseguir tots els punts on l’OFF Concurs Maria Canals ha tingut una certa repercussió, ja sigui pel fet d’haver-hi col·locat un dels seus famosos pianos o per tenir-hi projectes en marxa.

Així doncs, Jordi Vivancos ens parlà sobre el programa OFF Concurs iniciat l’any 2008 i les diferents iniciatives que engloba: el “Maria Canals porta cua”, la més exitosa sens dubte i la que ha dut, durant els darrers quatre anys, fins a 400 pianos de cua als espais públics amb l’ajuda de la Fundació Jesús Serra; el “Maria Canals educa” que duu la música a les escoles i els seus patis, als conservatoris, les universitats i els centres per a la gent gran en accions finançades per l’Obra Social “la Caixa”; l’”Em toca!” que juntament amb la Fundació Jesús Serra duu la música clàssica als nens i nenes dels barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat, becant-los durant un any en què s’inicien en l’educació musical; i finalment el “Tu hi toques”, la iniciativa més oberta de totes, en què l’OFF Concurs convida que tota aquella gent que toca el piano, sigui de manera amateur o com a part de l’alumnat d’un conservatori o escola de música, faci un vídeo explicant perquè el toquen, interpretin alguna peça curta, i d’aquesta manera entrin a participar en un concurs els premiats del qual tenen l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana.

Un cop aterrats al capdamunt del Tibidabo el seguici sortí de l’autocar i entrà al parc d’atraccions per anar al fantàstic mirador que queda sota del famós avió del Tibidabo que fa tantíssims anys que sobrevola la ciutat. Allí ens esperava un piano, el de la mateixa Maria Canals, amb dues dinamitzadores que hi donaven veu.

Un cop asseguts, Jordi Vivancos prengué la paraula de nou i presentà un nou projecte anomenat “A tota tecla!” que consistirà a fer classes de piano adreçades a l’alumnat de 3er i 4rt d’ESO que s’acostin més a la música popular i no tant a la clàssica, fent així més atractiva l’educació musical per als més joves.

Aleshores fou el torn de la presidenta de l’Associació Maria Canals i de l’Orfeó Català – Palau de la Música Mariona Carulla, que donà pas als convidats de la matinal musical, entre ells Jorge Nava, un dels finalistes del Concurs Maria Canals 2017, que interpretà Rachmaninov; el compositor amateur Francesc Busquests, que interpretà una peça pròpia; Athena, una noia becada per la iniciativa ”Em toca” i la cantant Paula Valls que narrà la importància que han tingut els pianos del Maria Canals en la seva trajectòria i la sort que sentia en poder-los tocar a la plaça del seu poble – Manlleu -, i aprofità per delectar l’audiència amb la seva cançó Monsters.

L’aiguabarreig dels assistents a la roda de premsa, un espai normalment hermètic i adreçat únicament als mitjans, féu gala de l’esperit obert i transcendental de l’OFF Concurs Maria Canals, un projecte adreçat a persones molt diverses que queden enllaçades per la música i el piano, i que són part de la tasca social que es duu a terme des de l’Associació. Tant Vivancos com Carulla remarcaren l’esperit amateur i personalitzat de l’OFF Concurs en contrast al concurs internacional que l’ha vist néixer. Amb la creació del projecte OFF Concurs, l’Associació pretén donar cabuda dins del món de la música a totes aquelles persones no professionals que tenen el dret d’accedir a la cultura i al món clàssic.Fotos: Associació Maria Canals. Jordi Vivancos, Athena, Paula Valls. 

Últimes Notícies