Concerts

Música klezmer i Brahms es troben sota el paraigua del Primer Palau

Dilluns 8 Octubre 2018

El pròxim dia 15 d’octubre a les 20h el cicle El Primer Palau ofereix el tercer concert de l’any al Palau de la Música Catalana amb un repertori d’allò més variat amb el violoncel de Roger Morelló i el clarinet del MazikDuo com a protagonistes de la vetllada, i amb obres que van des del romanticisme alemany fins la música jueva més tradicional.

La vetllada del dia 15 d’octubre brindarà l’oportunitat  a diversos joves intèrprets residents a Barcelona de tocar al Palau de la Música dins de l’àmbit professional i en una sala de concerts de renom internacional.

La primera part del concert comptarà amb el violoncel·lista Roger Morelló, un jove intèrpret reusenc amb un llarg bagatge internacional, acompanyat de la pianista Fuko Ishii, que ens oferirà un repertori de currículum amb una primera part dedicada al deixeble de Pau Casals, Gaspar Cassadó, un autor que tristament és encara molt desconegut i que, gràcies als joves violoncel·listes, sembla estar agafant embranzida i torna a sonar a les sales de concerts.

L’obra escollida de Cassadó serà la “Dansa final” de la Suite per a violoncel sol, una obra que remet indiscutiblement a la sonata per violoncel sol de Zoltán Kodály i al famós solo de flauta del ballet Daphnis et Chloe de Maurice Ravel.

La segona part del concert serà protagonitzada pel gran romàntic, Johannes Brahms, i la seva famosa Sonata per a violoncel i piano num. 2 en Fa Major, op.99, escrita quaranta anys abans que la sonata de Cassadó. L’obra de Brahms, dedicada al violoncel·lista Robert Hausmann que l’hauria d’estrenar acompanyat al piano del compositor mateix, va ser rebuda amb certa tibantor; no obstant això, fou ràpidament apreciada i guanyà el seu lloc d’honor dins del repertori per a violoncel que encara avui ocupa.

La segona part del concert ens serà oferida pel jove MazikDuo, un duo format pel clarinetista Tolo Genestar i el pianista Marc Sumsi. Aquest duo ens oferirà la part més moderna i al mateix temps jueva de la vetllada, amb el compositor polonès Mieczysław Weinberg i la seva Sonata per a clarinet i piano escrita el 1945, la peça From jewish life del compositor suís Ernest Bloch i per acabar la Sonatina per a clarinet klezmer i piano de Paul Schoenfield; no cal dir que el programa que ens oferirà MazikDuo gira entorn de la música jueva tant per les composicions escollides com per l’estil al qual pertanyen algunes d'elles, que tal com cita el títol de l’última peça - Sonatina per a clarinet klezmer i piano - , un gènere musical askenazi aparegut a principis del s.XX i relacionat amb la música tradicional jueva.

Aquest duo tan original ha estrenat recentment el seu primer CD anomenat “Jewish Life. Portraits of the Past” en el qual exploren la fusió entre la música clàssica i la música klezmer, basant-se en la identitat i la història jueves i fent-ne un recorregut des dels seus inicis històrics fins l’actualitat, combinant melodies d’esferes clàssiques i tradicionals.

Fotos: Roger Morelló, MazikDuo. 
 

Últimes Notícies