Concerts

Els millors concerts de música clàssica a Barcelona (12-18 novembre): Fòrum Barcelona Clàssica

Diumenge 11 Novembre 2018

Sembla que era ahir, i ja torna a la setmana del Fòrum Barcelona Clàssica, en què aquest dimecres 14 de novembre a les 19h al Club Wagner (Carrer València, 209 ss. 1a) debatrem sobre la vigència dels estereotips en les òperes, ja siguin masclistes, sexistes, racistes o xenòfobs, especialment, el tractament que ha rebut la dona que mor “sola, perduta, abbandonata” a l’escenari o l’antisemitisme. El Fòrum vol ser un punt de trobada entre melòmans, artistes, crítics i lectors per discutir temes d’interès comú referents al món de la música clàssica. Està moderat per Aina Vega, editora de la Revista Barcelona Clàssica, i cada sessió compta amb invitats que exposen la qüestió que serà debatuda entre tots els presents. D’aquesta manera, es farà confluir la comunitat Barcelona Clàssica amb la comunitat Club Wagner, establint sinèrgies. Els ponents d’aquesta sessió seran els col.laboradors i musicòlegs Mar Medinyà, Elio Ronco i Bonvehí i Albert Ferrer Flamarich.
 
Però la setmana presenta molts altres al.licients en el camp de la reflexió musicològica. Dilluns, també al Club Wagner, Jaume Radigales ens il.lustrarà amb una xerrada sobre Les valquíries al cinema, i dijous, divendres i dissabte l’ESMUC presenta les Jornades ab Sentits, que tracta de la significació musical.
 
En el terreny dels concerts no ens quedem curts, tampoc. “La veu dels àngels” és la proposta de la Casa Elizalde d’aquest dilluns, on escoltarem el repertori més apreciat de Victòria dels Àngels. I dimarts, com és habitual, l’ESMUC presenta un cicle on el professorat i alumnes de diferents àmbits acadèmics protagonitzen moments de gran qualitat musical. Paral.lelament, a la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi, l’Orquestra de Cambra Germans Pla presenta un repertori de compositors catalans actuals i, al Palau de la Música, Délica Chamber Orchestra interpreten Vivaldi i una selecció d’obres de Kreisler, Sarasate, Monti i Paganini.
 
Dijous 15, el Palau de la Música Catalana aplega també l’Orquestra de Guitarres de Barcelona, on interpretarà Vivaldi, Bach, Boccherini, de Falla i Albéniz. Tot seguit, divendres 16, la proposta del Jardí dels Tarongers-Casa Bartomeu amb Pamela Beine i Célia Margarlef al piano oferiran Mendelssohn, Brahms, Rachmàninov o E. Grieg.
I dissabte 17, la Cobla 2.0 es modernitza a L’Auditrori sense renunciar a la seva sonoritat, aplegant estils com el jazz, funk, chanson francesa, música contemporània, música tradicional, sardanes, projeccions de mapping i moltes anècdotes divertides ens acompanyaran en aquesta festa. De mentre, al Palau, l’Orquestra Simfònica del Vallès presenta una oferta de cine de ciència ficció amb “Una galàxia de músiques”, on Rubén Gimeno dirigirà melodies de Star Wars, Alien, ET, Encontres a la tercera fase, El planeta dels simis... Diumenge 18, la Banda Municipal de Barcelona i la Banda de l’ESMUC presenten a la Sala Pau Casals obres del gènere relacionades amb l’obra de Dant. A banda, durant tot el cap de setmana, a L’Auditori podrem gaudir de Messiaen, Beethoven i Berlioz de la mà de l’OBC i Sylvain Cambreling amb Garrick Ohlsson al piano.
 
En el terreny de l’òpera, l’Orquestra Terrassa 48 interpreta al Palau La traviata sota la batuta de Xavier Puig en versió escenificada. I continuen, fins al dia 22, les representacions de Kàtia Kabànova al Gran Teatre del Liceu, després d’una estrena amb gran èxit amb una espectacular Patricia Racette i un afinat Josep Pons.

Com a resum, Barcelona Clàssica us deixa recomanacions de dilluns a diumenge:

Concerts destacats de la setmana (12-18 novembre)

La veu dels àngels

Dilluns 12 novembre. Casa Elizalde. 20:00h. Entrada: gratis
 
Recorregut per la vida i obra de Victoria de los Ángeles. Escoltarem part del seu repertori més apreciat  posat en context mitjançant recursos audiovisuals, que ens faran gaudir d’una experiència única i enriquidora. Amb obres de Puccini, Pergolessi, Bizet i Purcell entre d’altres. Més informació → 

Delica Chamber Orchestra i Vivaldi

Dimarts 13 novembre. Palau de la Música Catalana. 20:00h. Entrada: 25-49€
 

Délica Chamber Orchestra torna al Palau de la Música Catalana per oferir les quatre estacions de Vivaldi i una selecció obres de gran virtuosisme de Kreisler, Sarasate, Monti i Paganini. Més informació → 
 

 

Fòrum Barceolna Clàssica

Dimecres 14 novembre. Club Wagner. 19:00h. Entrada: gratis
 
Quina vigència tenen els estereotips a les òperes? Com s'hauria de representar, avui en dia, una òpera masclista, racista o homòfoba? Aquesta qüestió, tan a l'ordre del dia, serà discutida amb la presència de Mar Medinyà, Elio Ronco i Albert Ferrer Flamarich. Més informació →
 

Katia Kabanova, Janacek al Liceu

Fins al 22 de novembre. Gran Teatre del Liceu. Diversos horaris. Entrada: 12-248€
 
El Liceu presenta una producció atrevida de l'òpera Katia Kabanova de Leos Janacek, un dels títols més sòrdids del seu catàleg operístic, però també una de les obres que retraten més bé la voluntat d’alliberament d’una dona. La producció, signada per David Alden, té com a protagonista la soprano Patricia Racette. Més informació → 
 

Sylvain Cambreling dirigeix l'OBC

Divendres 16 novembre. L’Auditori. 20:30h. Entrada: 10-58€
 
El director de l'orquestra simfònica de Hamburg, Sylvain Cambreling, que ve de dirigir les grans pàgines simfòniques de Messiaen, ens proposa un programa amb obres contrastades però alhora amb un lligam clar: neixen de la sinceritat dels seus autors. Més informació → 


 
 

Una galàxia de músiques

Dissabte 17 novembre. Palau de la Música Catalana. 18:30h. Entrada: 18-68€
 
L'OSV, dirigida per Rubén Gimeno, ens ofereix música de pel·lícules de ciència-ficció: Star Wars, Alien, ET, Encontres a la tercera fase, El planeta dels simis... Més informació →


 
 

Roger Morelló, duo per a cello i piano

Diumenge 18 novembre. La Pedrera. 18:00h. Entrada: 13€
 
El cellista Roger Morelló, juntament amb la pianista Alica Müller, ens oferirà un recital amb obres de Debussy, Schumann, Stravinsky, Bragato, Brahms i Prokófieff. Més informació → 

 


Foto de portada: Fòrum Barcelona Clàssica
 

Més, sobre...: recomanacions
Últimes Notícies