Concerts

El retrobament del Trio Barcelona

Dimarts 13 Novembre 2018

El 12 de novembre el Palau de la Música Catalana ha acollit una roda de premsa en format distès i de tertúlia per a rebre el reconegut Trio Barcelona en motiu del concert que faran a Barcelona el dia 22 d’aquest mateix mes.

Mariona Carulla, presidenta de la Fundació del Palau de la Música, féu les presentacions i donà la paraula al Trio Barcelona, format pels germans Lluís i Gerard Claret i David Attenelle que, després de 24 anys de l’últim concert a la sala, tornaven al Palau per a presentar la nova gira de commemoració dels seus 50 anys sobre els escenaris.

L’ambient de cafè tertúlia anà acompanyat d’un caliu propi de la gent que es coneix des de fa dècades i es retroba en un espai acollidor, tot i estar envoltats de micròfons i periodistes. Així doncs, les anècdotes no es feren esperar, tant les que ens explicaren els membres del Trio com el mateix Joan Oller, director del Palau de la Música.

Prengué la paraula Gerard Claret, violinista del Trio Barcelona i director artístic de l’orquestra d’Andorra. Fou ell qui explicà que els membres trio, consolidats com a formació l’any 1981 a la ciutat comtal, en adonar-se dels seus cinquanta anys d’història sobre els escenaris tingueren un primer ensurt, però que en refer-se, decidiren celebrar-ho com calia, al Palau de la Música Catalana on van fer el seu últim concert com a Trio Barcelona l’any 1994.

Fou el mateix Gerard Claret qui parlà sobre la petita gira que comença aquest mes de novembre i que ha de dur-los per diverses sales del territori català, començant per Vic, una ciutat amb la qual el trio va estar-hi vinculat durant molts anys. El final de la gira serà a Andorra, on en Gerard Claret dirigeix l’ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra). Fou el mateix Gerard Claret qui, referint-se a la gira de celebració, digué “Ens sentim una mica com els Rolling Stones!”.

El concert del dia 22 de novembre al Petit Palau comptarà amb un repertori d’allò més clàssic que, segons els membres del Trio, ha estat transcendent en la seva trajectòria com a ensemble de cambra. Aquest repertori s’obrirà amb el Trio núm. 7, en Si b major, op. 97, “Arxiduc”, de Ludwig van Beethoven; i es tancarà amb el Trio núm. 1, en Re menor, op. 49 de Felix Mendelssohn.

Gerard Claret fou qui encetà la conversa sobre el panorama musical català, segons ell i el seu germà, Lluís Claret, el Trio Barcelona fou afortunat de trobar-se amb un panorama pobre, sense formacions cambrístiques de qualitat, segons els germans Claret, el fet de no tenir gaire competència els ajudà a obrir-se camí, nacionalment i internacionalment, i a fer-se un nom dins de l’àmbit de la música de cambra.

Lluís Claret agafà la paraula per a explicar que l’any 1994 el Trio Barcelona decidí aturar la seva activitat per motius professionals; en el seu cas particular, la seva carrera com a músic solista el feia viatjar molt sovint, fet que no podia compaginar massa bé amb el calendari d’assajos que requereix un ensemble de cambra.

Els membres del trio, en parlar sobre el retrobament, es mostraren realment emotius; Lluís Claret manifestà la barreja de sensacions en retrobar-se, els records de fa 24 anys juntament amb el bagatge professional que cada un d’ells ha anat recollint. Tant els germans Claret com Attenelle foren incapaços de contenir la part més emotiva d’aquest retrobament, amb periodistes o sense, anotant-ne els detalls.

Fotos: Palau de la Música.

Últimes Notícies