Concerts

Joan Seguí Mercadal, Primer Premi El Primer Palau

Dijous 22 Novembre 2018

L’organista Joan Seguí Mercadal ha estat guardonat amb el Primer Premi El Primer Palau del Palau de la Música Catalana, que atorga Mitsubishi Electric. També s’han endut guardons Bernat Prat, el Trío Ramales i el Duo Vallès-Vera. La celebració serà el dia 27 de novembre amb un recital de la guanyadora de l’edició passada, Mercedes Gancedo.

El primer concert del cicle-concurs El Primer Palau va ser realment emocionant, i les sensacions que es van viure a la sala, aquell 1O, s’han materialitzat en premis. Els primers en actuar van ser el Trío Ramales (Pablo Díaz, violí, Gonçalo Lelis, violoncel, i Andrés Navarro, piano) i, en la segona part, ho va fer l’organista Joan Seguí Mercadal. Els primers  s’han endut, juntament amb el violinista Bernat Prat, un accèssit de 1.250 euros, a més de guanyar el Premi de la Crítica valorat en 1000 euros per comprar material musical. Del Trío Ramales, que va interpretar Díaz, Turina i Xostakóvitx, el jurat ha destacat “la conjunció del grup de cambra i la brillantor individual de cada un dels integrants”, així com ha valorat que s’interpretés una obra del seu violinista, Pablo Díaz. Bernat Prat, per la seva banda, ha convençut no només per la valentia d’interpretar una obra icònica de violí sol com la Partita núm. 2 de Bach, sinó per la qualitat del seu so, de gran projecció.
 
Pel que fa a Joan Seguí Mercadal, mereixedor del primer premi, en aquest article ja vam aventurar que la interpretació de la la Fantasia i fuga sobre el coral “Ad nosm ad salutaremundam”, S. 259, de Franz Liszt, va ser “d’una extrema sensibilitat. La seva jovenesa va vèncer la imponència de l’orgue del Palau (...). Les hores d’estudi passades les dotze de la nit van valer la pena per assegurar totes les tecles, registres, pedals i teclats, que li van permetre tocar l’obra de memòria. (...) Va ser un Liszt ple, virtuós i extremadament complicat que demandava molta concentració, tècnica i gran talent. L’organista semblava entrar en èxtasi en moments en què no havia de canviar de teclat i havien de sonar els acords ben plens, amb esquena recta i mirada enfront, a l’escut de l’Orfeó Català. Estava situat d’esquena al públic, però la comunicació va ser totalment fluïda i va completar el colossal Liszt amb seguretat i gran destresa”. Comptat i debatut, com anuncia el jurat, el que s’ha valorat és la maduresa i solidesa interpretatives i “el coneixement de les característiques específiques de l’instrument emprat”, l’orgue Walcker del Palau, especial per a repertori romàntic. El primer premi és dotat amb 5.000 euros oferts per Mitsubishi Electric. A més, l’organista ha guanyat el Premi Catalunya Música, que s’atorga per cinquè any consecutiu, i consisteix en l’enregistrament d’una maqueta professional, amb un repertori escollit pel mateix guanyador, i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió.
 
El Duo Vallès-Vera, format per Miquel Vallés, saxòfon alt i Elisabeth Vera, piano, també s’ha endut part del pastís, amb el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, pel “bon equilibri musical dels dos membres del duo i la brillant interpretació de Salvador Brotons”. D’aquesta manera entren a formar part del circuit de la Xarxa de Músiques coordinat per aquesta entitat, encapçalada per Joan Magrané, present en l’acte. El concert va tenir lloc el 8 d’octubre i van interpretar, a banda de Brotons, Albright i Creston.
 
L’entrega de premis tindrà lloc el proper dimarts 27 de novembre a les 20h en un acte molt especial on hi actuarà la guanyadora del Primer Premi El Primer Palau 2017, la soprano Mercedes Gancedo, que coincideix amb la majoria de guardonats a dir que el millor premi és “fer un Palau”. Ella va ser la primera cantant en guanyar el primer premi després de 22 anys de concurs, i això li va fer especial il.lusió. Assegura que presentar un programa eclèctic amb Beatriz Miralles al piano va funcionar, per això en el recital de dimarts hi trobarem obres que van des del Romanticisme fins a la segona meitat del segle XX, amb compositors com Gabriel Fauré, Claude Debussy, Yoshinao Nakada, Richard Strauss, Robert Schumann, Hugo Wolf, Xavier Montsalvatge i Leonard Bernstein, un repertori que tenen molt apamat gràcies al disc enregistrat Cooking America. Gancedo i Miralles han clausurat la roda de premsa amb una madura interpretació de Pueblito mi pueblo, de Carlos Gustavino. Gancedo, que se sent com a casa a Catalunya, on afirma que l’hem acollit molt bé, no deixa de reivindicar les seves arrels argentines.


 
En l’acte s’ha anunciat també que ja està oberta la convocatòria per participar a la vint-i-quatrena edició d’El Primer Palau adreçada a instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos i altres formacions sempre que els artistes siguin de nacionalitat espanyola o resideixin a l’Estat, siguin nascuts a partir de l’any 1992 (instrumentistes) o 1989 (cantants) i tinguin nivell superior o ja estiguin graduats. Els interessats, afanyeu-vos a enviar la sol.licitud abans del dia 21 de gener de 2019. Podeu consultar les bases aquí.
 
Fotos: Joan Seguí Mercadal, Mercedes Gancedo. Palau de la Música Catalana.

Últimes Notícies