Concerts

Els millors concerts de música clàssica a Barcelona (10-16 desembre): dones protagonistes a l’òpera

Diumenge 9 Desembre 2018

L’òpera centra la setmana musical a Barcelona i, en especial, dones operístiques, Ella i Isabella. El cicle de concerts al Palau de la Música Catalana BCN Clàssics presenta La voce in off, la segona òpera de Montsalvatge, un dolorós viatge d’una vídua per l’amor al seu estimat mort a través d’una cinta magnetofònica on hi ha enregistrada la veu de l’home. Aquest dimarts dia 11 a les 20:00h serà interpretada per la soprano Raquel Lojendio, el tenor Marc Sala i el baríton Carles Pachón, amb el Cor de Cambra del Palau i l’Ensemble de l’Orquestra de Cadaqués, sota la direcció de Miquel Ortega. És una història de nostàlgia i ferides sense tancar on la dona és la protagonista. Però qui s’empoderarà de la sala del Gran Teatre del Liceu serà Varduhi Abrahamyam, la Isabella de L’italiana in Algeri, una òpera hilarant de Rossini on una dona pren les regnes d’una situació ridícula i aconsegueix salvar el seu estimat, pres a Algèria. En aquest cas no morirà ningú i tots sortirem contents del teatre. Dirigida per Riccardo Frizza, Luca Pisaroni farà del bei Mustafà i Maxim Mironov de Lindoro, l’estimat d’Isabella que cal rescatar. Destaca la participació de la soprano Sara Blanch com a Elvira, una figura que ja sovinteja el teatre de La Rambla -la tornarem a veure al febrer amb L’enigma di Lea, de Casablancas- i apunta una gran carrera internacional. L’òpera de Rossini, sota la regia de Vittorio Borrelli serà al Liceu entre el 13 i el 23 de desembre.
 
Però tenim moltes més coses suculentes a explicar. Dimarts 11 de desembre celebrarem el Nadal amb música antiga a mans de L’Ensemble Pygmalion, un dels grups de música antiga més destacats d’Europa. Interpretarà, a L'Auditori, els sis motets de Johann Sebastian Bach i obres litúrgiques vocals per a diverses veus. Al mateix temps, el cicle de cambra de l'OBC ens presenta un concert d'allò més minimalista amb repertori de Terry Riley, Philipp Glass, Arvo Pärt i Michael Nyman. I al RACBA escoltarem Mozart, Beethoven i Max Reger amb l’ensemble Classic BCN, de flauta, violí i viola. Dijous 13 podrem escoltar El Messies de Händel al Palau de la Música Catalana amb l'Orquestra de cambra de Zurich i Daniel Hope, un dels darrers deixebles de Yehudi Menuhin.
 
El cap de setmana es presenta interessant. De divendres a diumenge, l’OBC i Sampler Sèries s’uneixen a L’Auditori per interpretar el compositor resident, Manuel Rodríguez Valenzuela, i un convidat de luxe com Joshua Bell, que interpretarà Saint-Saëns. Al concert també hi serà present Xostakóvitx i l’Orqustra Simfònica de l’ESMUC. A més, divendres 14, el Jardí dels Tarongers ens ofereix la pianista Cristina Casale, que presenta el seu nou disc tocant quatre peces de flamenc de compositors del segle XX com Enric Granados o Manuel de Falla. I diumenge 16 tindrem la sort de comptar amb el visionat del que està considerat el millor film de la història, Vertigo, de Hitchock, amb la interpretació de la banda sonora de Bernard Hermann en directe per part de l’OCM a l’Aribau Multicines sota la direcció del mestre Anthony Gabriele.  

Com a resum, us Barcelona Clàssica us presenta un recull dels millors concerts, de dilluns a diumenge:

Concerts destacats de la setmana (10-16 desembre)

Una voce in off, de Montsalvatge

Dimarts 11 de desembre. 20:00h. Palau de la Música Catalana. Entrada: 25€
 
Versió escenificada de l'òpera "Una voce in off" interpretada per l'Orquestra de Cadaqués i dirigida per Miquel Ortega, amb la soprano Raquel Lojendio, el tenor Marc Sala i el baríton Carles Pachón, amb el Cor de Cambra del Palau. Més informació → 

 L'italiana in Algeri al Liceu

Dijous 13 de desembre. 20:00h. Gran Teatre del Liceu. Entrada: 13-270€
 

El Liceu presenta La Italiana in Algeri, una obra que juga la carta de l’alliberament de la dona a través de la seva protagonista, Isabella, capaç de posar cada cosa al seu lloc davant la rudesa de Mustafà. Rossini va aconseguir, als 21 anys, un triomf total amb aquesta farsa còmica en dos actes. Més informació → 

 

La desena de Xostakovitx

Divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 de desembre. Diversos horaris. L’Auditori. Entrada: 10-58€
 
De divendres a diumenge, l’OBC i Sampler Sèries s’uneixen a L’Auditori per interpretar el compositor resident, Manuel Rodríguez Valenzuela, i un convidat de luxe com Joshua Bell, que interpretarà Saint-Saëns. Al concert també hi serà present Xostakóvitx i l’Orqustra Simfònica de l’ESMUC. Més informació →
 

Vertigo amb l'OCM

Diumenge 16 de desembre. Diversos horaris. Aribau Multicines. Entrada: 25-55€
 
L'Orquestra Simfònica Camera Musicae ofereix als cinemes Aribau Multicines Vertigo, en commemoració del 60 aniversari del clàssic d’Alfred Hitchcock amb una projecció molt especial de la pel·lícula. La sensacional música de Bernard Herrmann serà interpretada en directe sota la batuta del mestre Anthony Gabriele. Més informació → 
 

 


Foto de portada: L'italiana in Algeri (Teatro Regio di Torino)
 

Més, sobre...: recomanacions
Últimes Notícies