Concerts

Els lieder de Kožená&Uchida

Dilluns 7 Gener 2019

El proper dijous 17 de gener, el Palau de la Música Catalana convida la mezzosoprano Magdalena Kožená i la pianista Mitsuko Uchida per interpretar lieder de Schumann, Wolf, Dvořák i Schönberg en un concert que promet ser molt especial. Ara que són festes, és una gran oportunitat per regalar música de la mà de dues sensibles artistes.

  Compra d'entrades

El concert que tindrà lloc el dia 17 de gener al Palau de la Música Catalana és Romanticisme madur en estat pur. Fins i tot l’obra de Schönberg està amarada d’aquesta estètica, ja que aquest va escriure el cicle que presenten Kožená&Uchida de ben jove, a Berlín. Un repàs centreeuropeu del gènere que Schubert va erigir com a culte, amb els fills musicals del propi Schubert.
 
La mezzosoprano Magdalena Kožená, nascuda a Brno, Txèquia, va estudiar al conservatori de la ciutat, així com a Bratislava i va ser guanyadora de la sisena edició del Concurs Internacional Mozart de Salzburg el 1995 i el 2003 el govern francès li va atorgar el títol de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, a banda de rebre molts altres premis i distincions. Ha treballat amb els millors directors del nostre temps (Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons o James Levine) i ha actuat amb les més prestigioses orquestres en les sales i teatres més importants d’Europa, Amèrica i Àsia. A més, ha tingut pianistes acompanyants de la talla de Daniel Barenboim, Yefim Bronfman, Malcolm Martineau, András Schiff i Mitsuko Uchida. És una veu plena de solidesa, de timbre gruixut però elegant, tant en el legato com en la coloratura. La seva línia impol.luta la fa especialment idònia per cantar lied, com els de Dvořák, Janáček i Martinů, que va començar a conrear de jove. És una mezzo versàtil que excel.leix tant en el repertori barroc com en el romàntic.
 
Per la seva banda, la pianista Mitsuko Uchida és una tot terreny. Com a solista ha conreat àmpliament repertori de Schubert, Schumann i Beethoven i és especialista en la Segona Escola de Viena de Schönberg-Berg-Webern (ens fan especial il.lusió els Brettl Liederque interpretarà al concert) i Boulez. Però, a més, és una partner excepcional de grans cantants, a més d’actuar amb grups de cambra de prestigi. És habitual a la Musikverein de Viena i a la Konzerthaus, així com al Carnegie Hall de Nova York. El seu talent es combina amb una gran intuïció, intel.ligència i sensibilitat. El tacte amb el piano és de gran exquisidesa i, malgrat el seu caràcter escènic calmat, posa tota la passió en les seves interpretacions sense escatimar ni un bri d’emoció.
 
Robert Schumann va iniciar la seva carrera musical com a pianista, però posteriorment es dedicà a la composició -fins a 1840, exclusivament per a piano, per ampliar-ho més tard a la música de cambra i algunes simfonies i concerts. El seu coneixement i amor per l’instrument que tocava va fer que els seus lieder per cant i piano siguin especialment interessants en la part instrumental, sense descuidar una veu delicada però amb interessants inflexions. Amb els cinc Gedichte der Königin Maria Stuart, op. 135, el músic malaltís s’acomiada del gènere liederístic amb una peripècia argumental que reviu els últims i tortuosos moments de la infortunada reina d’Escòcia i França, i pretendent al tron d’Anglaterra, decapitada el 1587 per l’ordre d’Elisabet I. El dramatisme de la pàgina es plasma amb una veu molt articulada i un piano que varia molt els reguladors.
 
D’origen eslovè, el compositor austríac Hugo Wolf va destacar per les seves cançons, a les quals va imprimir una intensitat expressiva que va ser única en el darrer Romanticisme, unint l'expressivitat, el cromatisme, i les innovacions dramàtico-musicals de Richard Wagner. Destaca la seva relació amb el poeta Eduard Mörike, sovint comparada a la de Britten i Auden o Schubert i Goethe i és el perfecte matrimoni entre compositor i poeta. Els Mörike Lieder, dels quals Kožená i Uchida n’interpretaran una selecció, són una obra mestra del gènere liederístic, d’extrema sensibilitat per desvelar les emocions dels poemes, i amb un gran refinament en la combinació la veu i el piano i una integració subtil amb la forma.
 
El concert continua amb els Liebeslieder, op. 83 d’Antonin Dvořák, molt coneguts i estimats per Kožená. De fet, la seva versió és una de les de referència de l’obra. Les cançons d’amor del compositor txec no estan exemptes de pinzellades folklòriques, tan “marca de la casa” en Dvořák, però en general podríem asseverar que són d’arrel molt més germànica que paneslava. Especialment en la seva joventut, Dvořák va estar molt influenciat per Wagner, per sentir-se més lliure en els anys posteriors i explorar noves sonoritats que el lligaven a la seva terra i al folklore bohemi, seguint el seu predecessor Bedřich Smetana. Va ser considerat, segons Johannes Brahms i el prestigiós crític musical Eduard Hanslick, un dels més grans compositors del seu temps.
 
Per la seva banda, Arnold Schönberg passà diverses temporades a Berlín -entre 1901 i 1902, 1911 i 1913 i entre 1925 i 1932. En la seva primera estada coneix Richard Strauss i sovinteja el cabaret literariÜberbrettl, que donarà nom a les seves cançons de cabaret Brettl-Lieder, amb un aire molt irònic i de divertimento. Überbrettl és el sobrenom del Buntes Theater, el primer cabaret alemany, al qual Schönberg hi va treballar com a Kappelmeister. El seu precursor fou Le Chat Noir de Rodolphe Salis al barri parisenc de Montmartre. El sobrenom suposa un gest irònic envers l’Übermensch nietzscheà, per la qual cosa es volia donar a entendre que s’aspirava a crear alguna cosa més elevada que el simple Brettl, com s’anomenaven els petits teatres, insuflant d’un esperit artístico-literari el local, i situant a una categoria més noble el vaudeville. El bust del filòsof alemany presidia el vestíbul del teatre. Freqüentaven el local poetes com Otto Julius Bierbaum, Christian Morgenstern, Richard Dehmel o Gustav Falke, autor del conjunt de lieder que sentirem a través d’una de les mans més inspiradores interpretant Schönberg com ho és Mitsuko Uchida, que lluirà al costat de Magdalena Kožená en un concert deliciós que proposa unes obres amb un recorregut molt coherent que construeixen un relat que ens serà explicat amb passió i excel.lència per les dues protagonistes.
 
 
 
 Fotos: Magdalena Kožená i Mitsuko Uchida   
 
 
 

Últimes Notícies