Concerts

Les 14 nadales catalanes més populars

Divendres 21 Desembre 2018

Sovint ve de gust, quan s’acosta Nadal, recordar i recuperar algunes nadales i cançons tradicionals que són característiques d’aquestes festes i que transmeten un caliu propi. A Barcelona Clàssica hem recopilat algunes de les nadales tradicionals catalanes més conegudes i cantades per estalviar feina a la memòria del lector amb ganes de Nadal.

 
 
1. El desembre congelat
Aquesta nadala és ben estimada per les seves veus de pregunta i resposta que acaben formant una paraula: “
Quan en un jardí d'amor / neix una divina flor, / d'una ro, ro, ro, / d'una sa, sa, sa, / d'una ro, d'una sa, / d'una rosa bella, / fecunda i poncella”. Per cantar-la en grup, sovint la meitat dels cantaires diuen una síl·laba i l’altra meitat l’altra, creant un divertit efecte d’eco. La cançó és de procedència profana, i la melodia s’assembla molt a una cançó de taberna francesa, Quand la Mer Rouge Apparut.

2. El dimoni escuat
L’encant d’aquesta nadala rau en les onomatopeies amb les quals es presenten les accions de cada vers. Primer veiem el jesuset “nuet, nuet” i com els “pastors hi arribaren allà a la mitjanit, cric-cric, cric-cric”. Després irromp a l’escena el dimoni escuat, “patrip, patrap”. Però, quan el veuen, els pastors “s’hi tiren al damunt, patim, patum!”.

3. Els àngels a la glòria
La tornada d’aquesta cançó és ben coneguda, amb la lletra o del “Glòria” que es prolonga fent escales descendents. També té el seu orígen a França, i reprodueix el motiu religiós de la missa catòlica “Gloria in excelsis deo”, que durant l’advent no es canta i a la missa del gall, com que ja ha nascut Jesús, es pot tornar a cantar.

4. Pastorets de la muntanya
Aquesta nadala relata com un àngel avisa els pastors que Jesús ja és nat. Però tot d’una, en Pasqual, l’amo de la granja, s’enfada pel rebombori de cants d’alegria. L’àngel del cel li anuncia que no s’enfadi i que faci festa amb tots perquè “ja és nat el rei del cel!”.

5.Fum, fum, fum
Aquesta és una de les nadales catalanes més famoses, i de les més antingues que es conserven. Com explica Joan Amades al llibre Folklore de Catalunya, el seu origen es podria remuntar al segle XVI. Té un marcat caràcter popular i festiu, ja que comença parlant del nen Jesús però després explica els disbarats que diu un majoral.  


6. Santa nit
La cançó, escrita el 1818 a Àustria per Franz Xaver Gruber i Josef Mohr, ha esdevingut un himne universal del Nadal.
Ha estat versionada per molts músics al llarg de la història i s'ha traduït a més de 140 idiomes.


7. Joia en el món
Les melodies d’aquesta nadala són extretes de parts de l’oratori del Messies de Händel, i la lletra està basada en el salm 98 de la Bíblia. És una de les cançons nadalenques que més tracta l’enaltiment a Déu. La lletra convida l’oient i a totes les criatures del món
a lloar Déu.

8. La pastora Caterina
Una de les coses que dona l’encant a aquesta nadala és el canvi d’actitud i de ritme de la tornada respecte de les estrofes. Comencem cantant “La pastora Caterina / per present li va donar…”, i més tard topem amb: “Antón tiro-liro-liro, / Antón tiro-liro-là! / Jesús al pessebre / anem-lo a adorar”, amb figures rítmiques més ràpides.

9. El rabadà
Aquesta nadala tracta del diàleg de dos personatges, l’un que vol anar a veure el nen Jesús a Betlem i l’altre a qui li fa mandra i hi posa pegues. És famosa per les respostes parlades que es fan al final de cada frase cantada, sovint cridades amb entusiasme per tothom qui està escoltant la nadala. Qui no coneix la resposta de “vols venir tu rabadà, vols venir tu rabadà”? “Vull esmorzar!”

10. El noi de la mare
Originàriament, aquesta cançó era un cant de bressol, cosa que es nota per la tonada que es balanceja a ritme de compàs terciari. No era ni nadalenca ni religiosa, però al llarg dels segles ha esdevingut una nadala de les més populars.


11. Les dotze van tocant
Aquesta jovial nadala és molt cantada quan comença la missa del gall, just quan són les dotze de la nit i toquen les campanes de l’església. Habitualment s’hi afegeix la petita floritura del cànon amb les frases “ja és nat” i “el Déu infant”.

12. Sant Josep i la Mare de Déu
En aquesta cançó també hi trobem, com en moltes altres nadales, onomatopeies i locucions que taral·legen melodies. Amb Sant Josep i la Mare de Déu cantem: “Don dorondon, la mare canta i el fillet dorm!”.

13. A Betlem me’n vull anar
És una de les ideals per cantar amb infants petits, ja que està plena d’imitacions de sons i és molt senzilla. Es repeteix la mateixa estructura però a cada estrofa canvia el regal que es vol oferir al nen Jesús. Un xiulet, un timbal, un pollet, un gatet, un porquet...

14. El petit vailet
La melodia d’El petit vailet comença lenta, com si fos una balada melancòlica. Però la rapidesa de les figures rítmiques de la tornada de seguida animen la cançó, amb el conegut: “Xerrampim, xerrampim, xerrampia / xerrampim, xerrampim, xerrampó / xerrampim que Josep i Maria / tenen un petit minyó”.

 

Més, sobre...: recomanacions , nadal , nadales
Últimes Notícies