Concerts

Els millors concerts de música clàssica de la setmana a Barcelona (7-13 gener): Fòrum Barcelona Clàssica

Diumenge 6 Gener 2019

Aquesta torna a ser la setmana del Fòrum Barcelona Clàssica, que ja arriba a la quarta sessió. Serà el dimecres 9 de gener a les 19h al Club Wagner (Carrer València, 209, ss. 1a) i tractarà del triple rol de la dona en música: com a intèrpret (solista, vocalista, instrumentista), com a directora o com a compositora. El primer està assumit des de fa temps, i fins i tot sembla que el propi caràcter sexista de la publicitat les afavoreixi en aquest sentit. Com a directores, ara mateix està sorgint una certa conscienciació, tant entre els músics com entre el públic. Però com a compositores, sembla que ni tan sols se les troba a faltar. És gravíssim el fet que cada cop que s’anuncia una nova temporada musical amb una presència nul·la o, com a molt, simbòlica de compositores, no esclata cap polèmica. Mentre hi hagi dones solistes sembla que la quota ja està coberta. Com és això? Està relacionat amb el conservadorisme dels programadors (la major part de dones compositores les trobem a partir del segle XX), o bé també té a veure amb el poder associat a cada un d’aquests rols? Una intèrpret, en el fons, segueix ordres. Una directora les dóna, però està sotmesa a la voluntat de l'autor. En canvi, una compositora seria l’autoritat màxima respecte la seva obra. En parlarem amb la directora d’escena Carme Portacelli, la compositora Raquel García-Tomàs, la soprano María Hinojosa i les directores musicals Beatriz Fernández i Helena Bayo.
 
D’altra banda, el dissabte 12 s’estrena una nova producció al Gran Teatre del Liceu. Fins al 29 de gener acull un clàssic de Puccini, Madama Butterfly, un dels cims del verisme que compta amb àries com “Un bel dì vedremo” o moments com la bocca chiusa del segon acte. Tindrem el debut en el rol principal d’Ainoha Arteta i el debut al teatre de la soprano Lianna Haroutounian, tot sota la direcció de Giampaolo Bisanti.
 
A L’Auditori tenen lloc dos concerts destacables. D’una banda, durant tot el cap de setmana, l’OBC, el Cor Jove de l’Orfeó Català, el Cor de Noies de l’Orfeó Català i VEUS-Cor infantil Amics de la Unió interpretaran la banda sonora d’El Retorn del Rei, de la saga El Senyor dels Anells, amb visionat de la pel.lícula. I diumenge és Sampler Time al CCCB amb Knknighgh (es pronuncia com la paraula anglesa knife), on el compositor i trompetista nord-americà Nate Wooley introdueix una nova perspectiva compositiva en la tradició del free jazz, inspirada en els poemes minimalistes d’Aram Saroyan. A més, dimarts 8 torna la cambra de l’OBC amb Mozart i Brahms a càrrec de Raúl García Marián, violí; Ana Galán, violí; Jennifer Stahl, viola; David Derrico, viola i Olga Manescu, violoncel. 
 
Però també podrem escoltar concerts al RACBA (Jorge Gresa, violoncel i Albert Colomar, piano) dimarts dia 8, al MEAM amb Olga Kobekina, piano solo, que ens oferirà obres de Debussy dissabte 12, i tenim per davant un gran diumenge 13: Taller per nadons i la Banda Municipal a L’Auditori, Quin gong! Al Museu de la Música, un concert líric del Trio Voce Viva al Centre Cívic Trias i Peitx i Breabach actua al Caixafòrum.
 
Com a resum, Barcelona Clàssica us deixa recomanacions de dilluns a diumenge:

Concerts destacats de la setmana (7-13 gener)

Cambra OBC 5

Dimarts 8 de gener. L’Auditori. 20:00h. Entrada: 3€
 
El cicle de cambra de l'OBC ens ofereix un concert amb repertori de Mozart i el seu Quintet de corda en Mi bemoll major, K. 614 “Hausmusik”; i de Brahms i el seu Quintet de corda en Sol major, op.111; tots ells interpretats per Raúl García Marián, violí; Ana Galán, violí; Jennifer Stahl, viola ; David Derrico, viola i Olga Manescu, violoncel. Més informació → 

Fòrum Barceolna Clàssica al Club Wagner: dones

Dimecres 9 de gener. Club Wagner. 19:00h. Entrada: gratis
 

Dimecres 9 gener parlarem dels tres rols de la dona a la música: com a intèrpret (solista, vocalista, instrumentista), com a directora o com a compositora. En parlarem amb la directora d’escena Carme Portacelli, la compositora Raquel García-Tomàs, la soprano María Hinojosai les directores Beatriz Fernández i Helena Bayo. Més informació → 

 

El Senyor dels Anells III. El retorn del Rei

Divendres 11, dissabte 12 i diumenge 13. L’Auditori. Diversos horaris. Entrada: 10-60€
 
Projecció de la pel·lícula (versió original amb subtítols en català) i Banda Sonora Original interpretada en directe per l’OBC. La Comunitat de l’Anell es va endur, amb la tercera pel·lícula, 11 premis Oscar, el mateix nombre rècord que tenien fins aleshores Ben-Hur i Titànic. Entre aquests guardons hi havia el de millor banda sonora i el de millor cançó. Howard Shore, l’autor de la música, va tornar a fer una obra simfonicocoral grandiosa i espectacular. Més informació →
 

Madama Butterfly torna al Liceu

Diversos dies. Gran Teatre del Liceu. Diversos horaris. Entrada: 15-289€
 
El Liceu presenta l'òpera Madama Butterfly al Liceu amb un cast extraordinari. Un èxit assegurat amb el debut en el rol de Cio-Cio San al Liceu de dues sopranos llargament aclamades: la soprano armènia Lianna Haroutounian i Ainhoa Arteta, en un moment de gran maduresa personal i vocal de la soprano basca. Més informació → 
 

NATE WOOLEY'S KNKNIGHGH

Diumenge 13 de gener. CCCB. 19:00h. Entrada: 7€
 
Amb Knknighgh (es pronuncia com la paraula anglesa knife), el compositor i trompetista nord-americà Nate Wooley introdueix una nova perspectiva compositiva en la tradició del free jazz, inspirada en els poemes minimalistes d’Aram Saroyan. Més informació → 


 
 

 Foto de portada: Fòrum Barcelona Clàssica
 

Més, sobre...: recomanacions
Últimes Notícies