Concerts

El Palau Dalmases acull el lied d'Arteliana

Dimarts 8 Gener 2019

El proper dissabte dia 12 de gener a les 12 del migdia tindrà lloc, al Palau Dalmases (Carrer Montcada, 20), un concert dedicat al lied alemany amb Arteliana, el duo format per la la soprano russa-catalana Ana Vladimirova i la pianista eivissenca Elvira Ramon. El recital està organitzat per Just4You Music, una companyia de música clàssica eivissenca que nasqué el 2014.

Arteliana, formada el 2016, interpretarà ‘L’art del lied’ amb repertori íntegrament germànic, amb obres de Wagner, Mahler, R. Strauss, Wolf i Berg. A la primera part podrem gaudir dels cèlebres Wesendonck Lieder (Fünf Gedichte für Frauenstimme und Klavier) de Richard Wagner, un conjunt de cançons que el geni de Bayreuth va escriure a Zuric refugiant-se de les revolucions de finals de la dècada de 1840 mentre escrivia Die Walküre i preparava els materials per a Tristan und Isolde, imprimint el característic cromatisme a melodies i dibuixant girs harmònics suggerents a tot el cicle. La pulsió Eros-Thánatos tristanniana tenia origen en un idil.li amb l’autora dels únics textos que Wagner va musicar d’altri, Mathilde Wesendonck, esposa d’un mecenes del compositor. Tenen un estil melangiós carregat de patetisme, mentre la música es desplega amb sensualitat i dramatisme, com a exemplar únic del Romanticisme. Formen el cicle “Der Engel”, “Stehe still!”, “Im Treibhaus”, “Schmerzen” i “Träume”.

A la segona part es podrà escoltar un dels tres representants de la Segona Escola de Viena, Alban Berg i el seu “Die Nachtigall”, de Sieben frühe Lieder(1905-1908), una música amarada de l’estètica de finals del XIX que ja denota la recerca d’una veu pròpia al costat de Schönberg. Tot seguit sonarà “Erinnerung”, del cicle Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit de Gustav Mahler, la gran personalitat artística de la Viena fin-de-sciècle que tanca la porta al Romanticisme i obre la de les avantguardes, convertint-se, precisament, en el mentor de Schönberg, Berg i Webern. Attersee és el lloc que va inspirar el Verschwiegene Liebe (1888) d’Hugo Wolf, on, seguint el títol del poema, el silenci és molt present tant a l’escriptura pianística com vocal, que conforma un exemplar deliciós del gènere alemany. El concert es clou amb “Allerseelen” (1885), una obra de joventut de Richard Strauss, un cant a les ànimes apassionat i esperançador.

El recital anirà precedit d’una presentació per part del melòman i divulgador Pol Avinyó i les entrades es podran adquirir el mateix dia del concert al Palau Dalmases per un preu de 15€.
 
Arteliana és un duo format per la soprano russa-catalana Ana Vladimirova i la pianista eivissenca Elvira Ramon. El seu estil elegant explora el repertori principalment del lied alemany i els compositors del repertori romàntic, des de la cançó francesa, espanyola fins a autors russos. Amb una llarga experiència i trajectòria personal, totes dues artistes s’han reunit per oferir concerts amb un alt impacte emocional. Des de la seva formació en 2016 han actuat a València i a Eivissa en diferents recitals.

Ara es presenten a Barcelona amb Just4You Music, una companyia de música clàssica creada Eivissa al 2014. “Des que s’inicià aquest projecte ens hem bolcat a oferir la millor música a través dels millors intèrprets afermant així el nostre compromís amb la qualitat”. Segons Joan Ballesteros, impulsor del projecte, la cultura i, molt especialment la música, configura un espai necessari en el desenvolupament de la societat. Sota la marca Just4You Music s’han creat diversos ensembles, com ara IBIZA SOUL BAROQUE, ORQUESTRA CLÀSSICA D’EIVISSA, i el cor de cambra LA VOIX DE L’ÀME -pel que fa a la música clàssica- i LES FEMMES quartet femení de jazz.

Fotos: Arteliana, Ana Vladimirova, Elvira Ramon (Just4YouMusic)

Més, sobre...: lied , palau dalmases , just4youmusic , wagner , strauss , mahler , wolf , berg
Últimes Notícies