Concerts

Projecte Clavé XXI i l’Escola Coral de l’Orfeó Català: una piràmide inclusiva i social

Dimarts 26 Febrer 2019

Esteve Nabona, director artístic del projecte Clavé XXI, director de l’Escola Coral i del Cor Jove de l’Orfeó Català, ens aporta la seva perspectiva com a representant d’un projecte pedagògic i coral de grans dimensions.

En què consisteix el projecte Clavé XXI?
El projecte Clavé XXI és una iniciativa de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, a partir del ferm convenciment que la pràctica del cant coral és una eina molt potent per poder fomentar la inclusió social d’infants i joves.

D’on parteix la proposta?
El projecte va néixer el 2011 com a pla estratègic de la Fundació. La seva voluntat era la d’estendre aquesta activitat a tot l’entorn ciutadà proper al Palau de la Música, el barri de La Ribera, recollint l’esperit del què feu el mestre Josep Anselm Clavé amb els cors de treballadors de l’època. Actualment ho adaptem a les necessitats socials a través de l’educació infantil i juvenil.

Quants cantaires formen part del projecte actualment?
Aquest projecte compta amb més de 80 formacions corals, nens des dels 6 fins als 18-19 anys. Tots són cors d’entitats socials i d’escoles de primària majoritàriament del districte de Ciutat Vella, però també de barris i ciutats d’altres pobles de Catalunya: Sabadell, Mataró, Manlleu, L’Hospitalet de Llobregat i Banyoles. Actualment ens trobem en la línia d’un total de mil nou-cents cantaires.

Quina és la seva principal finalitat?
El cant coral per a tothom. És una de les coses que més hem de valorar i per la qual hem de fer més esforços perquè cantants i alumnes en siguin conscients. Podríem dir que la filosofia actual del gran projecte coral de la Fundació és inclusiva. No existeix l’elitisme, la subvenció de l’escola coral prové en gran part de la Fundació i en el cas dels cors de Clavé XXI ho és al 100%. Un projecte ambiciós que no va destinat només a aquells que s’ho poden permetre econòmicament ni a un determinat grau de poder adquisitiu.

Quins reptes planteja el creixement de Clavé XX?
Des de la creació del projecte, fins ara, hi ha hagut un creixement quantitatiu referent al número de cantaires. Des del 2011, amb 40 nens, als mil nou-cents actuals. Ha estat un progrés molt gran. Des de la temporada passada, no es pot créixer més en quantitat per temes logístics. Com a plantejament, volem seguir creixent qualitativament. Sabem que treballem amb un col·lectiu sensible, amb uns problemes clars i de famílies amb situacions difícils. Quan parlem de qualitat, no parlem només de qualitat artística, sinó de qualitat humana. De com la pràctica coral pot incidir sobre les vides d’aquests nens i joves, i com restarà la petjada d’aquest projecte en les seves famílies.

Quines institucions s’hi impliquen?
A part de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, les institucions implicades com a patrocinadors són l’Obra Social La Caixa i, per al Cor Juvenil Clavé XXI, la Fundació Caixa d’Enginyers.

Com s’articula Clavé XXI arreu del territori?
Els directors i directores del projecte són cantaires de l’Orfeó Català que han fet una formació durant uns anys, atorgada pels mateixos directors de l’Escola Coral, i amb convidats que han ajudat en aquests cursos. S’assaja setmanalment, alguns grups depenen dels directors de l’escola coral, d’altres depenen de cors adscrits, i, per tant, dels seus respectius directors. Però ens coordinem.

Quina funció tenen els cors de l’escola coral al seu costat?
És molt important la relació entre el projecte Clavé XXI i l’Escola Coral. Sovint ambdós fan projectes conjunts. Cada any, els cors de l’Escola Coral han participat o participen del concert final de Clavé XXI al Palau: Cor de Petits i Cor de Mitjans, absolutament integrats en els grups. Cor Infantil, Cor de Noies i Cor Jove, actuen com a exemple i mostra de qualitat per tal que nens i joves de Clavé XXI tinguin una referència de nivell clara i els ajudi al progrés. Es dóna el cas del pas de cantaires provinents de Clavé XXI a l’escola Coral, una vegada adquirit el nivell tècnic i musical per ser-hi. Per tant, podem dir que el projecte va creixent paral·lelament al costat de la seva germana Escola Coral de l’Orfeó Català, que consta de 200 cantaires. Clavé XXI és una estructura de cors encara molt més gran.

Quins projectes treballa actualment?
Clavé XXI tindrà força presència dins del cicle Barcelona Obertura del proper març. El dia 8 els Cors de Petits i Mitjans presentaran la cantata de Josep Ollé Daltabaix de la Ciutat, al Centre Cívic La Sedeta, dins del projecte VOZES. El dia 11 tindrà lloc un altre concert amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, de música romàntica i post-romàntica, a l’Auditori del Conservatori del Liceu. El Cor Juvenil Clavé XXI i el Cor Jove de l’Orfeó Català actuaran el dia 16 al Centre Cívic de Zona Nord, també sota el projecte VOZES. Enguany, hem encarregat una cantata de final de curs al compositor Xavier Pastrana i amb guió de la dramaturga Ariadna Pastor, Gaia, una cantata intergal·làctica. Apostem per un salt de dificultat en la música per tal d’estirar la qualitat vocal i artística dels nostres cors.

Com es plantegen els reptes futurs?
Per seguir creixent, els cors de l’Escola Coral aniran fent intercanvis entre els respectius cors, i d’altres formacions corals europees equiparables a les d'aquí. El Young People’s Chorus of NYC també és un referent piramidal potentíssim, semblant al nostre, amb cors que guanyen concursos reconeguts a nivell mundial. Hi estem en contacte, i una delegació de tres persones de Clavé XXI els visitarem a Nova York la propera primavera.

Foto: Esteve Nabona, Clavé XXI

Últimes Notícies