Concerts

Talent Emergent a la Cambra de L’Auditori

Divendres 8 Març 2019

Al llarg de la segona quinzena de març, L’Auditori obrirà la seva programació a la música de cambra. La violinista Mercedes Camats, acompanyada al piano per Eudald Buch, i la soprano Mercedes Gancedo, amb Beatriz Miralles al piano, actuaran el dia 19. El dia 20 serà el torn del jove trombonista Peter Moore i del violinista Kian Soltani, mentre que el 21 estarà dedicat als quartets de corda emergents: Rolston String Quartet, Simply Quartet i Quatuor Arod. Els lieder de Schubert, amb el baríton Ludwig Mittelhammer i el pianista Jonathan Ware seran els protagonistes del dijous 28.

El Festival Emergents Barcelona 2019 presenta a L’Auditori, el 19 de març, un doble concert, amb la violinista Mariona Camats, guardonada amb la Beca Internacional Pau Casals de 2016, i la soprano argentina Mercedes Gancedo, guanyadora de l’edició del 2017 del premi El Primer Palau. Camats, acompanyada al piano per Eudald Buch, interpretarà un programa netament alemany, amb Bach i Brahms.  La Sonata per a viola de gamba núm. 1, BWV 1027 té una datació incerta, però sembla pertànyer al període de Cöthen (1717-1723), particularment prolífic, amb els Concerts de Brandeburg com a obra culminant. Té a forma de les sonatas de chiesa, amb quatre moviments que alternen les seccions lentes amb amplis moviments en allegro. És un diàleg entre la viola i el clave, amb un darrer moviment en forma de fuga que arrodoneix l’expressivitat serena i reposada de la peça. La influència de Bach, especialment de l’Art de la fuga és present a la Sonata per a violoncel i piano núm. 1 de Johannes Brahms, composta entre 1862 i 1865. Consta de tres moviments: el primer adopta la forma de sonata, el segon, sovint en stacatto, recorda la sonoritat del barroc francès i el tercer és una fuga amb un tema inicial clarament inspirat en Bach.
 
Per la seva banda, Mercedes Gancedo, acompanyada per la pianista Beatriz Miralles, ens oferirà un recorregut musical americà que partirà de la seva Argentina natal. De Carlos Guastavino interpretarà Encantamiento, amb text de la gran poeta xilena Gabriela Mistral, i Pueblito mi pueblo, amb lletra de Francisco Silva. Seguirà amb Cinco canciones negras, el primer gran èxit internacional de Xavier Montsalvatge, que l’any 1945 introduïa els ritmes antillans en la seva obra, a partir de textos d’Alberti i Nicolás Guillén, entre d’altres. Clourà el concert amb dues cançons de  Leonard Berstein, de lletres festives i tocs expressionistes: I hate music!, (“I hate music, but I like to sing”) i Four récipes (La bonne cuisine).
 
El 20 de març podrem descobrir dos talents emergents a nivell europeu: el trombonista Peter Moore, qui amb només divuit anys va esdevenir el músic més jove que ha format part de la London Symphony Orquestra, i el violoncel·lista austríac d’origen persa Kian Soltani, que ja ha fet el debut discogràfic amb Home, on interpreta Schubert i Schumann. Moore interpretarà, acompanyat pel pianista Jonathan Ware les Fantasiestücke Op.73, (Tres peces de fantasia), de Robert Schumann, una delícia de l’any 1849, que arrenca amb tocs malencònics i es clou amb una explosió passional. Seguirà amb les majestuoses Vier ernste Gesänge, op. 121 (Quatre cançons serioses) de Brahms (1896), un veritable himne a la mort en la seva versió per a trombó que contrasta amb la joia de 3 Songs de George Gershwin. Finalment estrenarà la peça encarregada per l’ECHO de compositora britànica d’ascendència polonesa Roxanna Panufnik (Londres, 1968). Kian Soltani es presentarà a L’Auditori amb dues peces imprescindibles del repertori per a violoncel: la Suite per a violoncel sol núm. 3, BWV 1009 de Bach, una de les suites per a cello que Pau Casals va redescobrir i va fer mundialment famoses  a principis del segle passat, i la Sonata per a violoncel sol, op. 8 de l’hongarès Zoltan Kodály, amb influències de Bartók i dels aires populars magiars, escrita el 1915, estrenada el 1918, i que suposa tot un repte interpretatiu per les seves dificultats tècniques.
 
El dijous 21, el Festival Emergents dedica una jornada al quartet de corda, la formació emblemàtica de la música de cambra. Actuaran Rolston String Quartet, Simply Quartet i Quatuor Arod, tres formacions que interpretaran, entre d’altres peces, els tres quartets que Beethoven va dedicar al  Comte Razumovski. Rolston String Quartet és una de les formacions més destacades del Canadà, amb premis com la Banff Internacional String Quartet Competition i la Bordeaux Internacional String Quartet. Presentaran Four elements, (2014) del jove i aclamat compositor canadenc Andrew Staniland, un brillant tribut a Vivaldi i a les teories de Képler, i el Quartet de corda núm 7, en Fa major, op. 59, núm 1 de Beethoven, una peça cabdal del gènere, amb grans exigències tècniques, amb finale d’inspiració popular russa i que conté misterioses referències  la francmaçoneria. Simply Quartet, guanyador de la Shangai Chamber i el Joseph Haydn Chamber Music, interpretarà Scent Dance del compositor i musicòleg xinès He Zuntian i el Quartet Razumovski núm 2, una meravella amb una aire rus en el tercer moviment. Quant al Quatuor Arod, formació ECHO Stars 2018-2019, guanyador de l’ARD Internacional Competition de Munic, a més del Tercer quartet Razumovski beethovenià, executarà el Quartet de corda núm.  1, ’Al ‘Asr’ del jove compositor francès Benjamin Athair (Tolosa de Llenguadoc, 1989), una obra encàrrec de l’ECHO.
 
El darrer concert del Schubert Lied de L’Auditori tindrà lloc el dijous 28 de març, amb el baríton alemany Ludwig Mittelhammer i el pianista nord-americà Jonathan Ware. Format a la universitat de  Munic, Mittelhammer ha estat distingit amb prestigiosos premis, com el del concurs internacional de l’Acadèmia Hugo Wolf o el de les Arts de Baviera i ha debutat amb algunes de les millors orquestres europees, com l’Orchestre de Paris o la Simfònica de Bamberg o la de la Ràdio de Munic. Quant a Jonathan, Ware ha estat  guardonat conjuntament amb Mittelhammer pel premi Acadèmia Hugo Wolf, a banda de ser premiat a la Das Lied Internacional Song Competition. Interpretaran joies del Lied com Fisherweise (“Cançó del pescador”), plena d’optimisme i vitalitat, sobre un pescador i una pastora,  Im Frühling (“A la primavera”), un cant a la natura amb lletra de Goethe, Der Knabe (“El noi”), sobre el noi que vol ser ocell per sentir la llibertat,  Der Schmettering (“La papallona”), amb l’insecte que vola orgullós de la seva bellesa, i altres meravelles, com Stimme der Liebe (“D’acord amb l’amor”),  Schäfers Klagelied (“El lament del pastor”), An die Entfernte (“A la llunyania”), Erlkönig (“El rei dels elfs”), An den Mond in einer Herbstnacht (“A la lluna en una nit de tardor”) o Sehnsucht (“Deler”).

Fotos: Mercedes Ganzedo, Peter Moore, Jonathan Ware.

Més, sobre...: cambra , Gancedo , Moore , camats , Ware , Auditori
Últimes Notícies