Concerts

Diamants en brut

Dilluns 11 Març 2019

El passat dimecres 6 de febrer va tenir lloc al Conservatori del Liceu, i dins el cicle “Cambra Liceu”, una masterclass de la soprano Lisette Oropesa, la veu que està triomfant en la seva encarnació de la protagonista de Rodelinda a l’escenari de la Rambla. És per tant una oportunitat de gran valor poder comptar amb el mestratge d’una veu que ha estat exaltada unànimement per públic i crítica aquests mateixos dies. Com esmentàvem en un altre article, el seu caràcter proper, amable i simpàtic va tornar a encisar tant les afortunades alumnes (totes noies) com també el públic assistent que emplenà la sala d’orquestra de l’edifici del carrer Nou de la Rambla.

La soprano Elsa Correia començà amb l’ària de les joies del Faust i el lied “Heiss mich night reden” d’Hugo Wolf, seguida de la també soprano Laura Elena López que interpretà l’ària "Tutto è gioia" que canta Lisa a La Sonnambula de Bellini, una ària ben complicada si tenim en compte que obre l’òpera amb unes grans exigències tècniques, com la mateixa Oropesa remarcà. Anna Guasch continuà amb dues àries de Donna Elvira del Don Giovanni mozartià, on es treballà l’aprofundiment d’aquest caràcter tan fascinant de dona noble que sucumbeix als encants del dissolut Don Joan.
 
La primera gran sorpresa de la tarda arribà amb la interpretació que la soprano Elionor Martínez va fer de la delicadíssima ària d’Ilia, “Zeffiretti lusinghieri”, de l’ Idomeneo de Mozart (com veiem, el geni de Salzburg va ser una constant durant tota la tarda). La bellesa del so i la sensibilitat amb que la jove cantant afrontà l’ària meravellà a tothom. La mateixa Oropesa quedà bocabadada: -¡ Sumblime!- exclamà acabada l’extraordinària interpretació, recomanant fins i tot a Martínez l’estudi íntegre de la part d’Ilia, on s’albiren grans èxits per a la incipient soprano. Potser l’ària de Susanna “Deh vieni, non tardar” que interpretà a continuació era massa greu per a la seva tessitura cristal·lina, però Oropesa la guià en una major fantasia en el colorisme vocal.
 
Imponent veu la de Violeta Alarcón en l’ària de  Giulietta “Morte io non temo” de I Capuleti ed i Montecchi de Bellini. Potser amb un comprensible excés de nervis, la seva interpretació patí d’un cert encotillament. Els consells foren de prendre’s més temps, de deixar que les notes flueixin en el discurs eteri tan típic de la vocalitat belcantista. També visiblement nerviosa interpretà la soprano Judit Prados la complicada ària “Ach, ich fühl's” de La flauta màgica. En aquest cas es realitzà un treball anatòmic sobre el suport diafragmàtic, interessantíssim i il·lustratiu per a tots aquells desconeixedors de la tècnica vocal.
 
Alba Martínez, soprano de figura menuda però extraordinàries dots per a la coloratura, s’atreví amb l’extensa ària Ophélie al Hamlet de Thomas (obra que per cert, vam gaudir al dia següent al Liceu en la interpretació de la mediàtica Diana Damrau). No podem fer res més que aplaudir l’extraordinari domini tècnic d’Alba Martínez i la seva implicació dramàtica. No vam poder evitar recordar a l’enyorada Nathalie Dessay, amb la que Martínez comparteix aparença i vocalitat, essent-ne el seu referent, segons ens va confessar la pròpia cantant posteriorment. Amb Oropesa es llimaren alguns defectes de pronunciació i s’incidí en un major control de la relaxació en l’extenuant partitura.
 
La darrera cantant fou Camila Rodríguez interpretant un altre cop l’ària de sortida de Donna Elvira. Una veu important i agradable, que sorprenentment patia d’una certa foscor en alguns passatges per un ús inadequat de la llengua i el paladar; en aquest aspecte, Oropesa en va fer una gran disquisició molt il.lustrativa, una vegada més, per a tots els assistents.
 
Les gairebé quatre hores de classe passaren com un sospir davant de talent tan jove i els comentaris amens al mateix temps que específics de Lisette Oropesa, sempre afable i amb una fina ironia (despertant sonores rialles en diferents moments) sobre aquest món tan mitificat al mateix temps que fascinant que és l’òpera.

Foto: Conservatori del Liceu

Últimes Notícies