Concerts

MCB: joves talents del piano esclaten a l'arribada de la primavera

Dimecres 20 Març 2019

Els joves talents del pianisme mundial es troben a Barcelona en la 65a edició del Concurs Maria Canals, que té lloc entre el 23 de març i el 4 d’abril de 2019 al Palau de la Música Catalana i aplega 88 joves talents del piano de 33 nacionalitats diferents. Les proves, consistents en dues eliminatòries, una semifinal i una gran final amb orquestra tenen lloc al Palau de la Música Catalana. La música i la primavera són el fil conductor del Maria Canals, que aplega desenes d’activitats educatives, divulgatives i socials amb l’OFF Concurs per tot Barcelona. Avui s'ha presentat en roda de premsa la nova imatge de temporada concebuda per l’artista plàstica Tatiana Blanqué, així com un nou projecte consistent a encarregar a autors catalans obres per a piano que els concursants incorporaran al seu repertori. El primer ha estat Jordi Cervelló.

Avui s’ha presentat en roda de premsa al Restaurant 7 Portes la 65a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, el certamen de més prestigi a Espanya, que té lloc entre el 23 de març i el 4 d’abril. La Presidenta de l’Associació, Mariona Carulla, ha iniciat l’acte donant la benvinguda als mitjans i ha agraït a tota la comunitat del Concurs (voluntaris, famílies, patrocinadors i l’administració pública) la seva implicació.
 
L’acte ha estat conduït per Jordi Vivancos, director del concurs, que ha remarcat que “el MCB són joves que estan brotant i que volem que floreixin al mateix temps que els carrers s’omplen de música i de pianos. Ha comentat que les entrades no tenen una finalitat recaptatòria, el que es vol és que els joves estudiants puguin sentir tocar els pianistes d’altres països”. A més, considera que “la rigorositat, el prestigi i la credibilitat no es guanyen amb dos dies: són 65 edicions de fer la feina ben feta”.
 
Amb l’arribada de la primavera, Barcelona torna a ser la ciutat mundial del piano i comptarà enguany amb 88 pianistes de 33 nacionalitats diferents, dels quals 62 són homes i 26 són dones, amb una mitjana d’edat de 23,50 anys. Aquesta selecció s’ha fet amb una comissió artística sota la supervisió del director artístic del Concurs, Carlos Cebro, que és també president del jurat. La novetat d’aquest any ha estat el canvi d’edat dels inscrits, que s’acceptaven entre 17 i 28 anys, i el jurat ha considerat oportú acceptar-ne 2 de 17 anys. A més, han estat acceptats 7 espanyols, dels quals 3 són catalans. És interessant -indicava Vivancos- incidir en el fet que hi ha molts concursants repetidors i alguns han guanyat la segona vegada que han vingut. Ha destacat també la dimensió humana amb totes les famílies que acullen concursants”.
 
Enguany s’havia assolit un nou rècord de participants inscrits ja que un total de 240 joves talents, 40 més que l’edició passada, es van presentar al concurs. Els països més representats han estat Corea, seguida de Japó, Xina i Rússia. La majoria de joves inscrits resideixen a Alemanya, Estats Units i Gran Bretanya.
 
Els membres del prestigiós jurat presidit per Carlos Cebro (Uruguai/França), director artístic del concurs, es fan públics en el mateix moment que es coneixen els pianistes acceptats, seguint amb la línia de rigorositat que marca el Concurs. Enguany en formen part Albert Attenelle (Espanya), Tomas Böckheler (Alemanya), Ewa Osinska (Polònia), Pavel Nersessian (Rússia), Sunghoon Simon Hwang (Corea del Sud), Danielle Laval (França), Mladen Tcholitch (Sèrbia/França), Begoña Uriarte (Espanya/Alemanya). D’aquests, Attenelle, Hwang, Leval i Tcholitch és el primer any que vénen com a jurats del Concurs Maria Canals. A més, Mladen Tcholitch, Hwang Leval i Begoña Uriarte han estat premiats anteriorment al concurs. Cal recordar que els membres del jurat no han pogut presentar ni alumnes ni familiars al certamen. 
 
El concurs s’estructura en dues proves eliminatòries (del 24 de març al 27 de març, primera prova, els dies 28 i 29 de març, segona prova), una semifinal el dia 31 de març i una gran final -amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell- el dia 3 d’abril a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, amb tres concerts per a piano i orquestra interpretats pels finalistes i la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya), sota la direcció de Manuel Valdivieso. La final serà enregistrada per Catalunya Música i retransmesa el 5 d’abril a les 11h. Més enllà de la glamourosa gran final amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, que permet que hi hagi la JONC, Vivancos ha reivindicat les proves com a vehicle per fer afició al piano.
 
Els premiats s’enduen més de 80.000€ en premis, entre els premis principals (el primer és el Premi Fundació Jesús Serra, dotat amb 25.000€; el segon l’atorga la Fundació Carulla, i suma 10.000€, i el tercer és el Fundació Lluís Coromina, amb 6.000€ de dotació), a banda dels especials i els concerts en sales de prestigi, entre les quals es troba el Palau de la Música Catalana. Tot plegat, un total de 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats, dels quals quatre seran en la temporada estable de les orquestres simfòniques de Granada, Bilbao, Tenerife i Madrid gràcies a la Fundació Jesús Serra. Ignacio Gallardo, president de la fundació, ha comentat que “és un orgull poder donar des de l’any passat un premi de 25.000 euros. Jesús Serra era un apassionat del piano i la poesia i nosaltres volem mantenir el seu esperit viu.
 
A més, l’Associació del Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona ha engegat, des d’aquesta 65a edició, un projecte consistent a encarregar una obra per a piano a un compositor contemporani que serà incorporada pels premiats en els concerts que el concurs els ofereix, així com es convidarà tots els concursants a incorporar-la al seu repertori. El primer encàrrec ha estat al compositor barceloní Jordi Cervelló (1935), que presenta Recordant a Maria CanalsYolanda Guasch, editora de Boileau, ha llegit un text de Cervelló on explica que ell ha volgut transmetre les influències musicals de Maria Canals i tot l’ambient pianístic a Barcelona a través de la seva partitura.
 

L’OFF Concurs i el Concurs es retroalimenten


El Maria Canals Porta Cua és l’activitat estrella de l’OFF Concurs i enguany ha engegat una iniciativa que ha acostat el piano a tota la ciutadania, visitar els 10 districtes de Barcelona en 10 dies. El piano de cua del Maria Canals inicià el seu itinerari dimecres 13 de març a la Plaça de Sants (Sants), i conclourà el 22 a la Plaça Reial, on se celebrarà una jornada maratoniana que dóna el tret de sortida al concurs amb actuacions de pianistes professionals, estudiants de piano locals, actuacions de grups musicals i un taller de flors per donar la benvinguda a la primavera. Serà amb el suport de La Reial, Fundació Setba i Drap-Art. Patricia Sampere ha declarat que “a la Plaça Reial hi haurà un piano tot el dia amb actuacions i un jardí vertical amb tallers de flors de Dolo Navas de Drap-Art coincidint amb la celebració del 20è aniversari de l’Associació.
 
A més, com cada any, la Fundació Jesús Serra i el Maria Canals inunden el Passeig de Gràcia de pianos de cua. El dia 30 de març, entre les 10h i les 20h, l’artèria més emblemàtica de la ciutat de Barcelona serà un estol de partitures i improvisació, de professionals i amateurs, estudiants i passavolants que quedaran atrapats per la màgia del piano. Entre Plaça Catalunya i els Jardinets de Gràcia, un total de 10 pianos de cua estaran a disposició de qui els vulgui tocar, amb el suport dels dinamitzadors del concurs.
 
El piano que fins ara estava a l’estació de Sagrada Família començarà a itinerar, en el marc del Maria Canals Porta Cua, i la primera parada és el metro d’Universitat (L1, L4) com a aperitiu del piano que es col·loca a l'Intercanviador de Diagonal, que cada any dóna el tret de sortida al concurs. El piano de cua estarà a l’intercanviador de Diagonal entre els dies 22 de març i el 4 d’abril, coincidint amb el concurs. Jordi Vivancos ha explicat l’anècdota que “cada dia, quan deixo els nens a l’escola, passo pel metro i veig una senyora que amb una aplicació de mòbil on toca Bach gràcies a uns codis de colors. A més, per reblar el clau, ha dit que “som un concurs clàssic però quan el piano surt al carrer s‘impregna de música moderna
 

TUHITOQUES? #Johitoco

 
El concurs vol promoure la pràctica musical, i en concret del piano, entre el màxim de persones, sigui quina sigui la seva edat, el seu gènere, els seus gustos i les seves circumstàncies socials. Per això convida tothom que toqui el piano, a gravar-se tocant l’instrument i, sobretot, a dir què representa per a cadascú el fet de tocar el piano. El concurs ha fet un canal de vídeo, la Galeria dels tocats, perquè els participants el puguin penjar, i convida a tothom a fer circular el seu vídeo amb el hashtag #johitoco. L’acció s’inicia el dia 22 en ocasió de la marató.
 

Imatge de temporada

 
La línia de comunicació d’aquesta edició del Maria Canals vol fer confluir la música i la naturalesa, donat que la primavera dóna el tret de sortida al concurs. S’ha apostat per una imatge fresca i amb predominància del joc de verds que presenten les fulles dels arbres en aqueta època d’esclat. Tanmateix, no hem obviat la presència del piano de cua, l’eix central de totes les activitats de l’associació, des de la vessant professional com divulgativa.
 
La creadora de la imatge, Tatiana Blanqué, expressava: “El Palau de la Música sempre m’ha fascinat, per això aquest encàrrec em va fer tanta il.lusió. L’obra ha passat per diverses fases, des de la natura nua fins a l’aplicació del piano, primer verd, i després negre translúcid. Les flors surten del teclat com notes musicals en forma de naturalesa. El bosc és el pentagrama de la imatge d’aquest any”.
 
Finalment, s’ha presentat el Postre del Maria Canals que, segons el senyor Parellada, “fa confluir la tristesa i l’amor de Maria Canals amb la xocolata blanca i negra amb una fulla de menta que representa l’esperança”, i l’acte ha conclòs amb una improvisació inesperada d’una periodista amb Jordi Vivancos al piano del 7 Portes.


Fotos: Oliver Adell

 


Últimes Notícies