Concerts

SCHUBERT I LIED IV: MITTELHAMMER I WARE

Dimecres 20 Març 2019

El darrer concert del Schubert Lied de L’Auditori, el 28 de març, ens presentarà el baríton alemany Ludwig Mittelhammer i el pianista nord-americà Jonathan Ware, dues figures indiscutibles del gènere. Tres temes estaran presents en el repertori, els que travessen la producció del gran compositor vienès i que són propis de la poesia, especialment al Romanticisme: el sentiment panteista davant la Natura, l’amor –sobretot, a les primeres cançons- i la mort –sobretot, en  els seus darrers anys. De fet, l’ombra de la mort va planar sempre sobre l’artista: de dotze germans que tingué, deu van morir en nàixer i un altre ho va fer prematurament, mentre que sa mare moriría al darrer part, quan ell tenia quinze anys.
 

Amb només divuit anys, l’any 1815 seria considerat l’any miracle del músic, amb la composició de quatre òperes, dues simfonies, dues misses i un bon grapat de peces religioses i sonates per a piano, a més de cent cinquanta lieder, entre els quals hi ha una delícia que podrem escoltar al concert: Im frühling, amb  text de Goethe. Canta la nostàlgia de l’amor perdut (“L’oreig juga a la verda vall, / allà on als primers esclats de primavera/ antany, ai, vaig ser tan feliç”), com una premonició de la impossibilitat d’esposar -per problemes econòmics- la seva estimada, Therese Grob, a qui dedicaria una bella col·lecció de cançons. En canvi, Fisherweise (“Cançó de pescador”), sobre un text de F.X. Schlechtan, una peça del 1826, a la darrera etapa del compositor, és una cançó a l’optimisme i la vitalitat, amb un motiu alegre, plena de gràcia i senzillesa, que presenta el diàleg entre un pescador i una eixerida pastora que el vol enredar. Del 1820, és Der Knabe (“El noi”), amb text de Friedrich Schlegel, sobre el noi que somia ser un ocell per sentir l’alegria i la llibertat de volar, i del mateix any i el mateix poeta, Der Schmetterling (“La papallona”) una petita meravella plena de ritme, amb l’orgullós insecte que canta la seva bellesa i llibertat. Temes, per tant, típicament romàntics, presentats amb una mirada optimista.
 
A continuació, s’interpretaran sis cançons d’amor: Lebetrank der Liebe (“Reconfort de l’amor”), Die Erste Liebe (“El primer amor”), Stimme der Liebe (“D’acord amb l’amor”), Des Fischers Liebesglück (“La felicitat del pescador”) , An die Leier (“A la lira”), on l’instrument dels vells aedes grecs abandona la vella èpica heroica per lloar només l’amor (“Nur Liebe im Erklingen”) i Schäfers Klagelied (“El lament del pastor”), amb l’enyor per  l’estimada absent. Encara hi haurà temps per a dues meravelles de Goethe: An die Entfernte (“A la llunyania”), un cant al record de la seva estimada Charlotte von Stein, i Erlkönig (“El rei dels elfs”), una mirada tràgica a la mitologia germànica. El concert acabarà amb dos veritables manifestos del Romanticisme alemany: An den Mond in einer Herbstnacht (“A la lluna en una nit de tardor”), un lament sobre la brevetat de la vida, i Sehnsucht (“Deler”), que mostra  la tensió del jo poètic davant la terrible indiferència de la natura inconscient.
 
Format a la universitat de Munich, Mittelhammer ha actuat com a solista amb algunes de les orquestres més prestigioses d’Europa i ha estat guardonat amb el Premi de les Arts de Baviera i al concurs internacional de l’acadèmia Hugo Wolf,  juntament amb  el consagrat pianista Jonathan Ware, que també ha estat distingit com a millor intèrpret acompanyant a la Lied Internacional Song Competition.
 

Fotos: Ludwig Mittelhammer, Jonathan Ware
 

Més, sobre...: Schubert Lied , Cambra , L'Auditori , Schubert
Últimes Notícies