Concerts

Els millors concerts de la setmana a Barcelona (8-14 abril): Fòrum Barcelona Clàssica

Diumenge 7 Abril 2019

El proper dimecres 10 d'abril a les 19:00h, la revista Barcelona Clàssica, en col.laboració amb el Club Wagner, engega la setena sessió del cicle de xerrades-col.loquis FÒRUM BARCELONA CLÀSSICA, que pretén ser un punt de trobada entre la comunitat Wagner i la de Barcelona Clàssica i sumar amb tots aquells melòmans, crítics, musicòlegs i artistes que vulguin trobar un espai de confluència per debatre entre tots temes d'interès comú. El 10 d'abril ens trobem amb Elio Ronco, físic i musicòleg, i Martí Marimon, filòsof, músic i crític. El debat estarà moderat per Aina Vega.

Al llarg de la història de l'art s'ha perseguit un ideal de Bellesa que fins a Kant ha estat àmpliament consensuat. Al segle XIX totes les arts comencen a anar més enllà i explorar nous camins cap a la lletjor. La famosa Bellesa medusea inunda des de Colleridge a Hölderlin i en música, les dissonàncies comencen a ser acceptades i les formes es comencen a desintegrar, fins arribar a un segle XX on el soroll s'apodera de l'aspectre sonor. Per què acceptem un quadre abstracte però en canvi ens molesta certa música conemporània? Farem un recorregut des de Plató fins Lyotard per explicar les sensacions que ens produeix la música bella -i la no tan bella.


L’altre esdeveniment de la setmana és l’estrena de Raquel Gacía-Tomás de la seva primera òpera en solitari, Je suis narcissiste, que es podrà veure al Teatre Lliure els dies 12, 13 i 14 d’abril. Tindrem el plaer d’escoltar Elena Copons, María Hinojosa, Toni Marsol i Joan Ribalta. Se celebra el 25 aniversari d'Òpera de Butxaca i Nova Creació amb una peça sobre un dels mals del segle XXI, en coproducció amb el Teatro Español, el Teatro Real i el Lliure. Quan l’ego es fa tan gros que envaeix tots els espais, i sobretot els virtuals, només queda una opció per amansir-lo: venir a l’òpera!
 
Quant a les institucions més importants, ens trobem amb un Liceu que presenta La Gioconda fins el 15 d’abril; al Palau de la Música presenta el 10 d’abril la Passió segons Sant Mateu amb Paul McCreesh, que es posa al capdavant dels Gabrieli Consort & Players. L’11 d’abril, l’Orquestra de Cadaqués i Gianadrea Noseda interpreten Beethoven, Carnicer i el Concierto de Aranjuez.
 
Pel que fa a L’Auditori, el 10 d’abril presenta Pablo Heras-Casado al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra, que abordarà dues de les obres més emblemàtiques de Manuel de Falla: El amor brujo i El sombrero de tres picos, aquesta darrera en la commemoració del centenari de la seva estrena. A més, el dia 11 d’abril torna Sampler Sèries amb Dans les arbres i el cap de setmana,  l’OBC arriba amb Christian Zacharias presentant Dvorák, Schumann i Chopin.
 
En espais més petits com el Centre Cívic Urgell, l’11 d’abril hi actuarà Duo Kailash i al Jardí dels Tarongers, el pianista Antoni Besses oferirà un concert d'homenatge a la figura de Frederic Mompou amb la interpretació dels quatre quaderns de "Música Callada". I a la SGAE presenta, entre els dies 12 i 13 quatre taules rodones entorn a Òpera i Dona, jornades professionals de debat sobre la presència femenina en la creació, gestió i direcció en les arts escèniques que versen sobre: La creació operística: un nou relat; La direcció artística: una mirada des de dins; La dona al cinema, el teatre i la dansa: multidisciplinarietat i reptes d’intercanvi i La nova generació: una mostra.

Concerts destacats de la setmana (8-14 d'abril)

La Gioconda


Dilluns 8 d'abril, Gran Teatre del Liceu. 20:00h, 13-270€
 
El Liceu presenta una òpera emblemàtica del període comprès entre la maduresa verdiana i el verisme incipient, la partitura més celebrada d’Amilcare Ponchielli. Al costat d’un repartiment ideal, qui assumeix el paper titular és Iréne Theorin, una de les sopranos dramàtiques més aclamades del moment i llargament ovacionada al Liceu amb papers wagnerians. Ara es torna a presentar a Barcelona per abordar la seva esperada Gioconda. Compra d'entrades. Més informació

Fòrum Barceolna Clàssica al Club Wagner: música i bellesa


Dimecres 10 d’abril. Club Wagner. 19.00h. Entrada: gratis
 
Martí Marimon, Elio Ronco i Aina Vega debatran al Club Wagner si la bellesa és un concepte vigent o caduc en música. Més informació
 

Dans les arbres. Sampler Series


Dijous 11 d’abril. Fundació Antoni Tàpies. 20:00h. Entrada: 7€
 
Sampler Series ens ofereix en concert el reconegut quartet d’improvisadors Dans les arbres, format per tres músics noruecs i un francès, explora el territori ambigu que hi ha entre la música i el so. Més informació

Je suis narcissiste


Divendres 12, dissabte 13 i diumenge 14 d’abril. Teatre Lliure. 20.30h. Entrada: 7-29 €
 
Raquel García-Tomás presenta al Lliure "Je suis narcissiste", la seva primera òpera en solitari amb María Hinojosa, Elena Copons, Toni Marsol i Joan Ribalta. Més informació

 


Foto portada: Fòrum Barcelona Clàssica

Més, sobre...: recomanacions , clàssica
Últimes Notícies