Concerts

Savall, el gran aliat de L’Auditori per l’any Beethoven

Dimecres 29 Maig 2019

El proper divendres 7 de juny, L’Auditori acull el seu darrer concert de la temporada de Música Antiga amb el seu convidat de luxe, Jordi Savall, al capdavant de Le Concert des Nations per interpretar les simfonies 1, 2 i 4 de Ludwig van Beethoven com a inici de l’efemèride més important de la temporada vinent, la celebració del 250 aniversari del naixement del geni de Bonn. Si escriviu a aina@barcelonaclasica.info podreu accedir a un descompte del 20% en l’entrada al concert.

Jordi Savall és el gran referent de la interpretació amb criteris històrics, el portaveu de les manifestacions antigues arreu del món i gran descobridor de tresors sonors inèdits. En aquest cas, es torna a posar al capdavant de la seva formació, Le Concert des Nations, per interpretar aquell geni que va culminar el Classicisme i va encetar, amb tota la seva esplendor, el Romanticisme. Beethoven va ser un artista complet i visionari que va fer confluir tradició i modernitat amb vocació humanística i profunditat en les seves idees musicals, alhora que la radical recerca formal de la seva darrera etapa demostren que sempre va tenir l’afany de descoberta i anar més enllà arrelant-se, no obstant, a la gran tradició occidental -no en va forma part de l’Erste Wiener Schule al costat de Haydn i Mozart.
 
L’Auditori, que “té la voluntat de construir un projecte artístic unificat i transversal”, comenta Robert Brufau, director de l’equipament, enfoca la celebració de l’any Beethoven no per convertir l’auditori de tots en un museu, sinó en un punt de trobada de disciplines i artistes amb una mirada fresca i crítica del passat, perquè “la força de la tradició musical resideix en el seu potencial de ser actual, de ser cultura viva”. No en va, L’Auditori, com a casa de la música de tots i totes i per a tots i per a totes, vol mostrar la història viva de la música en el context de la societat plural del selge XXI, i la millor manera és teixir una programació diversa i innovadora al voltant de la figura de Beethoven, on el màxim de disciplines hi intervinguin.
 
Jordi Savall i Le Concert des Nations ens proposen, per commemorar l’aniversari del compositor de Bonn, aquest primer concert dels quatre que es presentaran entre el 2019 i el 2020 de les nou simfonies beethovenianes. Aquests concerts es realitzen en col.laboració amb la Fundació CIMA (Centre Internacional de Música Antiga) i on Jakob Lehmann serà el concertino convidat. El periple beethovenià de Savall es va iniciar l’any 1994 amb l’enregistrament de la Tercera Simfonia, “Eroica”, que posteriorment es va reeditar per Alia Vox el 2016. És una versió de gran color i dramatisme, com reclama la partitura, considerada una de les interpretacions més belles realitzades amb instruments de caràcter històric. Després d’uns anys d’absència en la discografia del mestre, L’Auditori recupera les Simfonies 1, 2 i 4 de Beethoven amb l’objectiu que siguin totes nou representades entre 2019 i 2020 amb una mirada profunda i significativa, acurada i veraç, fidel a l’estil beethovenià. El 7 de juny tenim cita amb obres que són agents de transformació d’una època i catalitzadores d’idees musicals que seran presents, ja per sempre, en l’imaginari de tots els compositors posteriors.

Foto: Jordi Savall, Le Concert des Nations. L'Auditori.

Últimes Notícies