Concerts

Els compositors més programats al mes de maig a Barcelona

Diumenge 2 Juny 2019

Durant el mes de maig, els artistes més programats han sigut Georges Bizet, Piotr Ilitx Txaikovski i per últim Dimitri Xostakóvitx.

​1.Georges Bizet

Bizet ha estat present del 12 al 25 de maig al Liceu, amb l’òpera Les pêcheurs de perles. El seu estil va influir en el verisme de finals del s. XIX, on també l’exotisme va fer acte de presència en algunes de les seves obres, com per exemple en l’abans esmentada “Les pêcheurs de Perles.
 
Bizet (1838-1875), amb una curta vida i una gran exigència en si mateix, va fer que la seva producció d’obres sigui gairebé escassa. Nascut en el si d’una família de músics de Bougival, va ser la seva mare qui li va donar les primeres lliçons de música. Tot un nen prodigi, va començar els seus estudis musicals al Conservatori de Paris on va decidir escollir la carrera de compositor que el fa guanyar el prestigiós premi Gran Prix de Rome (1857). Totes les seves composicions van passar gairebé desapercebudes en el seu temps, excepte la seva obra mestra, Carmen. Amb gran brillantor i originalitat segons alguns crítics, la seva curta existència va suposar una gran pèrdua per la música teatral francesa.
 

 

2. Piort Ilitx Txaikovsky 

Durant el mes de maig, hem pogut disfrutar de les obres de Txaikovsky a L’Auditori de la mà de la violinista Ellinor D’Melon amb l’orquestra de Cadaqués, amb el famós Concert per a violí en Re major, op.35. Poc després hem pogut escoltar el Concert per a piano nº1 en si bemoll menor, op. 23 dirigit per Fedoseyev. L’OBC ens va oferir la Simfonia nº4 en Fa menor, op. 36. El Trio Arriaga ens va presentar el Trio amb piano en La menor, op. 50, també a L’Auditori. Finalment, al Palau de la Música, l’Orquestra Filharmònica de Sant Petersburg sota la batuta de Yuri Temirkànov ens va presentar el Festival Txaikovsky.
 
Txaikovsky (1840-1893), considerat com el músic més destacat de Rússia, és un compositor del període del Romanticisme. És molt conegut per ser l’autor de algunes de les obres de música clàssica i ballets més representats actualment. Nascut en el si d’una família de classe mitjana, va anar despuntant en la música encara i que la seva educació estava enfocada a la de ser funcionari. Va anar al Conservatori de Sant Petersburg, on va rebre una formació lluny del moviment contemporani nacionalista, conegut com el Grup dels Cinc. Va estudiar un estil occidental, on barrejava les seves composicions amb altres estils.
 
Txaikovsky ha destacat en diferents gèneres com la simfonia, el ballet o l’òpera, entre d’altres. Va demostrar un gran domini en els ballets de la danseuse, amb una orquestra viva i una gran continuïtat d’idees. Entre les seves obres més destacades haurien: El trencanous, Romeu i Julieta o Eugeni Oneguin.

3. Dimitri Xostakóvitx

Xostakóvitx ha començat el mes amb el Trio Fortuny amb un concert al Jardí dels Tarongers. A L’Auditori, del 17 al 19 de maig, Vladimir Fedoseyev ens va oferir la Cinquena Simfonia, una de les més conegudes i emblemàtiques. L’OBC ens va presentar la Ballet Suite nº1. Per últim, el Trio Arriaga ens va proposar el Trio amb piano en Mi menor, op.67. de repertori de cambra amb caràcter elegíac.

Xostakóvitx (1906-1975) és destacat per ser un dels millors compositors del segle XX. Nascut a l’antiga Unió Soviètica, va innovar en la música clàssica, incloent-hi nous estils que hi havien en aquell moment i d’altres dels que havia estat influenciat, com el atonalisme o el cromatisme el que va crear un estil molt personal i marcat. Tot un nen prodigi, va estar molt influenciat per la seva mare, una excel·lent pianista, el que va fer que descobrís tot aquest món. Va anar compaginant la seva carrera de pianista amb la de compositor, però el clima polític-social del moment i les seves crítiques al règim establert, va fer que algunes de les seves obres fossin greu criticades. Com a obres més destacades, entre d’altres té: la Simfonia nº5, que era una de les més populars i la Sinfonia nº10, una de les més cèlebres, va incloure el famós “tema Xostakóvitx”.Fotos: Bizet, Txaikovsky, Xostakóvitx

Més, sobre...: bizet , txaikovsky , shostakovitch , compositors , maig
Últimes Notícies