Concerts

BACHcelona ‘in crescendo’

Diumenge 9 Juny 2019

El passat dia 6 de juliol, el CCCB va donar el tret de sortida de la 7a edició del festival BACHCELONA, que tindrà lloc entre el 16 i el 21 de juliol a diversos espais de la ciutat de Barcelona amb un duel entre Bach i Händel. Václav Luks, director convidat, participarà en el concert inaugural amb Shunske Sato com a concertino. BACHCELONA ha estat convidat a formar part de la prestigiosa associació REMA.

BACHCELONA torna a la ciutat per setè any consecutiu per homenatjar el Kantor de Leipzig eixamplant els límits del format tradicional de concert i explorant nous indrets per fer sonar la música de Bach. Té la intenció de potenciar sempre la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més entranyables de la música de Bach des de perspectives sempre inèdites. Enguany, Bach compartirà protagonisme amb Georg Friedrich Händel, convidat d’honor en els diferents programes dels concerts. La conjunció Bach-Händel obrirà oficialment el festival amb dos cantates mitològiques que, en el cas de Bach, s’associa a les festes de Nadal. Un dels leitmotiven del cicle són els “oratoris amb temes profans”, segons Daniel Tarrida, director de BACHCELONA. Per exemple, el mite d’Hèrcules vist per Bach i Händel serà present en el concert inaugural, sota la batuta de Václav Luks, director convidat, que Daniel Tarrida defineix amb les paraules “honestedat i manca d’ego”. Participarà en el concert inaugural amb Shunske Sato com a concertino i solistes de la Beca BACH-Fundació Salvat al Palau de la Música Catalana. La presència de Václav Kuks serà rellevant per l’inici del BACHCELONA 2020 en cooperació amb L’Auditori, ja que obrirà el festival clausurant, alhora, la temporada d’Antiga de L’Auditori amb Collegium 1704.
 
Com a prèvia al festival, el dia 6 de juny es va celebrar l’ARA VA DE BACH al CCCB amb artistes que actuaran entre el 16 i el 21 de juliol. A més, entre el 13 i el 15 del mateix mes, per arrencar motors, músics de BACHCELONA sonoritzaran els trajectes dels usuaris dels TMB amb el BACH UNDERGROUND. Després del concert inaugural, dimecres 17 de juliol, BACHCELONA presenta FLASH BACH a la Filmoteca de Catalunya amb documentals i cinema mut amb música en directe el polifacètic pianista Carles Marigó. El dia 19 de juliol, també a la filmoteca es dedicarà un documental sobre Händel a Itàlia i el dia 21 es retrà homenatge a Carles Canut en el visionat d’una peça teatral que representa una trobada imaginària entre Bach i Händel. En l’àmbit audiovisual, el dia 20 de juliol trobem REEDITANT BACH que, en col.laboració amb la Fundación Victoria de los Ángeles presenta una exclusiva gravació mai editada de Victòria dels Àngels interpretant Bach.
 
Enguany, La Pedrera i el Palau Güell acullen, el dia 18 de juliol, GAUDINT BACH en un ambient distès, fins i tot de dansa i gatzara. A La Pedrera es recuperen antics integrants de les Residències Musicals, com la flautista Elisabeth Franch, el violoncel.lista Òscar Alabau i el pianista Ricard Rovirosa que establiran diàlegs entre el Barroc i el Romanticisme. El segon GAUDINT BACH arriba el dia 19 de juliol al Palau Güell amb tres joves músics catalans com la soprano Irene Mas, el trompetista Sergi Marquillas i l’organista Marc Díaz, que intentaran trobar un lligam íntim entre la música i l’arquitectura.
 
Cal destacar també el BACH DE CAMBRA al Recinte Modernista de Sant Pau, que el 17 i el 20 de juliol acull concerts solístics amb Shunske Sato i Petra Müllejans, que presenta el seu darrer enregistrament amb les integrals de sonates per a violí i clavecí de Bach, juntament amb Sabine Bauer. Al mateix recinte canviem de registre amb SWING BACH, que el 17 de juliol partirem de versions de Bach passades pel sedàs del llenguatge del jazz i els jocs rítmics de la música moderna per... ballar! I, finalment, el dia 20, BACH NOCTÀMBUL ens ofereix el clavecí d’Inés Moreno Uncilla i les Variacions per l’insomni, les mítiques Goldberg.
 
BACH DOMÈSTIC presenta un Händel amb flaire romàntic el dia 19 de juliol interpretat per Josep Garcia al piano. Seran obres de compositors com Brahms, Liszt i Busoni en homenatge al compositor alemany. A més, el dia 18 de juliol, el jove acordionista Ryan Corbett, mereixedor de nombrosos premis, presenta ACCORDING TO BACH al Museu de la Música, que també acull, el dia 21 de juliol, EN NOM DEL PARE, un acte que dóna veu al tractat que va escriure C. Ph. E. Bach.
 
La música contemporània també és present al projecte BACHCELONA amb una proposta que es realitza a l’ESMUC de la mà del compositor Bernat Vivancos, que el 18 de juliol actua de mentor i comentador del concert BREAKING BACH, estrenes dels alumnes de l’escola a partir de músiques de Bach. Primer s’escoltarà la versió original, després Vivancos en farà una exegesi i finalment s’escoltarà la versió contemporània. Finalment, la fusió de Bach amb la música brasilera arribarà a d’un espai nou: Bach sonarà a Luz de Gas, on es clausura el festival amb SAMBACH! el dia 21 de juliol.
 
BACHCELONA neix com l’enriquiment d’un projecte ja existent a Barcelona, BACH ZUM MITSINGEN, el qual ofereix des del 2011 el cicle integral de les cantates de Johann Sebastian Bach en format participatiu. Aquest 2019 BACHCELONA ha estat admès com a nou member del REMA (Réseau Européen de Musiques Anciennes), la xarxa europea de més prestigi de festivals de música antiga, notícia magnífica per a BACHCELONA, a la qual felicitem per la seva progressió i la programació que ofereix a la ciutat de Barcelona.
 

Fotos: Václav Luks, Carles Marigó, Petra Müllejans.

Últimes Notícies