Concerts

La millor temporada de l’OCM

Dimarts 11 Juny 2019

La temporada 2019-20 de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae serà, sens dubte, la millor de la seva història i la que significarà la consolidació del públic, amb programes atractius i grans noms com Gautier Capuçon, Paul Lewis, Alexei Volodin i Mark Padmore. En total oferirà 11 concerts al Palau de la Música Catalana, un dels quals dins del Festival Obertura Spring Festival.
 

Aquest mes de juny s’ha presentat la 8a temporada de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae al Palau de la Música Catalana amb la presència de Tomàs Grau, director artístic de l’OCM, Guillem Mora, responsable de comunicació i màrqueting de l’orquestra i Joan Oller, director general del Palau de la Música. Aquest darrer va remarcar que “l’OCM està clarament en ascens, i la prova és l’èxit de públic i artístic”. Com a projecte que lliga intrínsecament l’OCM a la programació del Palau destacà que el 25 i el 26 de maig de 2020 se celebra la integral de piano i orquestra de Beethoven amb Paul Lewis. A més, el Cor de Noies participa en la temporada amb Els planetes de Holst i, per concloure, Oller sintetitzà la temporada dient que l’OCM interpreta els tres concerts per a piano i orquestra més representatius, els de Beethoven, Txaikovski i Brahms.
 
En aquesta línia, el director artístic de la formació, Tomàs Grau, ha agraït al Palau la col.laboració tan estreta i considera que la propera temporada “fem un passet més endavant” tant a nivell artístic com d’audiències: “Esperem que enguany consolidem l’èxit de públic” en una temporada en què l’OCM se suma a les efemèrides més importants: el 125è aniversari de Toldrà, el 250 de Beethoven i commemora que fa 80 anys que es va estrenar el Concierto de Aranjuez.
 
Grau ha recordat que compta pel seu projecte amb uns músics fantàstics “amb qui tenim la sort de col.laborar la temporada que havíem pensat”. Somnis acomplerts en un any que té com a leitmotiv “Temps d’emocions”, perquè “amb aquesta orquestra, la gent s’emociona”. D’aquesta manera, el disseny de la temporada pivota sobre aquests dos elements, el temps i les emocions, perquè la música és l’art del temps i el que sent el públic en escoltar el seu so és un trencadís de sensacions que de vegades són difícils de verbalitzar, però que es palpen des de l’escenari.
 
El projecte artístic de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae persegueix “ser millors cada dia i voler estar a Europa”, i això només s’aconsegueix buscant l’excel.lència. Per aquest motiu “hi ha fitxatges i baixes per vetllar per la qualitat artística”, perquè “el treball no és tocar junts, sinó com toquem junts: abans que grans individualitats busquem la qualitat del conjunt”. Grau és molt conscient del so mediterrani i càlid de l’orquestra, que, com sempre afirma, “sona com d’aquí, arrelada a la terra” i sempre he defensat “tenir menys decibels però més empastament, perquè la sonoritat corpulenta arriba pels harmònics”. La musicalitat i el fraseig són elements distintius de l’OCM, que vol músics “emocionalment implicats des de la primera nota per emetre un so agafat a la terra”.
 
Mendelssohn i Mahler són els compositors proposats per engegar la temporada el 27 d’octubre en un concert que es cou “a foc lent” i que comptarà amb el concertino del Concertgebow d’Amsterdam Liviu Prunaru sota la direcció de Tomàs Grau. Interpretarà el Concert per a violí i orquestra op. 64 de Mendelssohn i la segona part estarà dedicada a la “Tità” de Mahler, “que representa el camí cap al gran simfonisme”. “Passat, present i futur” es conjuren el dia 24 de novembre amb les Variacions Rococó, op. 33 de Txaikovski on el violoncel.lista Gautier Capuçon demostrarà el seu virtuosisme i expressivitat. En aquest concert hi participa el Cor de Noies de l’Orfeó Català, amb Els planetes, op. 32 de Holst, formació que és la quarta vegada que toca amb l’OCM.
 
Els dies 19 i 21 de desembre el mestre Vladimir Kulenovic, que debuta tant amb l’OCM com al Palau, oferirà bandes sonores de Williams com Star Wars, E.T., Harry Potter, Jurassic Park o la Llista de Schindler, un concert tant “pel fanàtic com pel melòman”. I de la gran pantalla a experiències humanes i naturals el 26 de gener amb el Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Txaikovski de la mà de Daniel Kharitonov, pianista amb un futur brillant, i la Pastoral de Beethoven, tot sota la batuta de Gábor Takács-Nagy. El concert entitolat “Llegir entre línies” acull el magnífic tenor Mark Padmore per interpretar la Serenata per a tenor, trompa i orquestra, op. 31 de Britten, amb el trompa de l’orquestra Pablo Hernández. Britten, que ens ofereix unes sonoritats especialment boniques, presenta moltes afinitats amb Xostakóvitx, de qui s’interpretarà la cinquena simfonia sota la direcció de Tomàs Grau el 16 de febrer.
 
L’OCM participa també amb el Barcelona Obertura Spring Festival el dia 22 de març de 2020 amb un repertori dos pilars indiscutibles, Bach i Mozart. Del Kantor de Leipzig n’escoltarem la Suite orquestral núm. 1 i del geni de Salzburg el Cor Lieder Càmera interpretarà la Gran Missa en Do menor, KV 427, en una versió del mestre Salvador Mas, principal director convidat.
 
El Concert per a piano i orquestra núm. 2, op. 83 de Brahms “és com una simfonia per piano i orquestra”, segons Grau, i sonarà de la mà d’Alexei Volodin. En aquest concert del 19 d’abril se celebra el 125 aniversari de Toldrà, del qual s’interpretarà l’Scherzo de Lionor o la filla del marxant, una joia del simfonisme tardà, i, finalment, sonarà El Moldava de Smetana. Una altra celebració té lloc en el següent concert, el 80è aniversari del Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, amb un dels millors guitarristes del moment, Pablo Sáinz Villega. El 14 de juny el concert es completa amb la Simfonia núm. 8, op. 93 de Beethoven. Aquest serà el protagonista dels concerts extraordinaris del 25 i 26 de maig, on s’interpretaran els cinc concerts per a piano i orquestra del geni de Bonn amb el reputat Paul Lewis sota la direcció de Tomàs Grau.
 
Realment una temporada ambiciosa i de gran qualitat que aspira al reconeixement a casa però també a la internacionalització, com ho demostren les figures invitades i la recerca infinita del so absolut. Una música que rondarà per Catalunya perquè, no ho oblidem, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae té vocació de ser de tots els catalans.


Foto: Tomàs Grau (portada, Michal Novak), Gautier Capuçon (Catherine), Paul Lewis, Mark Padmore (Marco Borggreve).

Últimes Notícies