Concerts

In The Beginning, Cor Francesc Valls

Dilluns 17 Juny 2019

Ahir 17 de juny, el Cor Francesc Valls ens va oferir el seu concert anual a la Catedral de Barcelona. Començant escrupulosament a l’hora, un grup de 19 cantants van pujar a l’altar major de la Catedral de Barcelona, per a delectar-nos amb un concert d’una sèrie d’obres sacres contemporànies de compositors catalans.
 
 

El Cor Francesc Valls és un grup estable de vuit a dotze cantants professionals que, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, combina la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, amb obres inèdites conservades als arxius capitulars que són novament introduïdes. Ofereixen setmanalment un variat repertori de motets. 

El concert va començar amb Pater Noster. La llum va canviar ràpidament de color a una llum blanca tenue, per tal de poder integrar una gran solemnitat dins del recinte litúrgic i dins de la mateixa cançó. Aquest motet de Josep Vila i Casañas va ser estrenat just ahir a Catalunya. Amb O vos omnes de Joan Magrané, els cantants ens van fer una gran mostra de la gran virtuositat amb una gran modulació de la veu. 

Amb O Magnum Mysterium de Carles Prat es va arribar a un èxtasi vocal, un gran joc de tons a l'unisó crean un, de molt potent, fent que l’espectador no es vulgui perdre cap detall del que està gaudint, veient-lo i escoltant-lo. Després d’aquests tres motets, que ens van deixar amb un molt bona boca, es va donar pas amb una gran ovació a la mezzo-soprano Gemma Coma-Alabert, que exercia a més de solista. La qualificació del seu solo al motet Dixit Dominus escrit per Albert Guinovart va ser d’extraordinari. Vam experimentar l'essència de la música sacra de la mà de tots ells. 

Va arribar el torn de Liber Generationis, de la compositora Mariona Vila. Aquest motet, va ser compost per a encàrrec del cor i estrenat el passat desembre, ens va portar a la solemnitat més absoluta.

Per últim, els cantants juntament amb Gemma Coma-Alabert, ens van delectar amb In the beginning, peça central de tot el concert. Escrita per Aaron Copland, seguint el text de La Creació del llibre del Gènesi, construeix una de les grans obres del repertori coral a capela, on es combinen mètriques irregulars, politonalitat i recursos madrigalescos. Amb més durada que les darreres composicions, hi va haver un gran èmfasi final on tots els cantants i el director van estar esplèndid, fent del concert una gran delicia per al públic present.

Fotos: Cor Francesc Valls.

Últimes Notícies