Concerts

Els compositors més programats del mes de juny a Barcelona

Dilluns 1 Juliol 2019

Durant el mes de juny, els artistes més programats han estat Puccini, Beethoven i Bach. S’han imposat amb força en un mes en què l’estiu s’ha anat dissolent les propostes artístiques i els concerts han començat a minvar i, per tant, els compositors programats.

1. Giacomo Puccini 

Puccini aquest mes ha estat el més programat, amb molta diferència dels altres compositors. Amb l’òpera de Tosca al Liceu, hem pogut escoltar i veure aquesta obra mestra de Puccini, on les dues constants són: viure per l’art i morir per amor.

Puccini (1858- 1924), conegut com un dels grans compositors del segle XIX i XX, va créixer dins d’una dinastia musical de Lucca. Màxim exponent del verisme, va estudiar al Conservatori de Milà, on va agafar les influències necessàries per a escriure les seves obres, com de Ponchielli o Amyntor Galli. Puccini ha escrit algunes de les òperes més ben reputades dins del panorama operístic, com Tosca, La bohème o Madama Butterfly.

 

2. Ludwig van Beethoven

Beethoven ha estat inclòs en el mes de juny al concert del dia 7 a L’Auditori, amb Jordi Savall i Concert des Nations. Aquest concert va ser el primer dels 4 que es faraan per a commemorar els 250 anys del naixement de l’artista. Un dia més tard, el 8 de juny, al Palau de la Música, de la mà de l ’OSV i la violinista Birgit Kolar, vam poder escoltar la Simfonia núm. 7, en La Major, op. 92. Finalment, també al Palau de la Música, Seong-Jin Cho i l ’Orquestra Simfònica Camera Musicae van interpretar la Simfonia núm. 5, en Do Menor, op. 67.

Beethoven (1770-1827), nascut a Bonn, és una de les figures cabdals de la música clàssica. Considerat l’últim representant del Classicisme vienès, Beethoven va destacar sobretot per les seves simfonies, sent la novena simfonia una de les més famoses, ja que es va convertir en l’himne de la Unió Europea. D’origen humil, Beethoven es convertirà en un virtuós del violí. Va començar a la música molt jove, però la pressió familiar que va sofrir el va endarrerir els seus estudis musicals. Obtindrà un gran èxit amb les seves obres i les seves gires de concerts, el que farà que sigui molt reconegut i obtingui un gran prestigi. Però tot es veu truncat per culpa de la seva sordera, que va afectar el seu estat d’ànim i les obres que escriurà en aquest moment. Tot i així, el seu problema encara li va permetre escriure, entre d’altres, la cinquena i la sisena simfonia. El seu últim èxit va ser la Novena simfonia, que va acabar pocs anys abans de morir.
 

3. Johann Sebastian Bach

Fent un petit tast del que serà a l’estiu el Bachcelona, aquest mes de maig, Bach ha estat present al Palau de la Música de la mà de Thomas Dunford. Amb el seu llaüt, Dunford va tocar l ’obra integral per a llaüt, que va ser un concert extraordinari. Al mateix lloc, el Collegium Vocale Gent, sota la batuta de Philippe Herreweghe, va oferir-nos la Missa en Si Menor BWV 232. Posteriorment, a la Casa Elizalde el Windu quartet de flautes ens van oferir un concert espectacle on ens mostraven totes les possibilitats de la flauta de bec.

Bach (1685-1750) és membre de la familia de músics més extraordinària de la història. Organista i compositor de música barroca, les seves obres estan considerades entre les més destacades de la música clàssica. Influenciat per el seu pare, va començar a endinsar-se dins d’aquest món. Va començar la seva carrera artística com a organista i va començar a escriure les seves cantates. La seva carrera va prosperar dins de les corts, on era contractat com a organista de la cort. Els seus últims anys de vida, la ceguesa va truncar la seva carrera i va acabar morint poc temps després. Durant la seva carrera, Bach va esgotar totes les possibilitats tímbriques i harmòniques de la música barroca del seu temps.


Fotos: Puccini, Beethoven, Bach.


Més, sobre...: compositors , puccini , bach , beethoven
Últimes Notícies