Cambra

Ànima romàntica. Experiència integral a Sant Benet

Dimecres 31 Juliol 2019

Des del passat 12 de juliol i fins el 7 de setembre, cada divendres i dissabte d’estiu a les 22.00h podem gaudir d’un recorregut sensorial pel Monestir de Sant Benet amb música en directe que intenta desvelar l’ànima romàntica que hi ha en aquest espai que Ramon Casas va convertir en la seva residència d’estiu. L’experiència va a càrrec d’un trio de cordes amb l’assessorament del pianista Lluís Grané.

Món Sant Benet és un espai ancorat a la nostra història des que la família de Ramon Casas va convertir aquest antic monestir medieval en la seva residència d’estiu. Poc a poc, la natura es va apoderar del claustre, dels patis i de tot l’entorn. Aquest és un element netament romàntic que recupera Puig i Cadafalch amb el fervent interès per mantenir l’aroma decimonònica dels paisatges de Friedrich, també associat a la cerca dels orígens de la nostra cultura en l’Edat Mitjana, un moment de puresa subvertit posteriorment pel Classicisme i sobretot pel Barroc.
 
Però aquest anar a les arrels també està en línia amb l’esperit renovador i transgressor que va travessar l’Europa fin-de-sciècle amb l’Art Nouveau, l’Arts&Craft, la Sessessió, el Jugendstil i el Modernisme, corrents artístiques directament lligades a la Gesamtkunstwerk wagneriana, amb el somni d’aplegar arquitectura, art i música en un sol espai. Misticisme, espiritualitat, solitud de l’home enfront la creació de Déu són elements que, efectivament, ens lliguen a l’obra de Wagner, especialment el Tannhäuser, que busca el perdó de Déu i la redempció final a través del pelegrinatge i del penediment. El Cor de Peregrins de Wagner, per tant, sona de fons acompanyant l’espectador.
           
La Fundació Catalunya-La Pedrera presenta la primera edició d’una activitat d’estiu que vol preservar aquesta “ànima romàntica” a través d’un recorregut pel monestir amb projeccions d’obres pictòriques, música enregistrada i, sobretot, molta bona música en directe amb un ambientació ben suggerent. “L’Ànima romàntica de Món Sant Benet” es planteja al visitant com una experiència immersiva, emocional, un recorregut sensorial. Chopin sona des del piano de la biblioteca, i un clar de lluna banya el claustre on es projecten els paisatges crepusculars i nocturns de Caspar David Friedrich, amb un repertori que se centra en el Romanticisme alemany, amb Schubert i Beethoven. A més, a Món Sant Benet encara es conserven les partitures de Chopin i Beethoven que s’interpretaven al piano a la biblioteca, al sobreclaustre, i que devien omplir de música tots els racons del monestir.
 
Schubert i Beethoven sonen, en directe, de la mà d’un trio de corda format per violoncel, violí i viola integrat per “joves músics talentosos” de l’ESMUC gràcies a l’assessorament musical del pianista Lluís Grané, ex participant del programa Residències Musicals de la Fundació Catalunya La Pedrera i amb una àmplia trajectòria professional en el món de la música. Sens dubte, una de les figures emergents del panorama pianístic actual. Del 12 de juliol al 10 d’agost podem gaudir de Javier González, violí, Johan Gregory Rodón, viola i Laura Isbert, violoncel. I del 16 d’agost al 7 de setembre ens acompanyaran Marçal Pàmies, violí, Marina Soler, viola i Clàudia Romaní, violoncel. 
 
En aquesta primera edició s’interpretarà el Trio op. 3 núm. 1 (moviment I) en Mi bemoll major de Ludwig van Beethoven, peça vivaç que dóna molt joc als intèrprets i adopta un caire de nocturn molt acollidor i que es tocarà al Pati de la Creu. Posteriorment, la Serenata en Re Major op. 8 (I-Marcia i III-Adagio), també de Beethoven, sonarà a la Galeria de Montserrat, amb cèl.lules que es van repetint amb variacions i tutti contundents tot i el so embolcallador que desprèn l’obra. I, al Celler, el protagonista és Franz Schubert, concretament, el primer i el segon moviment del Trio D. 581, que són un exemple de divertit diàleg musical ple de lirisme i alhora transmeten la serenitat idònia per a l’activitat nocturna.
 
La idea de Lluís Grané és “recuperar el patrimoni i fer un homenatge cultural”. El pianista explica ja coneixia el Món Sant Benet, i està també lligat a La Pedrera perquè va ser el primer en fer un concert a les Residències Musicals. Coneixent el lloc i l’atmosfera, va veure clar el filó de reforçar el fet que un monestir del segle X fos recuperat per Casas i, per tant, va voler fer una visita amb un ambient enfocat al Romanticisme. “El handicap és que al Romanticisme musical hi ha molta veu, piano o orquestra simfònica, però no podíem comptar amb això, perquè havien de ser músiques pensades pels diferents escenaris de la ruta”. La formació de violí, viola i violoncel és perfecta a nivell pràctic perquè “si s’inclou veu es necessita piano i si és sola és un instrument molt delicat”, comenta. A més, “vaig mirar de no haver de buscar arranjaments, sinó obres compostes originalment per aquesta formació, que es pot desplaçar fàcilment pels espais”, explica.
 
Quan el repertori s’escurça, “vaig decidir-me pels grans i que fossin germànics”. Un exemple de que tot té una concepció molt treballada al darrera és que la idea romàntica de les ruïnes està present perquè la visita passa pel cementiri del monestir: “Es busca una experiència completa plena d’estímuls en un escenari molt bucòlic”. A més, segons afirma Grané, l’acústica és molt bona i del que es tracta és de “descobrir”. Hi ha detalls molt ben pensats com ara que la música per a piano té continuïtat musical i relació tonal entre l’obra enregistrada i la música que sonarà a continuació. I, per arrodonir la vetllada, la proposta planteja la possibilitat de contractar el pack amb l’activitat i un àpat i estada a l’Hotel Món****s.

Fotos: Món Sant Benet, Lluís Grané. 

Últimes Notícies