Concerts

Els compositors més programats del més d’agost

Dimarts 3 Setembre 2019

L’agost és un mes de parèntesi, de desconnexió, de tranquil·litat... i de música! Els tres compositors que han sonat més a la capital catalana aquest mes han sigut Vivaldi, amb els concerts de l’Orquestra de Guitarres de Barcelona i el de l’Orquestra Barroca de Barcelona, Beethoven, amb dos concerts de piano, i finalment Bizet, amb les representacions de “Carmen”, tot plegat al Palau de la Música Catalana.
 

1. Vivaldi

Il prete rosso és un dels compositors més coneguts de la música clàssica, no només perquè la seva producció musical va ser summament abundant, sinó perquè la influència del seu llegat encara és del tot evident a dia d’avui. Segurament pel fet de ser una aposta segura en un mes estrany com és l’agost, el Palau va programar-lo en diferents ocasions. Així, l’Orquestra de Guitarres de Barcelona va realitzar un cicle de concerts on va interpretar tant música espanyola (G. Sanz, I. Albéniz, E. Granados, L. Boccherini, etc.) com música clàssica (J. S. Bach, F. Häendel o, evidentment, A. Vivaldi entre d’altres).
 
D’altra banda, l’Orquestra Barroca de Barcelona hi va presentar un programa monogràfic dedicat al compositor, destacant les seves Quattro Stagioni. Aquest conjunt de quatre concerts per violí – segurament, l’obra més coneguda de Vivaldi – va ser publicat per primera vegada el 1725 com a part d’un conjunt de dotze concerts titulat Il cimento dell'armonia e dell'inventione Op.8. S’ha vessat molta tinta sobre les possibles referències d’aquesta música a la naturalesa, però el que és inqüestionable és que es tracta d’una obra que, més enllà de l’alegria primaveral o la cruesa de l’hivern que puguin transmetre les seves notes, ha acabat formant part de l’imaginari col·lectiu de la nostra societat.2. Beethoven

Ens apropem al 250è aniversari del naixement del músic sord més cèlebre de la història que, entre moltes altres coses, ens va deixar un ampli repertori pianístic. No és estrany, així doncs, trobar alguns dels seus concerts i sonates entre les propostes musicals destacades d’aquest mes. N’és un exemple el concert del pianista Juan Pérez del 12 d’agost, que unia tres obres molt diferents entre si: Musica ricercata de Ligeti, Quadres d’una exposició de Mussorgski i la Sonata per a piano núm. 23, coneguda com l’«Appasionata» del compositor que ens ocupa.
 
D’altra banda, el guanyador del Concurs Internacional de Música Maria Canals del 2018, Evgeny Konnov, va obrir el seu concert amb la Sonata núm. 13 que, com escrivia Aleix Palau al comentari del programa, Beethoven «presenta la intencionalitat d’allunyar-se de la tradició de Mozart i Haydn per crear una sonoritat diferent», que va ser el canvi que va suposar a l’Europa de finals del XVIII, principis del XIX.
 3. Bizet


George Bizet, compositor francès del segle XIX, un dels grans mestres de la música lírica francesa, no només va ser un nen prodigi o un músic exigent, sinó que ha aconseguit traspassar èpoques malgrat una producció relativament escassa i una mort prematura. D’entre les seves obres en destaquem Carmen, que hem pogut escoltar durant aquesta temporada al Palau de la Música Catalana en una versió escenificada a càrrec de l’Orquestra Terrassa 48, Ballet i Cor NovAria, sota direcció de Xavier Puig.
 
L’última òpera del compositor és ara una de les més representades i celebrades arreu però, com en tantes altres composicions musicals, va ser incompresa i molt criticada al seu moment. L’argument del llibret va suposar un escàndol públic però Txaikovski va pronosticar a una carta del 1880 a Nadezhda von Meck que al cap de deu anys seria l’òpera més popular de tot el planeta (vegeu el link). Així mateix, també Nietzche a El cas Wagner també va elogiar Carmen per ser un exercici de seducció irresistible, satànica, irònicament provocadora i comparant-la amb Eros (més informació aquí).

En qualsevol cas, Bizet també va compondre altres obres que segueixen tenint un espai prou important a les cartelleres dels nostres escenaris: el mes de maig passat també el destacàvem com a compositor del mes amb les representacions de l’òpera Les pêcheurs de perles al Gran Teatre del Liceu.

Fotos: Vivaldi, Beethoven, Bizet

Últimes Notícies