Agenda

Les sonates per a piano de Beethoven segons Paul Badura-Skoda i Jörg Demus

Diumenge 29 Setembre 2019

El pròxim 2020 és un any especial per tots els amants de la música clàssica: es celebra el 250è aniversari del naixement de Beethoven. Aquesta és una ocasió que de ben segur oferirà moltes propostes i novetats al voltant de la seva figura. Per obrir boca, el pròxim dijous 3 d’octubre a l’Acadèmica de Belles Arts de Sabadell es presentarà la monografia de Les sonates per a piano de Beethoven que fa mig segle van escriure els pianistes Paul Badura-Skoda i Jörg Demus.

Una bona forma de retre homenatge al mestre compositor és fer-ho també a dos grans pianistes de defunció recent: Badura-Skoda i Jörg Demus. En el 1970 van dedicar una gira mundial tot recorrent els principals auditoris i sales de concert internacionals per tal de, al seu torn, commmemorar el 200è aniversari del gran compositor. En aquella ocasió van escriure la monografia de Les sonates per a piano de Beethoven on va quedar palesa la seva experiència i visió d’aquestes. Una obra editada en castellà per Arpegio el passat febrer i que es presentarà la pròxima setmana.

L’interès d’aquesta és ampli. Ambdós autors són dos dels pianistes més destacats del segle XX, lligats en diferents aspectes. Junts van tocar en nombroses ocasions i conformaven conjuntament amb Friedrich Gulda l’anomenada Troika Vienesa. També tenien com a interés comú l’estudi del propi instrument a tots els nivells. Demus era col·leccionista i restaurador d’instruments antics i tenia un marcat interés en els primers pianoforte; Skoda en canvi era dels pocs intèrprets que ha gravat totes les sonates de Mozart, Beethoven i Schubert amb instruments antics i moderns. La monografia és doncs obra amb precedents dins les seves respectives experiències d’anàlisi i estudi musicològic: Al 1967 Demus havia publicat el seu “Aventura de la Interpretació” i Skoda al llarg de la seva vida conjuntament amb la seva dona Eva Badaura va crear una miscel·lània d’obres on tractava figures com Mozart o l’estudi de Bach. Per aquesta raó el contingut d’aquesta obra és d’un gran interès i transcendeix el de la sola partitura. 

En l’acte de presentació a més hi participaran diverses personalitats relacionades amb l’obra i la seva edició al castellà o que van tractar d’aprop els mateixos pianistes. Parlem de Jaime Tortella, el director de l’Editorial Arpegio i membre fundador de l'Associació Luigi Boccherini, Manuel Capdevila, traductor de l’obra i una figura clau durant dècades dins les Joventuts Musicals d'Espanya i Albert Ferrer Flamarich, musicòleg i responsable de la posada en marxa del projecte, a més d’autor del pròleg d’aquesta edició.

L’acte tindrà lloc a l’Acadèmia de les Belles Arts de Sabadell a les 19 h el pròxim dijous 3 d’octubre. D’accés gratuït, es podrà gaudir de la presentació de l’obra i com no podia ser d’una altra manera, d’un petit concert. La jove pianista Lucía Huallpa interpretarà la Sonata núm. 28 en La major Opus 101 de Beethoven per cloure l’esdeveniment i obrir així pas a les iniciatives que, a poc a poc, forniran sens dubte un interessant calendari musical per al pròxim any.

Últimes Notícies