Recomanacions

Sampler: homenatge a Martha Graham per Ramon Humet

Dissabte 5 Octubre 2019

L’Auditori presenta, diumenge 6 d’octubre en el marc de Sampler Sèries, juntament amb el Centro Nacional de Difusión Musical Homenaje a Martha Graham, un cicle de vuitanta minuts basat en el poema homònim del crític literari, assagista, traductor i professor Mario Lucarda (Barcelona, 1944). La música és de Ramon Humet, compositor i professor dels Conservatoris del Liceu i de Vila-seca; i la coreografia és de Virginie Mécène, directora de la “Graham 2”, la companyia de dansa pre-professional formada pels millors estudiants de la “Martha Graham School”.   

Martha Graham (Pittsburgh, 1894 – Nova York, 1991) fou una ballarina i coreògrafa amb una influència sobre la dansa comparable a la que va tenir Picasso en les arts plàstiques, Stravinsky en la música o Frank Lloyd Wright en l’arquitectura. Una de les seves innovacions va consistir en reflectir l’art modern i el context sociohistòric del seu temps en la dansa.
 
 D’aquesta manera, la crisi de Wall Street, la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial la van portar a mostrar la depressió i l’aïllament a l’escenari mitjançant l’escenografia i el vestuari, assentant les bases de la dansacontemporània. Va desenvolupar una tècnica segons la qual la respiració controla els moviments corporals. Basada en els principis de contracció i relaxació, la ballarina allibera les emocions mitjançant les contraccions de la pelvis i les abdominals. Va ser premiada amb la Medalla Presidencial de la Llibertat, el Premi Kennedy Center Honors i la Medalla Nacional de les Arts; i la revista TIME la va nombrar “La ballarina del segle” i una de les persones més importants del segle XX.  

Arrel del poema de Lucarda Homenaje a Martha Graham, Humet va sentir-se identificat amb els conceptes de contracció i relaxació –amb els que Graham havia reinventat la dansa– que el poeta havia desenvolupat en la seva poesia d’homenatge. La lectura va inspirar el compositor barcelonès una partitura que presenta dos peces de dos mons diferents que acabaran per fusionar-se: “Nou cançons per a soprano i piano d’estil clàssic i romàntic, extremadament refinat”, i els interludis, que estaran protagonitzats pel quartet de percussió madrileny Neopercusión i per Kaoru Kakizakai, mestre del shakuhachi, flauta japonesa de bambú. 

Virginie Mécène comenta que “buscava música que reinventés el llegat de Martha Graham i, en escoltar la música de Ramon Humet, vaig saber que la dansa ja tenia música”. El plantejament musical d’Humet i la dansa dirigida per Mécène tenen comú “la identificació amb la terra”. La música entesa com a resposta al moviment i el moviment entès com una resposta a la música és la premissa de la que parteix Homenaje a Martha Graham, una obra plantejada per buscar l’essencial del so i la forma, fent una abstracció de la música i la dansa recolzada en les extraordinàries artistes Peiju Chien-Pott, ballarina, i en Sarah Maria Sun, soprano.  

Fotos: Martha Graham
 

Últimes Notícies