Concerts

Reneixen les Espurnes Barroques: "Barroc a la Segarra"

Dissabte 12 Octubre 2019

Els propers 12 i 13 d’octubre té lloc a diferents poblacions de la Catalunya central l’anomenat “Barroc a la Segarra”. El festival Espurnes Barroques que ha celebrat aquest any la seva segona edició ha ampliat la programació per tal d’oferir un conjunt d’experiències barroques on la música serà una dels protagonistes.

“Barroc a la Segarra” és el títol d’aquest cap de setmana organitzat pel Festival Espurnes Barroques i enmarcat en les Jornades Europees del Patrimoni. Podrem gaudir de dos concerts i quatre activitats que tenen com a eix el Barroc i la seva supervivència en nou municipis que, encara que en comarques, províncies i bisbats diferents, comparteixen l’herència d’aquest ric moment històric. És un indret ben particular on encara es pot sentir l’empremta del seu art a nivell plàstic i arquitectònic i per això un grup divers d’institucions com Museu de Cervera, o l’Associació Amics de Vergós Guerrejat promouen activitats de restauració d’edificis o rutes guiades. Alguna cosa però no acabaria de cuatllar si la música tan característica d’aquest període manqués i per això ens fan dues propostes musicals per l’ocasió.

El dissabte 12 hem d’aturar-nos a Cervera on després d’assistir a la inauguració d’una exposició sobre Artesans del Barroc i una ruta per la localitat, a les 18.30h hi haurà el Concert “Trou de ver”, és a dir “forat de cuc”. Com es menja això? Doncs es refereix a un viatge entre el el segle XVII i el segle XXI on els músics Pere Jou (veu i dansa), Aurora Bauzà (electrònica) i Ferran Pisà (tiorba) mesclaran les sonoritats electròniques i les aportacions del públic amb la música del barroc. El concert, que és estrena mundial, es menja també al final, perquè acabarà amb un tastet que de segur ens deixarà un bon regust d’aquesta històrica jornada.

El diumenge 13 pel matí també s’oferiran activitats manuals vinculades amb el manteniment del patrimoni, com el camp de treball al castell de Vergós Guerrejat. Després d’un dinar barroc a les 17h trobem la segona cita musical: el Concert Under Construction a l’església de Vergós Garrejat . Tot està lligat en aquesta programació: el quartet de flautes de bec Windu ha anomenat així el projecte perquè l’espectacle combina música del segle XVIII amb música de nova creació amb 70 flautes diferents i vestits amb granotes de treball i cascs d’obra. Prometen mostrar una nova forma de crear un concert en el seu sentit més ampli. Sigui com sigui podrem gaudir de Johann Sebastian Bach, (“Contrapunctus I”, de l’Art de la Fuga, “Allegro” del Concert de Brandenburg n. 3 i “Gute Nacht” de la cantata Jesu, meine Freunde, BWV 227); Tarquinio Merula (La Lusignuola) o Thomas Simpson (Bonny sweet Robin) entre d’altres.

Aquest cap de setmana doncs tenim una oportunitat de descobrir el barroc que tenim al costat de casa. Podem fer un turisme una mica diferent al que potser estem acostumats i gaudir d’una proposta musical a la que segurament no hi estem tan acostumats. De totes maneres, degut al petit aforament dels espais la organització recomana agafar entrades per anticipat així que si voleu sentir aquestes espurnes barroques que estan a punt de revifar, con moto!

Foto: Windu Quartet

Últimes Notícies