opera

El contratenor Víctor Jiménez Díaz debuta a Viena

Divendres 8 Novembre 2019

El contratenor català Víctor Jiménez Díaz interpretarà el rol principal en l’òpera 'Giustino', de Händel, que s’estrena el proper 4 de desembre a la Wiener Kammeroper amb la direcció de Markellos Chryssicos i James Darrah.

Jiménez ha estat un dels grans convidats a la Kammeroper de Viena per a l’estrena de la nova producció de l’òpera seria del compositor barroc Georg Friderich Haendel, juntament amb Markellos Chryssicos (direcció musical) i el nord-americà James Darrah (escena i coreografia). Jiménez interpretarà al protagonista de l’òpera, Giustino, originalment escrit per a l’alto castrato Domenico Annibali, fet que demostra la complexitat del paper. El repartiment és completat pels cantants de la Young Ensemble del Theater an der Wien, entre els quals destaquen Jenna Siladie com Arianna i Johannes Bamberger com a Vitaliano, i per l’orquestra del Bach Consort de Viena.

Giustino és una de les obres que Haendel composà durant la seva estada a Anglaterra, on es concentrà principalment en la forma de l’oratori anglès. Si més no, Giustino és una de les òperes més notables del compositor, dividida en tres actes i resultat de l’adaptació en italià del libretto de Niccolo Beregan i Piandro Pariati. Recull la història de Giustino, d’origen humil, i com aquest esdevé el gran heroi de Constantinoble, presentat en el marc d’una tragèdia clàssica. S’estrenà el 16 de febrer del 1737 al Covent Garden Theater de Londres.
 
El debut de Jiménez és rellevant, no només per la importància de l’òpera o perquè actua per primera vegada a Viena, considerada la capital de la música clàssica, sinó també pel fet de fer-ho al Theater an der Wien, a càrrec de la Kammeroper de Viena des del 2012. Ambdues institucions són importants en una ciutat artísticament vital. El Theater an der Wien, fundat el 1801 amb el nom de Theater auf der Wien (localitzat més enllà dels límits de la ciutat), és el teatre d'òpera més antic de Viena, reconegut per acollir l’estrena d’obres d’una importància cabdal en la història de la música, d’entre les quals s’han de destacar la Flauta Màgica de Mozart el 1792 (quan estava regentat pel llibretista de l'òpera i amic íntim del compositor, Emmanuel Schickaneder), tres de les simfonies de Beethoven (l’Heroica, la Cinquena i la Sisena), així com obres de compositors com ara Salieri o Johann Strauss II. Pocs anys després passà a nomenar-se Theater an der Wien, ja que estava a tocar del centre. Per la seva part, la Kammeroper (òpera de càmera de Viena) es centra en el repertori operístic barroc i d’òpera buffa, passant per la música de cambra fins a produccions de teatre musical contemporani, oferint així una gran varietat al públic, d’entre les quals Giustino és una de les propostes més aclamades.

 
Ambdues institucions juguen un paper de pes dins el panorama musical i cultural de la ciutat austríaca, que esculpeix la seva identitat a partir d’aquest, erigint-se així com a la capital de la música. Aquest paper no li és discutit en l’àmbit internacional per altres ciutats, de manera que debutar en un dels seus teatres més emblemàtics requereix una important reputació com a músic.
 
És el cas de Víctor Jiménez Díaz, un dels contratenors del moment que ja compta, de fet, amb una consolidada projecció internacional. Una volta completats els seus estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, Jiménez participà amb èxit en diferents concursos i festivals, debutant al Flaneries Musicales de Reims com a artista internacional de la mà de Jean-Claude Malgoire. A partir d’aquí, la seva carrera ha anat en ascens, actuant en importants sales com ara el Théâtre des Champps-Elysées de París i col·laborant amb artistes com ara George Petrou o Diego Fasolis. Debutar a Viena com a personatge principal en l'òpera Giustino accentuarà encara més la perspectiva internacional del contratenor català, a més del prestigi que això implica.


Fotos: Víctor Jiménez. Fotos de Miguel Anxo

Últimes Notícies