Cambra

Miquel Ramos i Lassus Quartett a La Pedrera

Dissabte 9 Novembre 2019

El proper 17 de novembre, en el marc de les Residències Musicals de La Pedrera, podrem sentir un dels músics residents d’enguany. El clarinetista Miquel Ramos interpretarà, juntament amb Lassus Quartett, dues de les obres més celebrades i conegudes per a quintet de corda i clarinet.

Wolfgang Amadeus Mozart va compondre el seu Quintet en La major per a clarinet i corda KV581 en un dels moments més difícils de la seva carrera, els anys 1789 i 1790, època en què també començava a compondre Così fan tutte KV 588. El quintet de Mozart, una de les primeres propostes per a aquesta formació de cambra, va ser estrenada per Anton Paul Stadler, un dels amics més propers de Mozart durant anys i un dels clarinetistes més prestigiosos de la seva època amb qui el compositor va establir una relació d’amistat.

L’obra es divideix en quatre moviments: un Allegro, que situa a l’espectador en l’ambient sota el qual s’assentarà tota la peça. Consta d’una primera meitat amb unes línies melòdiques cuidades a totes les veus i una segona meitat amb un passatge ràpid que va passant per les cordes i que està basada en el material de la segona secció de l’exposició. El segueix un Larghetto, un moviment en forma de sonata i un compàs de sis temps a la part central de la secció, de manera que oposa una primera part més aviat pausada amb una melodia per part del clarinet que sobre-surt de les cordes i una segona part amb temes més aviat protagonitzats pel primer violí.

A continuació ens trobem amb un Menuetto poc habitual: consisteix en dos trios, un primer per a cordes soles amb un tema d’un caràcter fort i un segon sol·lístic amb un clarinet que, de nou, passa per sobre les cordes. Finalment, Mozart clausura la peça amb un Allegretto con Variazioni, 5 variacions per ser més concrets que ens permeten descobrir diferents registres de tots els instruments que formen la cambra. Aquesta obra inaugura el repertori per a quartet de cordes i clarinet; aquest és un camí que continuaran altres compositors com Brahms amb una obra com la que detallem a continuació.

A la segona part podrem escoltar el Quintet en Si menor per a clarinet i corda op.115 de Johannes Brahms, una obra escrita en un moment en què l’autor va estar a punt d’abandonar la composició. L’any 1890, a l’edat de 57 anys, Brahms va enviar una modificació de l’últim moviment del seu Quintet per a cordes n.2 en Sol Major Op. 111 al seu editor amb un escrit que sentenciava aquelles partitures com a «notes de comiat». Durant una visita a la petita ciutat de Meiningen, però, va sentir al clarinetista Mühlfeld interpretant el Quintet en La major per a clarinet i corda KV581, i el concert de Weber No. 1 en Fa menor, Op. 73, J. 114. Gràcies a la gran destresa i expressivitat de Mühlfeld, Brahms va voler compondre i dedicar una nova obra a aquest instrument de vent per poder-ne destacar la bellesa dels sons i la gamma de colors que podia oferir. Es tracta d’una obra, finalment, que evoca a la melancolia i la nostàlgia, com si l’obra estigués feta per ser interpretada en una tardor com la que ens trobem immersos.

A nivell d’estructura formal, aquest quintet de Brahms és una barreja d’una construcció estructural clàssica amb un constant desenvolupament motívic i una gran riquesa harmònica. De la mateixa manera que el quintet de Mozart, es divideix en quatre moviments: un Allegro en forma de sonata on sentim clarament les línies melòdiques del clarinet amb un acompanyament de les cordes, un Adagio en forma de lied ternari on hi trobem uns arabescos que posen de manifest la fascinació del compositor per la música hongaresa, un Andantino que actua com a intermezzo entre el moviment previ i el posterior i un Con moto que, de la mateixa manera que el músic austríac es basa en un tema i les seves variacions interpretades per la viola, el cello i el clarinet.

La composició d’ambdues obres va estar molt vinculada als clarinetistes que les van estrenar, fet que remarca la importància que cobra aquí l’instrument solista. És, per tant, una bona oportunitat per deixar-se sorprendre per Miquel Ramos, un jove intèrpret que consta d’una biografia i recorregut internacional que són, sens dubte, una molt bona carta de presentació.

Foto: Miquel Ramos, Laussus Quartett

Últimes Notícies