Simfònica

El futur orgue de la Catedral de Praga, made in Barcelona

Dissabte 16 Novembre 2019

Aquest cap de setmana tindrem l’oportunitat d’escoltar, en viu i en directe sense moure’ns de Barcelona, el futur orgue de la Catedral de Sant Guiu de Praga, de la mà d’una desena d’organistes que posaran a prova el futur orgue fabricat en el taller de Gerhard Grenzing. D'aquesta manera, dissabte i diumenge hi haurà concerts gratuïts a partir de les 18:00h al Taller Grenzing (Carrer d'Edison, 7-9, El Papiol - Barcelona).

Els barcelonins i barcelonines podran gaudir aquest cap de setmana d’una oportunitat probablement irrepetible: escoltar el futur orgue de la Catedral de Sant Guiu de Praga sense moure’s de la seva ciutat. El taller d’orgueneria de Gerhard Grenzing organitza aquest dissabte i diumenge dues jornades de portes obertes amb concerts d’onze organistes vinguts expressament de diferents punts de la Península i de França per posar a prova el nou orgue, que serà desmuntat per ser desplaçat al seu emplaçament definitiu. Aquest esdeveniment culmina la darrera fase de la fabricació d’un dels orgues més grans que es troben en construcció a tota Europa en aquest moment, i que ha comptat amb la supervisió d’una delegació de més de cent persones encapçalades pel cardenal arquebisbe de Praga, Dominik Duka, que s’han desplaçat a Barcelona per a l’estrena.

El taller Gerhard Grenzing, situat a El Papiol (Barcelona), rep l'encàrrec a partir d'un concurs internacional, i compta amb el suport financer d'aportacions públiques, apadrinament de tubs i una llarga llista d'espònsors encapçalada per empreses com ara l'automobilística Skoda i la companyia Lasvit. Ambdues empreses han contribuït en el disseny de la façana de l'instrument, que comptarà amb la presència del cristall com a material principal.

El taller de Gerhard Grenzing ha assumit un procés complex no només per la dificultat que implica la construcció d'aquest tipus d'instrument i la projecció de la seva sonoritat, sinó que també per la combinació d'innovació, artesania i l'estil gòtic de la Catedral de Sant Guiu que es reflecteixen en aquest orgue. El cristall comparteix protagonisme amb els tubs, que donaran la sensació d'estar suspesos en l'aire, una idea que neix amb la intenció d'expressar una de les artesanies més presents a Bohèmia. Al mateix temps, aquest disseny tan innovador es contemplarà dintre del marc de la mostra més gran d'art gòtic de la capital de la República Txeca.

Si més no, la combinació de diferents estils en la façana de l’instrument no és més important que l’estètica sonora. El creador de l’instrument, Gerhard Grenzing, explica “la catedral gòtica de Praga és de gran bellesa i alhora de dimensions enormes”, el que implica que “un dels grans reptes serà aconseguir omplir-la sonorament, però no amb força sonora sinó amb energia i poesia”. D’aquesta manera, l’orgue tindrà una varietat de registres de sonoritat de “corda”, inspirats en els orgues romàntics txecs i alemanys per donar coherència amb el lloc on estarà emplaçat. A més, disposarà de jocs de “Viola de Gamba” i “Tuba” en alta pressió i s’inclouran també alguns tubs de 32 peus a la façana per primer cop en la història del taller Grenzing. La combinació d’innovació, tecnologia i artesania és el producte final d’un minuciós procés de fabricació i de proves acústiques amb tubs reals que s’han realitzat per tècnics i artesans de l’equip de Grenzing a la catedral, en diferents ocasions i en diferents espais de l’edifici. D’aquesta manera, el resultat és un orgue espectacular, emocionant i innovador, de 5.700 tubs, 106 registres i que en total mesura 13 metres d’alçada per 13 d’amplada.

El taller Gerhard Grenzing s'establí a Espanya l'any 1968 i ha anat adquirint cada vegada més prestigi en l'àmbit internacional, inaugurant i restaurant obres en diferents països. Actualment compta amb 18 professionals, incloent-hi tècnics i artesans que treballen seguint el model del fundador del taller, Gerhard Grenzing, nascut a Alemanya el 1942 i guardonat pel Ministeri de Cultura amb la medalla d'or al mèrit artístic, entre altres, després d'una llarga i meritòria trajectòria com a orguener. El seu últim orgue inaugurat a Espanya és el de la basílica de la Mercè de Barcelona, tot i que els orgues del Palau Reial, l'Auditori Nacional, el Reina Sofia o el de la catedral de l'Almudena han passat per les seves mans. Actualment, les creacions del taller Grenzing es troben per tot el planeta: des de Colòmbia, passant per Rússia fins al Japó, des de la restauració d'orgues antics com ara els de Mèxic (dos dels grans orgues ibèrics més grans del món) fins a la Maison de Radio France, emplaçament d'un orgue que combina tota la tecnologia del segle XXI.

​D'aquesta manera, tenim l'oportunitat de participar en l'estrena d'un esdeveniment en certa manera inusual, que comptarà amb el prestigi tant de la qualitat del nou orgue com del taller de Gerhard Grenzing, però també per la desena d'organistes que s'encarregaran de comprovar-ne l'òptim funcionament de l'instrument. Així, els concerts d'aquest cap de setmana comptaran amb les interpretacions de Carlos Arturo Guerra, David Maceira, Raoul Meglas, Daniel Morales, Rafel Riera, Nadal Roig, Pierre Vidal i Lucie Záková, sota la coordinació de Miquel Bennàssar, consultor tècnic en projectes de restauració i nova construcció a Mallorca. Aquesta estrena, per tant, serà una clara mostra del paper importantíssim que ha desenvolupat un instrument com l'orgue dins la història de la música, a més del prestigi tant de músics com del taller que hi intervindran; una oportunitat única per gaudir d'un orgue molt especial i innovador, que combina la sonoritat i l'estil de la catedral que l'acollirà.

Últimes Notícies