Recomanacions

Els 5 imprescindibles per aquest Nadal a Barcelona

Dilluns 2 Desembre 2019

Des de 'Barcelona Clàssica' també volem fer Nadal recomanant els 5 concerts més imprescindibles per gaudir d’aquestes festes a la ciutat. Per fer-ho, comptem amb un repertori molt complet i variat encapçalat per les principals sales de concerts i institucions, amb obres des del clàssic Strauss fins al Bradway de Bernstein.

Una volta començat el desembre, l’esperit nadalenc no només omple els carrers de Barcelona sinó que també les principals sales de concerts de la ciutat. Un ambient que, tot plegat, es suma al que per a molts és un dels mesos més bonics de l’any. Són moltes les agrupacions que s’han volgut sumar a la celebració de les festes, cada una amb una proposta diferent. És per això que us volem recomanar cinc concerts clau per viure aquest Nadal des de totes les seves perspectives, des de tots els estils i per a totes les edats.

Nadal és temps del Messies de Händel o dels valsos de la família Strauss, però Bach també hi té (i hi hauria de tenir encara més) una presència destacada. És per això que, en primer lloc, volem destacar l'Oratori de Nadal de Johann Sebastian Bach al Palau de la Música. Jordi Savall repeteix al capdavant de la programació d'aquest Nadal per oferir obres emblemàtiques d'aquest tipus de repertori després de les últimes Simfonies de Mozart o la Passió de Sant Mateu del mateix Bach. El viola gambista català dirigirà la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations en dos dies consecutius el cicle de sis cantates destinades a commemorar les diferents festivitats entre Nadal i Reis. La sala s'omplirà d'una música joiosa, introspectiva i espiritual que tant caracteritza aquesta època de l'any, però que sobretot representa l'exuberància i l'essència inigualable del compositor.

En segon lloc, i fent un gran salt en el temps, ens desplacem cap a la programació de L'Auditori per destacar una altra forma de donar la benvinguda al Nadal. L'OBC es vesteix de gala per interpretar la màgia musical de Broadway amb les millors melodies i emocions del teatre musical més exitós de tots els temps. Per a l'ocasió, Alfonso Casado ens farà vibrar amb títols indispensables de compositors com ara Rodgers i Hammerstein, Lloyd Webber i Bernstein, amb la participació del Cor de Cambra de Granollers i el Cor Jove Amics de la Unió que donaran veu a aquest popular gènere musical. Els cantants Paulo Szot i Laura Osnes completaran la part vocal, que a més comptarà amb la participació de Mariano Detry com a director d'escena en una aposta que combina llum i música, a més de sensacions a flor de pell.

Seguint amb grans noms del panorama musical barceloní, no podia faltar la proposta que ens ofereix el Gran Teatre del Liceu. Albert Guinovart torna a apropar-se a l'esperit nadalenc amb el cèlebre Conte de Nadal de Charles Dickens. El Cor Infantil Amics de la Unió i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu ens oferiran aquesta meravellosa història que aconsegueix endolcir els cors més endurits com el de l'usurer Scrooge en una música dolça i festiva que comptarà amb les il·lustracions de sorra de Borja González (Cia.Ytuquepintas). Una proposta immillorable per viure l'esperit nadalenc més innocent per tota la família.

Un absolut indispensable que incloem dins aquesta llista és el Gran Concert de Cap d’Any a càrrec de la Strauss Festival Orchestra, i Strauss Festival Ballet Ensemble al Palau de la Música. Aquest clàssic s’inspira en la tradicional cita musical que cada any es celebra a Viena i que inclou els valsos més famosos de la família Strauss. El concert és, en definitiva, un dels esdeveniments més esperats de la temporada no només per l’extraordinari clima festiu que l’envolta, sinó també per l’enorme participació del públic, que cada any omple les sales en una cita que marca el punt culminant d’aquestes festes.

Finalment, volem deixar lloc al concert de nadal que ens proposa l’Orquestra de Cambra de Catalunya, amb obres de Pergolesi, Mozart i Carlota Baldris. Se’ns proposa una altra forma de gaudir d’aquestes festes a partir d’un repertori més íntim dirigit per Joan Pàmies i amb les veus d’Irene Mas (soprano) i Assumpta Cumí (mezzosoprano). El concert es podrà gaudir primer al Centre Cívic Urgell i després al Centre Cívic Pere Pruna.

D’aquesta manera, tenim un ampli ventall de concerts, repertoris i artistes per gaudir de la il·lusió del Nadal amb molta música. Tots i cada un d’ells ens ofereixen una visió diferent d’aquestes festes, un regal perfecte o una experiència per gaudir, perquè és precisament la música la millor forma de compartir i transmetre els valors i emocions que el Nadal desperta en nosaltres.

Foto1. Jordi Savall
Foto2. Albert Guinovart

Últimes Notícies