Recomanacions

Aquest Nadal, regala Liceu!

Dimecres 11 Desembre 2019

Un dels grans motius de neguit durant el mes de desembre -en cas que no haguem aprofitat bé el ‘Black Friday’ i el ‘Cyber Monday’- és que ens hem de posar les piles per farcir tota la família de regals. Tecnologia, llibres, art, joguines, telefonia mòbil, bufandes, guants, un bon vi de la Terra Alta... però, i si volem fer un regal encara més especial? El Liceu ens dona la solució.

Aquest Nadal ningú s’ha de quedar sense regals i, encara menys, tots aquests melòmans que encara no han descobert que ho són. Aquells qui senten respecte pel centenari edifici de La Rambla i encara pensen que és per les elits. Els qui es posen nostàlgics amb l’”Intermezzo” de Cavalleria Rusticana o el “Casta Diva” de Norma, però que potser no saben a quins autors pertanyen aquestes obres. Els que fan el seu Do de pit a la dutxa abans d’enfrontar-se a una dura jornada de treball, o els qui s’emocionen amb les músiques d’arxiconegudes òperes als anuncis de perfums a la televisió. És clar que, si ets un heavy user, també pots aprofitar i encomanar la teva passió als teus familiars o, simplement, fer-te un autoregal extra per completar el teu abonament de quart pis amb una persona especial.
 
El Gran Teatre del Liceu ens ofereix la seva Caixa Regal Òpera amb un codi bescanviable per dues persones de l’òpera escollida en localitats de les zones 2 i 3 del Teatre, a banda d’un tiquet per obtenir dues copes de cava durant l’entreacte a les cafeteries del Liceu, gentilesa de Gramona. No es pot dir que no tinguem pas opcions per escollir, entre 54 funcions de sis òperes. Les descobrim?
 
Aida, un “must” per als clàssics i els nostàlgics. La història ocorre a l’antic Egipte i tracta d’un trio amorós entre Aida, una princesa esclava, Amneris, la filla del rei, i Radamès, un guerrer que ha de resoldre l’embolic sentimental. Les rivalitats entre etíops i egipcis estaran emmarcades per la tradicional posada en escena de Josep Mestres Cabanes, i unes veus tan destacades com Margaine, Meade i Rowley faran les delícies dels que es van esparverar amb l’escenografia futurista de Franc Aleu a Turandot. Entre el 13 de gener i el 2 de febrer de 2020.
 
La clemenza di Tito, per als que es prenen la vida seriosament. Originalment, aquest encàrrec que li van fer a Mozart havia de ser per a Salieri, però aquest es trobava massa ocupat. El cas és que el geni més poderós de la música ens ha deixat una història que mostra la imatge d'un governant recte però clement amb el seu poble fins i tot davant d'un intent d'assassinat contra la seva persona, preparat per Vitèl·lia, i dut a terme per Sext, el seu amic. Res com acostar-se al Nadal per oferir compassió. Entre el 19 i el 27 de febrer i del 17 al 29 d’abril de 2020.
 
Lohengrin, per als somiadors. La història del “cavaller del cigne”, que rebem de Wolfram von Eschenhach i la novel.la artúrica a través de Wagner parla del fill de Parsifal. Elsa de Bravant, acusada insidiosament per Frederic de Talramud d’assassinar el seu germà, es veu miraculosament salvada d’un tràgic destí per un cavaller misteriós que prové de les regions màgiques del Graal amb un cigne blanc. Tots dos es casen, però ella no li pot preguntar per la seva identitat. Aquesta no es pot resistir a la curiositat i, quan fa la pregunta, Lohengrin ha de desaparèixer. Del 19 al 31 de març i del 3 al 5 d’abril de 2020.
 
Alcione, per als selectes. Marin Marais va musicar la història de Ceix i Alcione de les Metamorfosis d’Ovidi posant èmfasi en la famosa escena de la tempesta, amb un refinament orquestral i líric meravellós. El començament és ben evocador, amb una pugna musical entre Pan i Apol.lo, que vol que la pau regni en el món. Encara una raresa que el Liceu rescata amb Jordi Savall per recordar la banda sonora de Tous les matins du monde. Del 16 al 23 de maig de 2020.
 
Carmen, per als atrevits i fogosos. Calixto Bieito torna al Liceu per presentar una reinterpretació del clàssic de Prosper Mérimée que converteix la gitana Carmen en l’autèntica femme fatal decimonònica que va crear Bizet, però també en la víctima del masclisme. De l’Andalusia més conservadora a l’Àfrica multicultural, Don José, Micaela i Escamillo viuran una història de violència i injustícia que Carmen sofrirà fins a les darreres conseqüències. Del 9 al 22 de juny de 2020.
 
Il barbiere di Siviglia, l’òpera pels més divertits de la família. La història de l’art està plena de trampes que escapen a la lògica cronològica, com és el cas de les adaptacions que van fer Mozart, primer, i Rossini, després, de la comèdia de Beaumarchais sobre Figaro, el barber de Sevilla. La història original explica que Rosina i el comte d’Almaviva es casen primer, i després ho fan Susanna i Figaro, els servents. Però la història de Mozart va arribar primer, no en menors dosis d’humor que la de Rossini, que va dissenyar melodies enginyoses i escenes divertidíssimes. Del 21 de juliol al 2 d’agost de 2020.
 

Més, sobre...: recomanacions , regala liceu
Últimes Notícies