Òpera

Arrenca la 57ena edició del Tenor Viñas

18-01-2020

Arrenca la 57ena edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas carregada de diverses novetats, un elevat nombre de participants i, sobretot, de molta música!
 

«Espai que genera noves oportunitats per joves que venen de tot arreu», «l’estudi de proves del futur de nous cantants»… així descriu el concurs Victor García Gomar, director artístic del Gran Teatre del Liceu i, aquest any, president del jurat del concurs. El Tenor Viñas, que al llarg de la seva història ha estat testimoni de més de 10.000 audicions de joves cantants amb una prometedora carrera, reprèn la seva activitat tot signant la seva total identificació amb el Liceu i destacant com la col·laboració i complicitat amb altres grans sales del món (Teatro alla Scala de Milà, Metropolitan Opera House de Nova York, Bolshoi Theatre of Russia, entre altres) fan que el prestigi de l’esdeveniment sigui exponencial. 
 
El concurs va ser fundat l’any 1963 pel metge i humanista Jacint Vilardell, gendre del tenor wagnerià, i ha esdevingut amb el pas del temps una de les competicions amb més renom en el món de l’òpera, l’oratori i el lied, categories del mateix certamen. N’és un cas paradigmàtic el del tenor mexicà Javier Camarena, guanyador de la 42ena edició del Concurs (l’únic al qual va presentar-se), que el dissabte 18 de gener cantà a la sala principal del Liceu amb totes les entrades esgotades. 
 
Enguany ha estat Miquel Lerín, resident de la Fundació privada Francesc Viñas, l’encarregat de comunicar les novetats que presenta el concurs, que impliquen principalment un increment tant en el nivell de participació com en la dotació en premis. Respecte a la participació de l’anterior edició (529 cantants), aquest any han estat 546 cantants els inscrits en la competició, amb un 94% d’aquests provinents de fora del país. D’entre aquests participants, 224 són sopranos, 115 tenors, 61 mezzosopranos, 82 barítons, 29 baixos, 26 baix-barítons i 9 contratenors: Corea del Sud és el país que presenta més candidatures als premis (un total de 202); Espanya presenta un total de 32 músics, 8 dels quals són artistes catalans. Pel que fa als premis, enguany s’incrementa la dotació dels premis del concurs en 6.000€. A més a més, el Premi Oratori-lied que ofereix la Fundació bancària “La Caixa” s’incrementa de 5.000€ a 10.000€, i el Premi Mercedes Viñas ofert per la Sra. Teresa Vilardell ha augmentat de 5.000€ a 6.000€. Finalment, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro atorga un nou premi extraordinari a manera de contracte per participar al Festival Concerts d’Aro. 
 
«El concurs representa un trampolí pels joves cantants que, de la nit al dia, acaben essent catapultats a un firmament». Per aquesta raó, el Tenor Viñas cerca concretrarse com un concurs que posa èmfasi en l’educació i l’assessorament vocal: el Premi Mercedes Viñas, que fins ara s’atorgava com una bossa d’estudis, ara inclou un seguiment amb la mezzosoprano Dolora Zajick. Juntament amb les quinze borses d’estudis que s’atorguen com a premis, el concurs es reafirma en el seu interès en potenciar l’estudi dels cantants, alguns dels quals encara són massa joves i no poden debutar (si més no, per evitar els efectes de la cultura de l’èxit inmediat tan present en els nostres temps, que fabrica artistas amb carreres professionals de no més de cinc o set anys). 
 
El pregó d’enguany va a càrrec de Josep Maria Pou, actor i director teatral. Amant confès de l’obra de Puccini i Verdi, el pregoner de la 57ena edició farà aquesta tarda un discurs breu però simbòlic i en el qual recalcarà allò que uneix actors i cantants: l’acció de crear un personatge dalt de l’escenari i tot el que comporta: preparació, tenacitat, problemes… però, sobretot, vocació. Seguidament, es podrà escoltar al Saló del Cent de l’Ajuntament de Barcelona el recital de la soprano Angela Meade amb la pianista Véronique Werklé. 
 
Ara, doncs, només ens queda desitjar a tots els participants molta sort perquè ens puguin oferir un concurs ple de grans veus i bona música!

Foto: Cartell de la 57ena edició del Tenor Viñas


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Loles Raventós García-Amorena
Loles Raventós García-Amorena
Redactora
@LolesRaventos