Recomanacions

Què ens espera aquesta setmana a la Barcelona Clàssica? (3 de febrer a 9 de febrer): Llums d'Antiga

02-02-2020

Aquesta setmana serem testimonis d’una Barcelona Clàssica que no només continuarà amb la omnipresència de Beethoven en commemoració del 250è aniversari del seu naixement en les programacions de les diferents sales de concerts, sinó que, a més a més, homenatjarà a compositors que no solen gaudir del protagonisme que s’atorga a altres noms del món de la música.
 
La llibertat pren protagonisme amb el retorn del festival Llums d’Antiga que organitza, per segon any consecutiu, L’Auditori. Amb la figura de Beethoven com a punt de partida, enguany el programa girarà entorn el caos i l’ordre i reflexionarà sobre la idea de llibertat (tant personal com artística) en el món de la música. La segona edició del festival ens proposa, doncs, tornar a endinsar-nos en una experiència extra-musical allunyats de la sala de concerts que ens conduirà en les properes dues setmanes en un viatge a través del temps. Aquesta setmana, podrem escoltar la música de la Florència del Quattrocento i les melodies que omplien el palau de Versalles durant el Grand Siècle en La foguera de les vanitats (dimarts 4 de febrer a L’Auditori), Graindelavoix (dijous 6 de febrer a la Basílica de Santa Maria del Pi) i El gran teatro del mundo (diumenge 9 de febrer a la Capella de Santa Àgata). 
 
Un altre esdeveniment que volem destacar des de Barcelona Clàssica és la presència de Sir John Eliot Gardiner al capdavant de l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique i la seva integral de Beethoven que, a més a més de a Barcelona, només podrà escoltar-se en 4 ciutats més d’arreu del món. Beethoven trepitja fort de la mà del director anglès que, acompanyat de l’orquestra especialitzada en repertori del segle XIX que ell mateix va fundar, oferirà una interessant lectura personal en la qual l’historicisme de l’obra juga un paper important. La primera cita imprescindible amb aquesta integral única que el Palau de la Música té el privilegi d’acollir és el proper diumenge 9 de febrer: podrem gaudir, a més a més de la Simfonia núm. 1, de les obertures de Prometeu i Leonore i d’àries d’ambdues obres. 
 
El dimarts 4 de febrer al Petit Palau, el tenor David Alegret i el pianista Albert Guinovart ens oferiran un recital que, en commemoració del 125è aniversari del naixement d’Eduard Toldrà, recuperarà un recull de cançons d’aquest i d’altres compositors catalans. El dijous 6 de febrer, també al Petit Palau, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra amb en Dani Espasa com a solista i director interpretaran un programa que girarà entorn el clavicèmbal i en el qual, a més a més, podrem sentir de nou l’obra d’un compositor català. Es tracta de Robert Gerhard, que enguany se celebra, a més a més, el 50è aniversari de la seva mort; abans, però, sentirem l’obertura de L’Olimpiade de Vivaldi. El concert finalitzarà amb el Concert per a clavicèmbal en La major de J. S. Bach i el Concert per a clavicèmbal i corda de Górecki. Finalment, Forma Antiqva, amb la col·laboració de María Espada (soprano) i Carlos Mena (contratenor) i dirigits per Aarón Zapico ens proposaran el divendres 7 de febrer una obra cabdal del barroc italià, l’Stabat Mater de Pergolesi, juntament amb el Concerto grosso núm. 5 de Scarlatti i d’Avinson i el Salve Regina de Porpora. 
 
Pel que fa a L’Auditori, el conjunt rús David Oistrakh String Quartet presenta el dimecres 5 de febrer en el cicle de música de cambra de L’Auditori un programa homenatjant els compositors del seu país: interpretaran el Quartet de corda núm. 1 de Txaikovski, el Quartet de corda núm. 8 de Xostakóvitx i el Quartet de corda núm. 2 de Borodín, i finalitzaran la vetllada amb un toc més popular que atorgaran les Danses folklòriques romaneses de Bartók. L’Auditori tancarà la setmana amb el «mestre dels mestres». La febre “Beethoven250” omplirà la resta de la setmana, donat que el dijous 6, el divendres 7 i el dissabte 8 de febrer tindrem l’oportunitat d’escoltar el Triple concert per a violí, violoncel, piano i orquestra amb el trio solista format per Guy Braunstein (violí), Alisa Weilerstein (violoncel) i Inon Barnatan (piano) juntament amb la Simfonia núm. 4 en Si bemoll. El concert, que comptarà amb Kazushi Ono al capdavant de l’OBC, s’obrirà amb l’estrena nacional L’angelo necessario del compositor Mauricio Sotelo amb Joan Enric Lluna com a clarinet solista. 
 
Finalment, el proper dilluns 3 de febrer a la Casa Elizalde, els violoncel·listes Clàudia Romaní i Amat Santacanarecuperaran repertori dels violoncels oblidats del segle XVIII, com el títol ens convida a intuir. 
 

Concerts destacats de la setmana (del 3 de febrer al 9 de febrer)

Els violoncels oblidats del segle XVIII

Dilluns 3 de febrer. Casa Elizalde. 20.00h. Entrada: Gratuït
 

Clàudia Romaní i Amat Santacana són dos violoncelistes. El registre del primer violoncel és extremadament agut i el segon és un violoncel tenor. 
Més informació

David Alegret & Albert Guinovart

Dimarts 4 de febrer. Petit Palau. 20.00h. Entrada: 15€
 

El tenor David Alegret acompanyat al piano per Albert Guinovart, ens ofereixen en la commemoració del 125è aniversari del naixement d’Eduard Toldrà un recull de les seves cançons.  Més informació.

 

David Oistrakh String Quartet

Dimecres 5 de febrer. Sala 2 Oriol Martorell. L’Auditori. Entrada: 25€
 

David Oistrakh String Quartet són els representants de l’escola russa de quartets a la Temporada de Cambra de L’Auditori. Format per quatre dels músics russos més destacats del moment, tots ells solistes que s’han unit per la passió que professen per l’art del quartet. Més informació
 

Les valls del Comapedrosa

Dijous 6 de febrer. Petit Palau. 20.00h. Entrada: 12€
 

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra amb Dani Espasa al clavecí i també dirigint, ens transporten als paisatges sonors del clavecí de Bach i Gerhard. També interpretaran peces de Vivaldi i Górecki. Més informació
 

Forma Antiqva

Divendres 7 de febrer. Palau de la Música. 20.30h. Entrada 22€ fins a 76€.
 
Forma Antiqva, el grup de referència en la interpretació de música amb instruments originals d’aquesta temporada ens proposen l’Stabat Mater de Pergolesi, obra cabdal del barroc italià. Més informació
 
 

Festival Beethoven 250 III

Dissabte 8 de febrer. Sala 1 Pau Casals. L’Auditori. 19:00h. Entrada 12€ fins a 59€.
 
Un trio de luxe per interpretar l’espectacular Triple Concert de Beethoven: la nord-americana Alisa ‎Weilerstein torna a col·laborar amb l’OBC, aquest cop acompanyada de dos dels músics israelians més ‎reconeguts: el pianista Inon Barnatan, amb qui treballa habitualment a Nova York, i el prestigiós ‎violinista Guy Braunstein, exconcertino de la Filharmònica de Berlín. Més informació
 

Sir John Eliot Gardiner & Orchestre Révolutionnaire et Romantique

Diumenge 9 de febrer. Palau de la Música. 20.00h. Entrada: 15€ fins a 70€.
 
L’Orchestre Révolutionnaire et Romantique dirigida per Sir John Eliot Gardiner i amb l’acompanyament de la soprano Lucy Crowe, ens presenten un programa integral de Beethoven. Més informació
 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *