opera

L’empenta del Viñas

Dimecres 29 Gener 2020

El passat diumenge 26 de gener va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu el concert de guanyadors del 57è Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. A l’edició d’enguany s’han presentat 546 veus, cantants provinents de més d’una cinquantena de diferents nacionalitats, amb un predomini (ja típic en qualsevol competició musical) dels artistes sudcoreans.

El concert final d’aquesta edició estigué acompanyat per l’orquestra del teatre sota la direcció de Francesc Prat, amb una prestació en general bastant notable tenint en compte l’escassa preparació a l’hora de conformar el programa, gairebé d’un dia per l’altre.

El baix-baríton alacantí Manuel Fuentes encetà la vetllada. Premi Extraordinari “Plácido Domingo” al millor cantant espanyol, entre d’altres guardons. Fuentes trencà el gel amb l’ària “Vi ravviso” de La sonnambula. Una veu amb bon material, ben timbrada, i que ja ens havia sorprès molt positivament a la fase de semifinals.

El programa continuà amb una altra veu greu, la del baix romanès Alexander Köpeczi, i una molt ben delimitada interpretació de l’ària “Il lacerato spirito” de Simon Boccanegra. Greus cavernosos i un magnífic fraseig caracteritzaren la seva sentida interpretació. Köpeczi aconseguí el Premi Especial “Associació Liceistes 4rt i 5è pis”.

Amb la soprano veneçolana Maria Brea, sisè premi del certamen vocal, entrarem en l’apartat femení, enguany més nodrit i destacat que el masculí. Brea interpretà dues pàgines molt diferents estilísticament, “Depuis le jour” de la Louise de Charpentier i “Me llaman la primorosa” de la sarsuela El barbero de Sevilla. És la veu de Maria Brea un instrument delicat, potser escàs en volum, però amb un agradable color esmaltat que s’adaptà excel·lentment a la pàgina de Charpentier. Potser a la seva interpretació del fragment de Nieto y Giménez li mancà un polsim d’incisió i picardia, també degut a la lànguida versió de l’acompanyament orquestral.

A continuació, la mezzosoprano Melisa Zgouridi, cinquè premi, posà veu a les tràgiques Olga de l’Yevgueni Oneguin i Charlotte del Werther. Malgrat tenir la cantant nord-americana una veu destacada i de timbre envellutat, enyorarem aquella rauxa romàntica que emana tant dels pentagrames de Txaikovski com de Massenet.

La primera part del concert acabà amb la veu del baix-baríton sudcoreà Insik Choi, amb “È sogno o realtà” de Falstaff i “Nemico della patria” d’Andrea Chénier. El cantant començà amb certa manca de projecció a l’ària de Verdi, amb pocs accents expressius i intencionalitat, aspectes que semblaren molt més dominats a la pàgina de Giordano, aconseguint una important ovació per part del públic assistent.

A la segona part, i després del lliurament del guardons amb la presentació de Marcel Gorgori, la soprano xilena Yaritza Véliz, tercer premi del concurs, cantà l’ària de Micaëla del tercer acte de Carmen i  “Si, mi chiamano Mimi” de La bohème. La seva veu, amb una important projecció, ens encisà amb un excel·lent ús del reguladors i uns pianissimicristal·lins en ambdós fragments.

Continuà la mezzosoprano georgiana Natalia Kutateladze, premiada amb el segon guardó. Una figura de gran estatura que ens regalà una excel·lent interpretació de la famosíssima havanera de Carmen, a més a més de “O mio Fernando” de La favorita. Bona projecció vocal amb un sorprenent joc de colors, però una direccionalitat que es quedà curta en l’ària de Donizetti.

Va concloure el concert la soprano Victoria Karkacheva, guanyadora del primer premi. La cantant russa demostrà un magnífic sentit del fraseig amb una veu ricament acolorida i uns aguts de perfecta col·locació. Interpretà la cançó de Pauline de La dama de piques de Txaikovski (amb l’atent i virtuosístic acompanyament de Vanessa Garcia, pianista repertorista del Liceu) i l’ària “Se Romeo” de I Capuleti ed i Montecchi, on la cantant demostrà un destacat domini del cant legato gairebé infinit sorgit de la ploma de Bellini.

Hom sempre acaba tenint la mateixa impressió en finalitzar el concert anual. La importància està no tant en els resultats observats sinó en allò que es pot albirar en un futur més o menys immediat. Els nostres millors desitjos per a unes carreres musicals que seguirem i a les que el concurs Viñas ha donat una bona empenta. Felicitats a tots ells!

Fotos: Victoria Karkacheva (1r premi), Natalia Kutateladze (2n premi) i Yaritza Véliz (3r premi). 

Més, sobre...: ópera , concurs , concurs tenor viñas , final , liceu
Últimes Notícies