Recomanacions

ORTHEMIS, la nova Orquestra de Cambra de l’Empordà

Dimarts 4 Febrer 2020

Orchestratheatre i miscelany. Són les tres paraules que, combinades, formen el nom d’ORTHEMIS, la nova Orquestra de Cambra de l’EmpordàOrthemis, que en llatí significa “libèl·lula”, representa les tres característiques que defineixen aquesta nova etapa de la formació gironina: la renovació, les forces positives i el poder de la vida
 

Fundada a Figueres l’any 1989, l’Orquestra de Cambra de l’Empordà és l’única orquestra de cambra professional i estable de Catalunya. L’objectiu de la formació en els seus inicis era acostar la música clàssica a pobles de Catalunya que no gaudien de temporades estables. L’any 2008, amb la crisi econòmica, van ser els músics qui van posar-se al capdavant de l’orquestra i, amb Jordi Purtí com a director escènic, van desenvolupar una nova línia d’espectacles híbrids i innovadors. 
 
Ara, amb més de 3.500 concerts a la butxaca i havent visitat més de 50 països arreu del món, l’orquestra busca redefinir-se amb el propòsit de desenvolupar un model innovador d’orquestra clàssica. Ho faran principalment mitjançant la creació de produccions interdisciplinàries: el seu projecte artístic engloba tant el repertori clàssic propi d’una formació de cambra convencional com el teatre i l’humor. A més a més, l’orquestra, que també s’ha renovat en estructura empresarial i forma societària amb l’autogestió, busca «la felicitat de cada músic i el seu desenvolupament professional i personal, així com reportar un benefici a la societat», diu David Sanmartí, un dels violinistes de la formació. La seva dimensió social no només tindrà en compte els membres i col·laboradors del projecte, sinó que, a més a més, treballaran conjuntament amb diferents ONG’s amb l’objectiu d’acostar la música amb gent en risc d’exclusió social
 
«No ens fa por investigar i trobar noves maneres d’apropar la música clàssica al públic», afirma Queralt Garcia, violoncel·lista de l’ORTHEMIS. L’orquestra crea enèrgics espectacles per a tots els públics i les cultures, sempre d’altíssima qualitat, però, a més a més, també aposta pel talent autòcton: ORTHEMIS treballa les creacions de compositors de l’Empordà, els noms dels quals comparteixen programa amb les grans peces de la música clàssica universal. Des de la formació també lluiten per preservar i modernitzar un gran fons de sardanes, quelcom que pot «aportar una visió de la música tradicional des del clàssic» segons Miguel-Urzanqui, director titular d’Orthemis.

El cap de setmana vinent, ORTHEMIS actuarà a El Morell (dissabte 15) i a Sant Hipòlit de Voltregà (diumenge 16). No us perdeu la innovadora proposta d’aquesta orquestra transformada!

Foto: ORTHEMIS

Últimes Notícies